Kuinka järjestää häät part 2.: Kirkkohäät vai siviilivihkiminen & mitä ne vaativat?

Jokin tässä kalliissa maailmassa on vielä ilmaista, naimisiin pääsee nimittäin kutakuinkin ilman pennin jeniä! Itse vihkimisen saa ihan ilmaiseksi, jos ei nyt käydä saivartelemaan verorahojen tai kirkollisveron kustannuksista…  toki monelle kertyy tästä suuresta päätöksestä kaikennäköisiä muita kuluja mutta nämä ovatkin sitten täysin vapaaehtoisia 😉

Tärkeä päätös häihin liittyen on tietysti se mennäänkö naimisiin kirkollisin menoin vai maistraatissa, mutta mikäli kirkkohäät halutaan, täytyy molempien vihittävien kuulua kirkkoon. Siviilivihkimisiä suoritetaan ainakin Helsingissä maistraatissa ja Käräjäoikeudessa. Mikäli naimisiin on menty jo aiemmin tavalla tai toisella ja haluaa vielä kirkkopuitteetkin, voidaan avioliitto myös ns. siunata. Käytännössä tämä on kirkossa pidettävä jumalanpalvelus jonka saamiseksi riittää että vain toinen pariskunnasta kuuluu kirkkoon. Toki on ehkä aiheellista kysyä miksi tällaisen kirkkosiunauksen haluaa mikäli ei mitään kirkkoon liittyvää muussa elämässä allekirjoita. Hienoja puitteita löytyy muualtakin!

Vihkiaikoja virka-aikoina on todella hyvin saatavilla mutta mikäli olet kuten me ja haluat virallisen vihkimisen virka-ajan ja -paikan ulkopuolella ole nopea ja varaa vihkijä hyvissä ajoin. Näitä aikoja ei ole paljon saatavilla ja ne menevät nopeasti, joten soittoa tai sähköpostia omaan maistraattiin heti kun mahdollista! Toimistoaikoina vihkiminen virallisissa tiloissa on ilmaista, mutta mikäli vihkijä tulee haluamaanne paikkaan esim. lauantaina maksaa se 200€ + mahdolliset matkakulut. Tuurista sitten riippuu minkälaisen vihkijän saatte ja kuinka paljon hän viitsii tilaisuuden eteen vaivaa nähdä … eli vetääkö vain pakollisen, TODELLA lyhyen setin vai panostaako enemmän. Oma vihkijämme oli oikein mukava nuori mimmi joka piti kauniin, itse tekemänsä puheen meidän haastattelun perusteella ja olisi ollut valmis räätälöimään vihkikaavaa-ja tilaisuutta enemmänkin, kävi säkä!

Ainakin vuonna 2015 Helsingin Käräjäoikeus alkoi jakaa virka-aikojen ulkopuolisia vihkiaikoja tulevalle kesälle muistaakseni vasta 1.4., jolloin allekirjoittanut olikin heti aamusta kärppänä soittamassa jotta varmasti sai halutun ajan! Maistraatin ajat taisivat tähän mennessä olla jo historiaa meidän haluamallamme päivämäärällä.

Avioliiton esteiden tutkiminen

Sisaruksen kanssa naimisiin meno on monestakin syystä vähintäänkin arveluttavaa ja Suomessa onneksi myös laitonta, sama pätee (virallisesti vihittyjen) jalkavaimojen pitämiseen. Moni mies yhtynee tosin näkemykseen, että eiköhän yhdessäkin vaimossa ole hommaa ja rahanmenoa ihan riittämiin…

Jotta voidaan varmistaa ettette ole lähisukua tai mies salaa jo naimisissa toisen kanssa, täytyy ennen vihkimistä tutkituttaa mahdolliset esteet. Kirkkoherranvirasto tai maistraatti ovat hakemukselle oikeita osoitteita (printtaa hakemus täältä ) ja tutkinta-aikaa tulee varata vähintään viikko, käytännössä kannattaa olla aikaisemmin liikkeellä ihan varmuuden vuoksi . Todistus esteettömyydestä on voimassa neljä kuukautta sen myöntämisestä ja toimitetaan vihkijälle ennen varsinaista vihkimistä. Ihan ex tempore ei siis naimisiin pääse, vähintään viikko tulee väkisinkin miettimisaikaa!


Kuva
Avioehto
Taas päästään klassiseen tee-niinkuin-minä-sanon-älä-niinkuin-minä-teen tilanteeseen, mutta oli miten oli, avioehto on järkevän avioparin ratkaisu! Väitän meidänkin olevan varsin järkevä pariskunta, mutta tämä hieman epäromanttiseksi mielletty detalji on kyllä vielä hoitamatta… Epäromanttisuudellahan avioehdon kanssa ei ole mitään tekemistä, elämä nyt vaan on sellaista ettet koskaan tiedä mitä se eteen tuo. Ehkä se tuo vaimolle viisikymppisenä lottovoiton, joka tekee vaimosta niin veemäisen ämmän että mies lähtee puolta nuoremman matkaan..puolikasta lottovoittoa rikkaampana mikäli avioehtoa ei ole. Kuvatunlainen tilanne saattaa vaimoa harmittaa, tai sitten ei, mutta mitä yritän tässä sanoa on että avioehto kannattaa olla olemassa. Jos teillä ei nyt ole omaisuutta lainkaan ei tarkoita, ettei sitä tulevaisuudessa olisi. 
Avioehdon voit tehdä ennen vihkimistä tai koska tahansa avioliiton aikana. Avioliittolain mukaan eron sattuessa omaisuus jaetaan tasan, mikäli avioehtoa ei ole. Avioehdossa puolestaan voidaan kumota tämä avio-oikeus puoleen omaisuudesta kokonaan tai osittain,  sulkien tietyt osat puolison ulottumattomiin. Koska avioehtosopimuksen tulee olla kirjallinen ja täyttää tietyt kriteerit, on suositeltavaa käyttää tämän laatimisessa asianajajan apua.