Vaatemateriaaliopas – Arkityyliisi enemmän luksusta

Ota tämä neuvo vakavasti: tarkasta vaatteen materiaalilappu aina ennen ostamista!

Yksi parhaista arkea helpottavista, taloudellisista sekä ihan muuten vaan päätöksistä on ollut lopettaa
huonolaatuisten vaatteiden ostaminen. Kun vaatekaappi koostuu hyvälaatuisista ja neutraaleista, aikaa kestävistä vaatteista on arki kaikin puolin mukavampaa, otit minkä tahansa vaatteen se on hyvä ja oikeastaan kaikki sopivat keskenään yhteen. Säästät siis aikaa ja hermoja aamuisin! Ulkoinen habitus on huolitellumpi, fiilis kaikin puolin parempi ja olo mukavampi kun et ui omassa kylmässä hiessäsi. Voin myös kertoa, että siinä missä ennen jouduin jatkuvasti karsimaan kaapin sisältöä ja heittämään käyttökelvottomia vaatteita pois, en ole joutunut luopumaan yhdestäkään ”oikeasta”materiaalista olevasta vaatekappaleesta ja kiintymyssuhde näihin on paljon suurempi.
Erittäin hyvin sanottu!

Ostovaiheessa hinta toki kirpaisee hieman enemmän, mutta trust me, villavaate maksaa itsensä moninkertaisena takaisin akryyliversioon verrattuna. Vanha totuus, köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa, on vuosien varrella todistanut itsensä oikeaksi. Olisinpa sisäistänyt  tämän 10 vuotta sitten niin olisin säästänyt pitkän pennin! Sillä rättimäärällä mitä olen Ikea-kasseissa kantanut Uffiin tai roskiin ja kaatopaikalle olisi vaatettanut pienen kylän… tähän roskaan palanutta rahamäärää en viitsi edes ajatella ja kai tuota jonkinlaisena ympäristörikoksenakin voi pitää.

Koska olen tätä nykyä innokas materiaalien tutkija ja niistä saarnaaja, olen koonnut alle yleisimmät vaatemateriaalit jaoteltuna teko-ja luonnonkuituihin, hyvine sekä huonoine puolineen. Pidä ostoksilla pää kylmänä ja tsekkaa pesulapusta nämä, se Zaran henkarissa ihanalta näyttävä vaate ei oikeasti ole yhtä ihana enää kun vedät sitä jonakin talvisena aamuna kotona päälle 🙁

Tekokuidut

  • Akryyli. Akryyli valmistetaan uusiutumattomista luonnonvaroista öljynjalostuksen sivutuotteena, on siis muovia. Itse en osta mitään missä on akryyliä enemmän kuin ihan hitunen eikä mieluusti sitäkään. Akryylistä tehty vaate näyttää nuhjuiselta ja nyppyiseltä helposti jo vaatekaupan henkarissa, se hiostaa lämpimällä ilmalla ja on jäätävä kun on kylmää, ainoa positiiviseksi luokiteltava asia akryylissä on sen edullinen hinta. Toki se kivannäköinen akryylineule voi houkutella siellä Gina Tricot:n rekissä, mutta tee itsellesi palvelus ja jätä se sinne. Fakta on, että akryylineuleen käyttökerrat lasketaan yhden käden sormilla (ainakin mikäli haluaa näyttää siistiltä), eikä nuhjuista neuletta korjaa mikään.
  • Polyesteri. =muovia. Sähköistyy helposti, hiostaa, ei lämmitä. Polyesteri ei ole kuitenkaan yhtä kauhu-materiaali kuin akryyli, polyesteria käytetään myös vahvistamaan villatuotteita ja tuomaan pieninä määrinä hyviä ominaisuuksia luonnonkuituvaatteisiin. Hyvänä puolena myös rypistymättömyys! Pestävä usein sillä lika pinttyy.
  • Viskoosi. Laskeutuu ja kiiltää kauniisti. Yleensä edullinen, mutta rypistyy ja menettää muotonsa helposti. Laaduissa eroja! Viskoosi on muuntokuitu, eli perusraaka-aine tulee luonnosta, mutta se on hyvin jalostettu tavalla jonka kuvailu on melkoisen korkealentoista kemiaa!
  • Tencel. Muuntokuitu, jonka raaka-aine saadaan eucalyptuksesta. Tämä on tekokuitujen aatelia, laadukas, silkkimäinen hengittävä ja rypistymätön! Se on myös ympäristöystävällinen.

Tekokuiduista pienet määrät Nailonia ja polyamidia tukevat villan hyviä ominaisuuksia, lisäävät vaatteen kestoa ja pitävät sen ryhdikkäänä. Ei siis ole niin suoraviivaista että tekokuitu on automaattisesti paha 🙂 .

Luonnonkuidut

  • Villa. Villa on loistava materiaali, 100% villavaate kestää aikaa todella hyvin kulumatta juuri lainkaan! Hankausta villa ei tosin kestä kovin hyvin. Villassa on paljon hyviä puolia, sen voi puhdistaa tuulettamalla, se on lämmin, hengittävä, kestävä, ei nuhjaannu ja taipuu moneen. Villoja on myös montaa eri sorttia, esim. perus lampaanvilla ( paksua, karheahkoa), mohair (pitkäkarvainen, kevyt, lämmin), merino ( todella mukava päällä, sileä, kevyt, ei kutita) ja kashmir (superpehmeä, superlämmin ja superkallis).
  • Angora. Epäeettinen, älä käytä! Saadaan tarhatuista kaneista joiden turkki kynitään väkivaltaisesti useita kertoja vuodessa. Angoravaatteet sitä paitsi varisevat ihan älyttömästi ympäriinsä.
  • Puuvilla. Kaikinpuolin hyvä perusmateriaali joka taipuu moneen, helppo, hengittävä ja kestävä. Miinuspuolena rypistyy ja likaantuu suht helposti ja saattaa kutistua.
  • Pellava. Pellavan ominaisuutena on ryppyisyys, jota on hankala välttää. Pellavavaatteet ovatkin sellaisia, joihin ryppyisyys sopii ja niitä ei tarvisekaan väkisin silittää luotisuoriksi. Miellyttävä ja hengittävä materiaali jota käytetään erityisesti kesävaatteissa. Sileä pinta hylkii myös likaa.
  • Silkki. Hurjan kaunis, ohut. päällä tosi mukava ja ylellinen materiaali. Silkki saadaan mulperiperhosen toukan koteloista, kuulostaa hurjalta 😀 Huonoja puolia ovat rypistyminen (oikenee tosin helposti) ja hauraus.
Kuva
Kaikissa materiaaleissa on tietysti tapauskohtaisia eroja, esim. silkkiä ja villoja on erilaatuisia ja eri hintaluokissa, mutta nuo yllämainitut ohjaavat vaateostoksia ehdottomasti oikeaan suuntaan! On kyllä ihan järkyttävää miten huonomateriaalisia kertakäyttövaatteita kaupat pullistelevat ja se valikoima vaihtuu vielä jatkuvasti. Tokihan tässä pätee se, että sitä myydään mitä ostetaan. Positiiviseksi luokiteltava asia on, että vaateketjujen valikoimissa on alkanut näkyä myös näitä premium-mallistoja, eli vaatteita jotka ovat jotakin muuta kun sitä akryyliä… Itselläni onkin menossa sellaisten kauppojen metsästys, josta löytyisi trendikkäitä laatuvaatteita hyvällä hintalaatusuhteella, lisävinkkejä otetaan hyvin mielellään vastaan! Erityisesti uudet nettikauppatuttavuudet kiinnostavat.
Se, millä saisi kaikki kuluttajat vaatimaan laatua ja jättämään rievut kauppaan onkin sitten eri asia…isoilla yrityksillä nimittäin harvemmin löytyy selkärankaa kantaa vastuuta, kyllä se on raha ja ahneus mikä ratkaisee. Itsekin olen oppirahani näissä asioissa maksanut ja ostellut biletoppeja joiden kanssa ei parane mennä avotulta lähellekään ostanut aivan liian monta, mutta ehkä joku voi oppia meikäläisenkin virheistä 🙂
Kiinnitätkö sinä vaateostoksilla huomiota materiaaleihin? Vinkkaa myös lempibrändisi!