Paras omenapiirakka – mehukas ”mutakakku” versio

paras omenapiirakka

Omenapiirakkasesonki on parhaimmillaan! Syksyn parhaita tuoksuja on kotimaiset omenat ja nyt viikonloppuna mulle iski täysin pakottava tarve leipoa omenapiirakka. Ongelma vaan oli, että toisin kuin mustikkapiirakoiden osalta, niin omenapiirakoissa mulla ei ole ollut sellaista ihan ykkössuosikkia. En ole vielä löytänyt THE reseptiä, sitä maailman parasta omenaleivonnaista johon palaisi kerta toisen jälkeen. Ihan välihuomautuksena; mikäli joku ei vielä tiedä, niin maailman parhaan mustikkapiirakan ohje löytyy täältä!

Nyt kuitenkin on parhaiden omenapiirakoiden kärkipaikalle löytänyt tiensä omenapiirakka, joka -jos pilkkua viilataan- on itseasiassa kakku. NIIN hyvää. Sisältä todella mehukas ja omenainen, reunoilta tahmea ja päältä rapea, kylkeen vielä pallo vaniljajätskiä niin kyllä kelpaa.

Leivo tämä omenakakku jo edellisenä päivänä, niin se on parhaimmillaan tarjottaessa. Vaniljavaahdon tai – jäätelön kera tottakai!

P.s. Ai ettien että mikä pettymys kotijoukoille oli, kun leivoin kakun illalla, mutta ilmoitin että sitä muuten syödään vasta huomenna…. Mutta oli odottamisen arvoinen.

mehukas omenapiirakka

Mehukas omenapiirakka (joka oikeasti on kakku)

500 g omenoita
130 g voita
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
0,5 tl leivinjauhetta
2 munaa
1 keltuainen
3 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Tarjoiluun vaniljajäätelöä tai – vaahtoa

Tee näin:

Vuoraa leivinpaperilla 20 cm kakkuvuoka. Kuori omenat ja leikkaa ne n. puolen sentin lohkoiksi.

Sulata voi pannulla matalalla lämpötilalla. Ota syrjään 1 dl sulaa voita. Paista omenalohkoja jäljelle jääneessä voissa 10 minuutin ajan, matalalla lämpötilalla.

Sekoita vehnäjauhot, suola ja leivinjauhe keskenään.

Erottele yhdestä munasta keltuainen, sekoita se keltuainen, kaksi munaa ja sokerit keskenään kuohkeaksi vaahdoksi. Yleiskone on paras tähän hommaan, tai sen puutteessa sähkövatkain!

Kääntele keskenään sekoitetut kuivat ainekset ja 1 dl voisulaa kevyesti munasokerivaahdon joukkoon nuolijalla.

Lisää taikinaan omenaviipaleet ja loppu voi pannulta. Kääntele varovasti nuolijalla taikinan joukkoon. Kaada taikina kakkuvuokaan.

Paista kakkua 180 asteisen uunin alaosassa n. 40 minuutin ajan.

Anna kakun jäähtyä vähintään 2 tuntia, mieluiten yön yli jääkaapissa.

Siivilöi pinnalle tomusokeria ja tarjoa vaniljajäätelön tai vaahdon kera!

 

Tykkää tai jaa postaus 🙂