Nimiäiskakku ( vanilja-valkosuklaa-sitruuna)


nimiäiskakku
Triljoona kaloria näyttää tältä
Vaikka kaveripiirini täyttää vuodesta toiseen aina n. 21 vuotta, on nyt viimeisen vuoden sisällä iloisia perhetapahtumia tullut oikein liukuhihnalta! Yksi parhaimmista ystävistäni sai alkuvuodesta ihanan pienen pojan, jonka kummiksi allekirjoittanut miehineen pääsi. Koska nimeä pojalle ei anneta kirkollisin menoin puhutaan ristiäisten sijaan nimiäisistä, kristillisen kasvatuksen vastuu on täten myös pois meikäläisen hartioilta. Kummin vastuullisen tehtävän lisäksi kontolleni lankesi vähintäänkin yhtä vastuullinen ja odotuksia sisältävä homma, nimittäin nimiäiskakun leipominen.

Pähkäilin erilaisia vaihtoehtoja ja päädyin keväiseen sitruuna-vanilja-valkosuklaa-comboon. Tuo pohja on aika stydi, halusin pohjan joka varmasti kestää kasassa ja täten perinteisen sokerikakkupohjan sijaan tein version jossa käytetään melko reippaasti voita. Jos kakkua syödään niin kaloreita ei lasketa! Ohjeet löytyvät alempaa :) Erityisen suosituksen kotileipurille annan tuosta simppelistä kakkuleikkurista, sillä saa "sahattua" kakkupohjan moneen SIISTIIN kerrokseen, veitsellä leikatessa jälki kun on aina kuin moottorisahalla silmät kiinni vedetty. Ainakin mulla. Meidän versio on ostettu Clas Ohlsonilta, näitä löytynee kaikista hyvin varustelluista isommista kaupoista.

Koristeviiri sankarin nimellä kakun päälle, glitterkirjaimin tietty
Kakkuleikkuri, I like! Kakku on leikattu päältä tasaiseksi, siksi tuon näköinen..

nimiäiskakku
Onnea Mikael hienosta nimestä!

nimiäiskakku
Sokerimassa meni ruttuun yhdestä kohtaa, eikun koristeita päälle niin kukaan ei huomaa mitään!

Suurin suunnitelmin tein Tämän Kinuskikissan ohjeen mukaan vaaleansiniseksi värjättyä vaahtokarkkimassaa, joka oli tarkoitus kaulia kauniiksi päällysteeksi pojan kakulle. Mikä muka voisi mennä vikaan, helppoa kuin heinänteko! En ollut aiemmin käyttänyt tuollaista kaulittavaa sokerimassaa kakun kuorrutteena ja tämä osoittautuikin -voisi ehkä sanoa vähemmän yllättäen- oletettua hankalammaksi... massa tarttui kiinni alustaan, sitten leivinpaperiin jota käytin alustana, sitten kaulimeen ja vielä sormiinkin, kyllä heikkoja hermoja koeteltiin oikein urakalla! Sitten tajusin tsekata kaikkitietävästä intternetistä että missähän vika mahtaisi olla ja selvisihän tuo, taikina oli kaulittu liian ohueksi, sen pitäisi olla ainakin noin 3 mm paksu, jotta sen saa yhtenä kappaleena kakun päälle. Eikun kauppaan ja ostoskoriin valmista sokerimassaa riittävä määrä, tästä sainkin (riittävän)kauniin ja yhtenäisen levyn aseteltua kakun päälle. Ihan hukkaan ei tuo itse tehty vaahtokarkkimassakaan mennyt, tästä tein piparimuotilla pupukoristeet kakun päälle :) Nuo sokerimassat myös säilyvät ilmatiiviissä pussissa, joten pitänee leipoa lähiaikoina lisää.

Muina koristeina käytin macaronseja ja vaahtokarkkeja, itse sankarin nimi luki omin kätösin askartelemassani koristeviirissä. Suoraan kakun päälle kirjoitetut nimet harvoin näyttävät kovin kivalta ja niitä on vaikea saada siistiksi, joten tuo oli mielestäni kiva tapa tuoda juhlan aihe -eli pikkuherran uunituore nimi- esille!

Vanilja-valkosuklaa-sitruunamousse kakku


Pohja (24 cm halkaisija)

375g voita
375g sokeria
6munaa
330g jauhoja
2tl leivinjauhetta

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään. Lisää voi-sokerivaahtoon vuorotellen munat (yksi kerrallaan )ja jauhot ( n. 1dl kerrallaan). Paista pohjaa 175 asteessa noin tunti.

Vanilja-valkosuklaa-sitruuna mousse

4dl kermaa
1pss vanhan ajan vaniljakastikejauhetta
300g vaniljatuorejuustoa
3 rkl lemon curd-tahnaa
130g valkosuklaata

Vaahdota kerma ja lisää kermavaahtoon tuorejuusto. Lisää pussi vaniljakastikejauhetta, lemon curd tahna ja sulatettu valkosuklaa. Sekoita tasaiseksi. 

Kuorrute ja koristeet

Kaulittavaa sokerimassaa n.600 g (jos olet taitava, vähempikin riittää...tätä jää meinaan yli)
Vähän sulatettua valkosuklaata koristeiden kiinnitykseen
Macaronseja
Vaahtokarkkeja
Nonparelleja


Kiitokset vielä kunniatehtävästä Pialle ja Nikille!





Ei kommentteja