The Hääpuvun hankinta – mitä kannattaa ottaa huomioon?

Kuva
Kuva:  Crystal Stokes Photography

Varmasti monelle päivän yksi tärkeimmistä materia-asioista on hääpuku, eikä ihme sillä kerrankos sitä pääsee vastaavaa mekkoa päälleen pukemaan! Nyt on se tilaisuus kun ei tarvitse miettiä onko ylipukeutunut ja sisäinen harakka sekä prinsessa voivat kerrankin päästä kunnolla irti. Harvalle meistä tulee kutsua linnan juhliin tai kunnon punaiselle matolle, kotimaisten leffojen ensi-iltoja ei lasketa koska niissä näyttää pukukoodina olevan villapaita ja farkut mikäli naistenlehtiin on uskominen.

Miinuspuolena hääpukuhankinnoissa mainittakoon että sormi menee valikoiman edessä helposti suuhun, sillä maailma on täynnä aivan upeita, erilaisia pukuja, miten niistä voi valita?? Ei huolta, kuten ”Say yes to the dress” laatuohjelmaa seuraavat tietävätkin, kun se oikea tulee eteen niin sen vain tietää 🙂

Kun lähdet metsästämään sitä oikeaa ( ei siis tällä kertaa sulhasta, se lienee jo tässä vaiheessa suurimmalla osalla hankittuna), mieti haluatko upouuden puvun liikkeestä vai kannattaisiko tsekata myös käytetyt puvut joita on paljon myynnissä, parhaat apajat lienevät Tori.fi ja Facebookin erilaiset hääkirppikset (joita löytyy ihan etsimällä hakusanalla ”hääkirpputori”) ja oma lempparini Lovebirds josta lisää alempana 🙂 . Vaikka puvun tunnesyistä haluaisikin häiden jälkeen säilyttää, tulee monelle elämän realiteetit vastaan siinä vaiheessa kun se ei mahdu kotona mihinkään. Onnekkaita olette te yksiön kokoisen walk-in-closetin omaavat!

Hääpukuliikkeihin kannattaa ehdottomasti soittaa etukäteen ja varata sovitusaika. Tällöin voit olla varma että ylipäätään mahdut pukuja sovittelemaan, eikä tule hukkareissua… ja saat toivottavasti vielä palveluakin! Puvut vievät paljon tilaa ja useimmissa liikkeissä sitä ei ainakaan liikaa ole joten mikäli mahdollista, kannattaa tähdätä arkiaamupäivään eikä lauantaihin, jolloin kaikki muutkin ovat liikenteessä.

Pahoittelut teille pk-seudun ulkopuolelle asuville, mutta keskitytään alla vain Helsingin tarjontaan, joka Suomen rajojen sisäpuolella on se kattavin 🙂 Kannattaa siis ottaa kaasot mukaan ja tulla pääkaupunkiin ostoksille kauempaakin!

Hääpukuliikkeitä Helsingissä ovat siis ainakin (klikkaamalla pääset suoraan sivuille) :

Valikoima näissä kaikissa on eri ja joitakin merkkejä voidaan myydä Suomessa tietyssä liikkeessä yksinoikeudella. Mikäli päädyt tilaamaan puvun, ota huomioon että monilla valmistajilla toimitusaika on jopa 7 kuukautta! Tämän lisäksi kannattaa varata aikaa mahdollisiin muutoksiin ompelijalla.

Erikoismaininta annettakoon Lovebirds – liikkeelle, joka myy upeita ja viimeisten trendien mukaisia, priimakuntoisia hääpukuja käytettynä. Second hand-idea parhaimmillaan! Myynnissä olevat puvut yksityiskohtaisine tietoineen löytyvät helposti heidän nettisivuiltaan. Myös oma, ihana hääpukuni on ainakin toistaiseksi täällä myynnissä.

Hääpuvun teettäminen on myös varteenotettava vaihtoehto, teettämällä saat ainakin juuri sellaisen kun itse haluat eikä hintakaan välttämättä ole valmiina ostettua korkeampi. Hääpukuja tekee Helsingissä esim Tuhkimotarina .

Nykyään on yleistynyt myös ns. ”kiinapukujen” tilaaminen, eli Ebaystä tai muista vastaavista nettikaupoista saa tilattua huomattavan halvalla hääpukuja, jotka myyntikuvissa näyttävät upeilta. Valitettavasti totuus voi olla kaikkea muuta ja tyylistään tarkalle morsiamelle en lähtisi suosittelemaan sian ostamista säkissä, tässä muutamia havainnollistavia esimerkkejä. Tästä aiheesta ei itselläni ole sen enempää omakohtaista kokemusta mutta  mitä olen kuullut tai nähnyt, ovat kiinapuvut aika arpapeliä, ikinä ei tiedä minkänäköinen mekko sieltä kotiin saapuu… Toki myös hyviä kokemuksia näistä löytyy 🙂 !

 

Kuva

Mitä hääpuvut maksavat?

Uusina ostettuina hinnat lähtevät yksinkertaisimmissa malleissa 500 eurosta ja liikkuvat pääosin välillä 600-1500, toki huomattavastikin kalliimpia löytyy. Pitsipuvut ovat sieltä kalliimmasta päästä, hintojen lähtiessä tuhannesta eurosta. Materiaalin ja yksityiskohtien määrä korreloi vahvasti hintalapun kanssa ja kuten kaikessa muussakin, myös tunnettu brändi maksaa. Käytettyjen pukujen hinnat ovat luonnollisesti huomattavasti huokeampia ja netistä tilatessa voi jonkunnäköinen puku lähteä kympeillä. Mikäli ostat käytetyn puvun, ovat pesetetyt usein kalliimpia kuin pesettämättömät, sillä pelkkä puvun pesetys maksaa helposti ~100€ ja tämän myyjä luonnollisesti laskee myyntihintaan mukaan. Itse ostaisin kuitenkin pesetetyn, sillä säästyypä itseltään sekin vaiva, harva haluaa pukeutua hääpäivänä toisen jäljiltä likaiseen ja hikiseen pukuun. Myös ompelijalla tehdyt muutokset tietysti maksavat, joten jos puku jo valmiiksi istuu kuin hanska, good for you!

Apua, millaisen puvun haluan??

Voi olla että sinulla on hyvin tarkka ajatus siitä millaisen mekon haluat, tai vaihtoehtoisesti ei minkäännäköistä mielikuvaa. Kannattaa ehdottomasti silti kokeilla erilaisia malleja, sillä tässä vaiheessa voi tulla suuriakin yllätyksiä ja mieli muuttua täysin. Eri mallit näyttävät aivan erilaisilta eri ihmisten päällä. Jokaiselle kuitenkin löytyy se malli mikä sopii parhaiten, mutta se ei välttämättä ole juuri se mikä oli alunperin mielessä! Nyt kuuminta hottia ovat hetken aikaa olleet superihanat merenneitomalliset, eli sikatiukat mekot reiteen asti ja voin kertoa että vaikka olisit kuinka hoikka niin näissä näkyy kyllä se pieninkin pömppömaha… A-linjainen tai runsashelmainen, vyötäröltä alaspäin levenevä klassinen mekko on armollisin ja sopii kaikille vartalotyypeille.

Itse huomasin, että kannattaa myös pyytää kaveria ottamaan kuva miltä mekko päälläsi näyttää sillä kuva ja peili voivat kertoa hyvin erilaista totuutta… ja kuviin pukusi tulee häissä tallentumaan joten tässä yhteydessä ottaisin itse sen vaihtoehdon mikä on edukseen erityisesti valokuvissa! Kaikissa liikkeissä ei tosin saa kuvata, joten kannattaa pyytää liikkeen työntekijöiltä lupa 🙂

Mieti myös kuinka korkeisiin korkoihin aiot hääpäivänä pukeutua ja ota vastaavat mielellään sovitukseen mukaan, sillä tällä on luonnollisesti vaikutusta puvun valinnassa ja oikein korkuisen helman löytämisessä ettei se jää liian pitkäksi (vahva kompastumisriski!) tai lyhyeksi. Jos aiot laittaa häissä hiukset kiinni, kannattaa ehkä sovitukseenkin laittaa jonkinnäköinen nuttura tai vaihtoehtoisesti jätä hiukset auki mikäli se tulee olemaan hääpäivänkin look.

Hääpuvun väri

Asiaan vihkiytymättömämpi saattaa erheellisesti ajatella, että haluaa valkoisen mekon. Valkoinen on väri. Ehei, tässä mennään pahasti metsään sillä väri ”valkoinen ” kattaa suuren määrän sävyeroja! Hääpukuliikkeiltä saamani tiedon mukaan puhtaanvalkoiset, siniseen taittavat puvut eivät ainakaan Suomessa liiku juuri lainkaan, Ivory on SE väri. Itsekin luulin ostaneeni valkoisen puvun, mutta ivoryhan tuo kuulemma on 🙂 Värierot pukujen välillä tulevat selkeimmin ilmi kun vertailet erivärisiä pukuja hääliikkeen rekissä. Puhtaanvalkoinen on tosiaan aika kova väri, hieman luonnollisempaan taittavat ovat monesti hieman armeliaampia. Mutta makusasioita nämäkin!

Oma hääpukuni

talvipuutarha häät
Talvipuutarhalla
Madeline gardner Alma
Tuoreena rouvana

 

Minun hääpukuni oli tämä Madeline Gardnerin ”Alma” , kun vedin puvun ekaa kertaa päälleni tuli se kuuluista ”tämä se on!!” -fiilis. Maailma on täynnä upeita, eri tyylisiä hääpukuja mutta valitettavasti niitä kaikkia mitä mieli halajaa ei ole mahdollista päälleen pukea vaan on valittava yksi. Tai kaksi. Kolme on ehkä liiottelua. Ehkä. Itse olin päättänyt että haluan nimenomaan rikottua tylliä, kimallusta ja korsettiyläosan, tästä omastani löytyivät ne kaikki. Kuten yllä mainitsinkin, tämä kimaltava läjä tylliä löytyy lovebirdsistä, mullahan hajosi oma yksivanteinen alushame kivasti jo ennen vihkimistä joten jouduin suorittamaan häät kokonaan ilman alushametta 🙁 Mekon mukana tulee kuitenkin 3-vanteinen hame jolla puvusta saa supermuhkean! Nyt harmittaa etten käyttänyt sitä itse… Oma alushame oli kiinasta postitse tilattu, joten tässä esimerkki elävästä elämästä miten ”halpa osta, p*ska saa” .