Kuinka järjestää häät part 1.: Hääbudjetin laadinta

Kuva

Aloitetaan hääjärjestelyt siitä epämiellyttävimmästä, eli budjetoinnista! Niin epäromanttista kuin onkin, kannattaa häiden suunnittelu aloittaa laatimalla budjetti, sillä se paljonko haluatte rahaa käyttää on hyvin olennainen asia kaikkia muita päätöksiä ajatellen. Itse naimisiinmenohan ei maksa käytännössä mitään mikäli varaa ajan, paukauttaa maistraattiin tahi kirkkoon ja vaihtaa aviosäätyä nollabudjetilla ilman mitään juhlallisuuksia. Jos edellä esitelty vaihtoehto ei tunnu omalta, niin kannattaa rohkeasti avata sitä exceliä ja laatia rahoitussuunnitelma.

Tärkeimmät ja suurimmat huomioonotettavat kuluerät ovat omasta mielestäni seuraavat: 

Vieraslista ja vieraiden määrä

Tämä onkin hääjärjestelyissä se vaikein ( ja kallein) osuus! Ennen kuin on häitä itse järjestänyt sitä tuskin tulee ajatelleeksi kuinka älyttömän vaikeaa on rajata vierasmäärää! Johonkin se viiva on kuitenkin vedettävä ja riski että viivan väärälle puolelle jäävä vetää herneen nenään on vahvasti läsnä… Eli ei kannata ottaa henkilökohtaisena loukkauksena, mikäli ei joskus ole kutsua tipahtanut ei-niin-läheisen sukulaisen tai tuttavan häihin 😉

Kylmä fakta on, että jokainen vieras maksaa rahaa, kustannus per naama toki riippuu tarjotusta ruuasta ja juoman määrästä.  Heitetään nyt ihan esimerkkiluontoisesti (ehkä löyhästi omakohtaiseen kokemukseen perustuva) ~250€ hintalappu pariskunnalle. Se on normaalituloilla elävälle hääparille iso summa ja samalla hääjuhlasta koituvissa kuluissa pelkkä pisara meressä. Halvemmallakin toki pääsee 🙂 Toinen fakta on, että tila ja istuinpaikat ovat useimmissa juhlapaikoissa hyvin rajalliset. Keskeinen päätös on myös se, halutaanko häistä lapsettomat vai kutsutaanko mukaan koko viisihenkinen perhe.

Häiden tulisi myös allekirjoittaneen mielestä olla juhla joka jaetaan niiden ihmisten kanssa kenet hääpari oikeasti paikalle haluaa, miksi kutsua paikalle ihmisiä joista et oikeastaan edes pidä? Ei ole helppoa tämä ei! Joko alkaa houkuttaa se ensimmäisenä esitelty nollabudjetin vaihtoehto?

Häätilan vuokra 

Punaisena lankana ainakin pk-seudulla voi pitää sitä, että mikäli paikalle saa viedä omat juomat ja cateringin on vuokrasumma helposti nelinumeroinen per päivä. Mikäli järjestät häät ravintolassa ( tilassa jossa a-oikeudet ja oma catering) voit saada tilan käyttöön ilmaiseksi, mutta myyntitakuun ( helposti tuhansia euroja, omissa häissämme 5000€ ) on täytyttävä. Potentiaalisista juhlapaikoista lisää myöhemmin!

Ruoka ja juoma

Se, mitä häissäsi tarjotaan riippuu ensi sijassa häätilasta. Onko se ravintola jossa tarjoilut tulevat talon puolesta vaiko muu juhlatila johon saa viedä omat ruuat sekä juomat?

Kannattaa huomioida että mikäli yletön viinanjuonti ei ole se ykkösprioriteetti häissänne, ei välttämättä se perinteinen Tallinnan viinanhakureissu ja sellaisen paikan vuokraaminen johon nämä fizz-tölkit saa viedä tule halvemmaksi kuin tarjota tervetulo-ja ruokajuomat sekä muutama juhlajuoma ravintolahäissä. Tälle perusteluna se, että niissä paikoissa joihin omat juomat saa tuoda voi päivävuokra olla tuhansiakin euroja kun taas ravintolatilan saat monesti käyttöön ilmaiseksi, mutta tietyllä myyntitakuulla.  Kannattaa pyytää tarjoukset ( tilavuokra, menun sekä juomien hinta) potentiaalisilta juhlapaikoilta ja laskeskella vaihtoehtoja!

 Avoin baari  isommissa ravintolahäissä jäänee monelle haaveeksi kustannussyistä, mutta ravintolalle voi määritellä summan jolla juhlajuomia tarjoaa ja jakaa vieraille halutessaan esimerkiksi drinkkilippuja. Tiukalla budjetilla voi olla tarjoamatta alkoholia laisinkaan, mutta antaa vieraille mahdollisuuden halutessaan sitä ostaa paikan päältä. Toki mahdollista on pitää myös täysin holittomat häät, mutta ihan näin realistisena vinkkinä sanottakoon että moni vieras kyllä pettyy tällaisesta ratkaisusta  ellei ole tiedossa että koko juhlaväki on absolutisteja. Alkoholin ei kuitenkaan missään nimessä tule olla se ykkösasia, mutta näin isoon juhlaan jos johonkin sopii kuohuva ja ruokaviinit, ne myös mukavasti rentouttavat tunnelmaa 🙂

Sormus ja puvut

Sormuksistahan voi pulittaa mitä tahansa maan ja taivaan välillä ja sama pätee hääpukuihin, niin naisen kuin miehenkin. Miettikää siis budjetti näille etukäteen ja liiku –ainakin suurinpiirtein– sen sisällä.

Joillekin on ”se juttu”, että hääpuku tilataan uutena hääpukuliikkeestä, joita ainakin Helsingissä onkin useita.  Myös käytettynä ostettuna voit kuitenkin saada upean merkkipuvun, suosittelen itse tsekkaamaan esim. Facebookin hääkirpputorit ja Tori.fi sekä Helsingissä sijaitsevan, käytettyjä, priimakuntoisia hääpukuja myyvä Lovebirds-liikkeen , josta voit löytää unelmiesi hääpuvun huomattavasti uutta huokeammalla hinnalla.

Kuva
Valokuvaaja

Kuvaajien -kuten kaiken muunkin- hintahaitari on melkoisen suuri, riippuen siitä käytätkö hommassa omaa pikkuserkkua ruokapalkalla vai palkittua ammattikuvaajaa. Kannattaa kysellä kavereilta suosituksia tai googletella ammattikuvaajia, osalta hintatiedot löytyvät kotisivuilta jo valmiiksi mutta muuten eikun tarjouspyyntöä menemään! Mieti, riittääkö sinulle pelkät potrettikuvat, kuvat vain vihkimisestä vai haluatko koko päivän kestävän dokumentaarisen kuvauksen. Kaikesta voi sopia erikseen, ammattilaiskuvauksen hinta riippuu pitkälti kuvaajalle kertyvistä työtunneista sekä näiden kanssa vahvasti korreloivasta otettujen kuvien määrästä.

Nykyään on valokuvaajan lisäksi yleistynyt myös videokuvaajan käyttö ja moni onkin kokenut liikkuvan kuvan arvokkaaksi muistoksi. Kaikki toki maksaa rahaa, joten mieti mikä sinulle on tärkeää.

Koristeet

Koristeasioissahan lähtee mopo hyvin herkästi lapasesta, rahaa saa halutessaan syydettyä loputtomasti askartelutarvikkeisiin, saippuakupliin, huiskutuskeppeihin, kukkiin, pöytäkoristeisiin, karkkibuffettiin..you name it! Pienistä puroista tulee äkkiä hyvinkin iso summa. Ihan järjettömiä rahamääriä näihin pikkudetaljeihin ei ehkä kannata kuluttaa, käyttöaika kuitenkin mitataan tunneissa ja näpertely voi olla yllättävän aikaa -sekä hermoja- vievää. Toki se on ihanaa, että juhlapaikka on viimeisen päälle kauniin näköinen, mutta vieraiden viihtymisessä ykkösasia ei ole se onko jokin kukkamaljakko vinossa tai kynttilät oikean väriset. Pienenä vinkkinä mainittakoon myös että lopputulos ei aina ole ihan yksi yhteen lavastettujen pinterest-kuvien kanssa…

Koristeiden ja yksityiskohtien määrä riippuu tottakai aivan hääparin intresseistä, jos tykkää näperrellä kaikkea mahdollista niin siitä vaan projekteja työn alle 🙂 ! Ideoita ja mahdollisuuksiahan on loputtomasti. Varoituksen sanana mainittakoon, jos lähdet haalimaan järjettömän määrän pieniä hääprojekteja työn alle niin kyllä näistä saa myös melkoisen häästressin, v*tutuksen  ja perheriidat kehitettyä  #firstworldproblems.

( Ylläolevat kuvat: Anna And Spencer Photography / Red Ribbon Studio / Binaryflips Photography / Abby Jiu Photography / Shandro Photo / Jana Williams Photography)

Hääjuhlan (maksullinen) ohjelma/ bändi/esiintyjät


Haluatko häihisi elävää musiikkia bändin tai vaikka trubaduurin muodossa? Vaiko ehkä DJ:n? Tarvitsetko palkattua lastenhoitajaa viihdyttämään lapsivieraita? Ehkä stand up-koomikkoa tai improvisaatioteatteriesitystä? Mikään näistä ei tietenkään ole pakollinen, musiikin saa hyvin hoidettua spotifyin avulla tekemällä etukäteen soittolistat valmiiksi ja ohjelmaa saa järjestettyä hyödyntämällä kaasoja ja bestmaneja. Liikaa ohjelmaa ei myöskään kannata missään nimessä varata eikä tehdä minuuttiaikataulua.

Lisäkuluja voi odottaa myös kutsu-sekä kiitoskorteista, mahdollisesta hääyön hotellimajoituksesta, hääautosta mikäli sellaisen haluaa ja kaasojen/bestmanien lahjoista, vain muutaman rahareiän mainitakseni. Häämatka on myös ihan oma tarinansa…

Syvempää analyysia ja vinkkejä kaikista edellämainituista aihealueista odotettavissa myöhemmin!