Vaatemateriaaliopas – Arkityyliisi enemmän luksusta
Ota tämä neuvo vakavasti: tarkasta vaatteen materiaalilappu aina ennen ostamista!
huonolaatuisten vaatteiden ostaminen. Kun vaatekaappi koostuu hyvälaatuisista ja neutraaleista, aikaa kestävistä vaatteista on arki kaikin puolin mukavampaa, otit minkä tahansa vaatteen se on hyvä ja oikeastaan kaikki sopivat keskenään yhteen. Säästät siis aikaa ja hermoja aamuisin! Ulkoinen habitus on huolitellumpi, fiilis kaikin puolin parempi ja olo mukavampi kun et ui omassa kylmässä hiessäsi. Voin myös kertoa, että siinä missä ennen jouduin jatkuvasti karsimaan kaapin sisältöä ja heittämään käyttökelvottomia vaatteita pois, en ole joutunut luopumaan yhdestäkään ”oikeasta”materiaalista olevasta vaatekappaleesta ja kiintymyssuhde näihin on paljon suurempi.
Erittäin hyvin sanottu! |
Ostovaiheessa hinta toki kirpaisee hieman enemmän, mutta trust me, villavaate maksaa itsensä moninkertaisena takaisin akryyliversioon verrattuna. Vanha totuus, köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa, on vuosien varrella todistanut itsensä oikeaksi. Olisinpa sisäistänyt tämän 10 vuotta sitten niin olisin säästänyt pitkän pennin! Sillä rättimäärällä mitä olen Ikea-kasseissa kantanut Uffiin tai roskiin ja kaatopaikalle olisi vaatettanut pienen kylän… tähän roskaan palanutta rahamäärää en viitsi edes ajatella ja kai tuota jonkinlaisena ympäristörikoksenakin voi pitää.
Koska olen tätä nykyä innokas materiaalien tutkija ja niistä saarnaaja, olen koonnut alle yleisimmät vaatemateriaalit jaoteltuna teko-ja luonnonkuituihin, hyvine sekä huonoine puolineen. Pidä ostoksilla pää kylmänä ja tsekkaa pesulapusta nämä, se Zaran henkarissa ihanalta näyttävä vaate ei oikeasti ole yhtä ihana enää kun vedät sitä jonakin talvisena aamuna kotona päälle 🙁
Tekokuidut
- Akryyli. Akryyli valmistetaan uusiutumattomista luonnonvaroista öljynjalostuksen sivutuotteena, on siis muovia. Itse en osta mitään missä on akryyliä enemmän kuin ihan hitunen eikä mieluusti sitäkään. Akryylistä tehty vaate näyttää nuhjuiselta ja nyppyiseltä helposti jo vaatekaupan henkarissa, se hiostaa lämpimällä ilmalla ja on jäätävä kun on kylmää, ainoa positiiviseksi luokiteltava asia akryylissä on sen edullinen hinta. Toki se kivannäköinen akryylineule voi houkutella siellä Gina Tricot:n rekissä, mutta tee itsellesi palvelus ja jätä se sinne. Fakta on, että akryylineuleen käyttökerrat lasketaan yhden käden sormilla (ainakin mikäli haluaa näyttää siistiltä), eikä nuhjuista neuletta korjaa mikään.
- Polyesteri. =muovia. Sähköistyy helposti, hiostaa, ei lämmitä. Polyesteri ei ole kuitenkaan yhtä kauhu-materiaali kuin akryyli, polyesteria käytetään myös vahvistamaan villatuotteita ja tuomaan pieninä määrinä hyviä ominaisuuksia luonnonkuituvaatteisiin. Hyvänä puolena myös rypistymättömyys! Pestävä usein sillä lika pinttyy.
- Viskoosi. Laskeutuu ja kiiltää kauniisti. Yleensä edullinen, mutta rypistyy ja menettää muotonsa helposti. Laaduissa eroja! Viskoosi on muuntokuitu, eli perusraaka-aine tulee luonnosta, mutta se on hyvin jalostettu tavalla jonka kuvailu on melkoisen korkealentoista kemiaa!
- Tencel. Muuntokuitu, jonka raaka-aine saadaan eucalyptuksesta. Tämä on tekokuitujen aatelia, laadukas, silkkimäinen hengittävä ja rypistymätön! Se on myös ympäristöystävällinen.
Tekokuiduista pienet määrät Nailonia ja polyamidia tukevat villan hyviä ominaisuuksia, lisäävät vaatteen kestoa ja pitävät sen ryhdikkäänä. Ei siis ole niin suoraviivaista että tekokuitu on automaattisesti paha 🙂 .
Luonnonkuidut
- Villa. Villa on loistava materiaali, 100% villavaate kestää aikaa todella hyvin kulumatta juuri lainkaan! Hankausta villa ei tosin kestä kovin hyvin. Villassa on paljon hyviä puolia, sen voi puhdistaa tuulettamalla, se on lämmin, hengittävä, kestävä, ei nuhjaannu ja taipuu moneen. Villoja on myös montaa eri sorttia, esim. perus lampaanvilla ( paksua, karheahkoa), mohair (pitkäkarvainen, kevyt, lämmin), merino ( todella mukava päällä, sileä, kevyt, ei kutita) ja kashmir (superpehmeä, superlämmin ja superkallis).
- Angora. Epäeettinen, älä käytä! Saadaan tarhatuista kaneista joiden turkki kynitään väkivaltaisesti useita kertoja vuodessa. Angoravaatteet sitä paitsi varisevat ihan älyttömästi ympäriinsä.
- Puuvilla. Kaikinpuolin hyvä perusmateriaali joka taipuu moneen, helppo, hengittävä ja kestävä. Miinuspuolena rypistyy ja likaantuu suht helposti ja saattaa kutistua.
- Pellava. Pellavan ominaisuutena on ryppyisyys, jota on hankala välttää. Pellavavaatteet ovatkin sellaisia, joihin ryppyisyys sopii ja niitä ei tarvisekaan väkisin silittää luotisuoriksi. Miellyttävä ja hengittävä materiaali jota käytetään erityisesti kesävaatteissa. Sileä pinta hylkii myös likaa.
- Silkki. Hurjan kaunis, ohut. päällä tosi mukava ja ylellinen materiaali. Silkki saadaan mulperiperhosen toukan koteloista, kuulostaa hurjalta 😀 Huonoja puolia ovat rypistyminen (oikenee tosin helposti) ja hauraus.
Kuva |
T
9 helmikuun, 2016 @ 7:23 pm
Oon ainakin itse huomannut, että merinovillasta tehtyjä vaatteita saa nykyään halvemmalla kuin ennen. Huonona siinä tosin on se, että ne eivät ole niin hyvänlaatuisia kuin luulisi. Ehkä materiaalia on vähemmän tai se on huonompilaatuista. Mene ja tiedä. Ainiin ja puuvillasta voisi lisätä, että erityisesti kudontatapa vaikuttaa sen ominaisuuksiin. Kampapuuvilla on sileämpää ja kestävämpää kuin normi. Se sopii myös hyvin urheiluvaatteisiin polyesterin sijasta. Urheiluvaatteissa onkin tosi paljon eroja, joka johtunee eri valmistajien kudonta ja materiaali-coktaileista.
Suvi
9 helmikuun, 2016 @ 7:37 pm
Jep, tästä aiheesta saisi hyvin syväluotaavan ja laajan tutkielman aikaiseksi! Tarkkana saa valistunut kuluttaja vaatekaupoilla olla 🙂 Materiaalit erityisesti noissa edullisemmissa versioissa ovat usein harmillisen ohuita, mikä verottaa rankasti käyttöikää.