Karkkibuffet -ideoita häihin ( tai mihin tahansa juhliin)

Detalji meidän karkkibuffasta

Karkkibuffet on noussut häiden odotetuksi ohjelmanumeroksi, ainakin hääyhteisöjä seuranneena tuntui että pienenä vähemmistönä ovat ne, joiden häissä ei karkkibuffaa ollut. Ja onhan tuo ihan loistokeksintö, sen saa muokattua teemaan kuin teemaan sopivaksi, sisällössä vain taivas on rajana ja valikoima erilaisia karkkeja ilahduttaa varmasti lähes kaikkia. Karkit myös säilyvät hyvin, joten ei haittaa vaikka jäisi häistä ylikin, niillä voi lihottaa itseään, sukulaisia ja kollegoita juhlien jälkeenkin!

Karkkibuffa ei todellakaan ole mikään pelkkä lasten juttu, meillä ei ollut vieraana yhtäkään lasta, mutta buffetin antimet kävivät erittäin hyvin kaupaksi . Meillä oli tarjolla vieraille pahvikuppeja ja paperipusseja, joissa karkkeja sai viedä kotiinkin.

Karkkibuffetin suunnittelu

Väriteema on kivannäköinen ja helpottaa suunnittelua, orjallisesti sitä ei tietenkään tarvitse noudattaa. Yleensä häihin on valikoitunut ainakin jonkinnäköinen teemaväri, karkkibuffa on näyttävä tapa tuoda sitä ilmi sekä karkkien värissä että koristelussa. Näyttävyyttä saa käyttämällä eri korkuisia tarjoiluastioita, tarvittaessa astioita voi asettaa vaikka jonkin korokkeen päälle. Läpinäkyvät tarjoilukulhot sopivat tähän tarkoitukseen parhaiten, koska se nyt vaan näyttää kivalta että karkit näkyvät läpi. Sellaisia kauniita, perinteisiä lasisia karkkikulhoja lasikannella myy esimerkiksi Stockmann, mutta kannattaa koluta ystävien ja sukulaisten varastot läpi sillä kalliiksi tulee ostaa erikseen karkkikulhot joilla ei häiden jälkeen tee enää mitään. Oivia kulhon metsästyspaikkoja ovat myös normikirppikset, fb:n hääkirppikset ja tori.fi . Tarjoiluastioita miettiessä voit käyttää myös mielikuvitusta, tosi kivoilta näyttävät erilaiset maljakot ( Aalto-maljakko <3 ), kukkaruukut ( TÄMÄ Ikean edullinen versio on suosittu) , salaattikulhot jne. Ikeasta löytyy kaikenlaista hyvään hintaan.

Ja hei, kauniit karkkitarjoiluastiat voi myös vuokrata! Tällainen palvelu on saatavissa ainakin Karkkikauppa Sweetheartista! Sweethearthan myy erityisen kauniita karkkeja Punavuoressa sijaitsevassa putiikissaan ja hääkarkkien metsästäjän kannattaakin tsekata valikoima 🙂 Sweetheartista voit lukea lisää Foodassionin haastattelusta ja tuolta löydät myös alennuskoodin, vink vink!

Valkoinen ja hopea teemaväreinä
Karkkibuffet Great Gatsby-teemalla ( Kuva Pinterest)

Pinkki teemavärinä Kuva
Esimerkkejä Ikean edullisesta valikoimasta

Tämän tyyppisiä myy esim.Stockmann

Koristelu

Karkkipurkit itsessään ovat jo koristeellisia, mutta oikein kauniin buffetin halutessaan voi sitä koristella suht pienellä vaivalla lisää. Esimerkiksi irtotimantit ja -sydämet näyttävät kivalta pöydälle ripoteltuna, näyttävyyttä saa helposti esimerkiksi paperisilla pom-pom palloilla, näitä voi ripustaa kattoon, laittaa suoraan pöydälle tai laittaa taustalle seinää vasten. Kyntteliköt ja kukat toimivat myös aina, kynttilöitä ei tosin kannata sytyttää koska tulipalo vaara on vahvasti läsnä…

Pom poms for everyone! Kuva
Mielestäni ilmapallot (yksittäisinä tai kimppuina) ovat myös ihana ja helppo tapa saada näyttävyyttä. Yksi idea on myös päällystää ilmapallot tyllillä allaolevan kuvan mukaisesti hieman elegantimman lopputuloksen saamiseksi.

”Nimilaput” purkkeihin

Purkkien ympärille kiedottu satiininauha, jossa roikkuu karkkien nimi on suosittu koristeluidea, valmiita tulostettavia pohjia löytää netistä ( esim. ”candy jar label”, ”candy buffet label” hakusanoilla), mutta nämä on suht helppo tehdä itsekin.

Kuva
Kuva Pinterest
Tyllihelma

Tyllihelma viritettynä pöydän ympäri on supersöpö! Valmiita tyllihelmoja myyvät esim. Aliexpress ja E-bay, näppäräsorminen tekee tällaisen toki itsekin. Mikäli karkkibuffapöytä ei ole seinän vieressä, voi sen taakse virittää  alla olevan kuvan mukaisesti tuollaiseen taustakangaskehikkoon kankaan ja koristella haluamallaan tavalla

Kuva

Glitterpöytäliina tai muu kimaltava alusta

Omissa häissämme karkkibuffetin alustana oli pöydän kokoinen (varta vasten leikattu) puulevy, jonka päällystimme glitterpaperilla, lopputuloksena siis jämäkkä, tasainen ja kimaltava pöytälevy. Mikäli blingiä haluaa, voi hommata myös paljettikangasta pöytäliinaksi. Mikäli pöytä on iso, voi tarpeeksi isolle paljettipöytäliinalle tulla kivasti hintaa, joten blingiä voi miettiä vaikka kaitaliinan muodossa!

Mistä karkit kannattaa hankkia?

Itse suosittelen lämpimästi Urjalan makeistukkua , täällä on edulliset hinnat, mieletön valikoima sekä usein erilaisia uutuksia ja tarjouksia. Täältä löytyy myös vallan oma kategoriansa hääkarkkeihin, oma suosikkini on tämä ihana vaahtomansikka <3 Myös erilaisia romanttisia sydäntikkareita löytyy joka lähtöön, omiin häihin valittiin myös ei-ehkä-niin-romanttisia mutta törkeän hyviä jauhotäytteisiä bon bon-tikkareita!

 Myös Verkkokauppa myy erilaisia tukkupakkauksia ja jos haluaa lähteä fiilistelemään suoraan tehtaanmyymälään niin saa roadtripin kaupan päälle. Tarjottavat kannattaa muutenkin ostaa suljetuissa rasioissa tai pusseissa, sillä irtokarkkeina ostettuina ne kuivuvat valitettavan nopeasti jos joutuvat odottamaan pitkän aikaa. Mikäli ostat irtokarkkeja, niin kannattaa ne ainakin sulkea ilmatiiviisti odottelemaan juhlia:)

Karkki/herkkubuffaan monelle mieleinen lisä on myös erilaiset suolaiset, esimerkiksi sipsi, pähkinät tai popcorn uppoaa satavarmasti makean ohessa! Popcornejahan myydään valmiina pusseissa ( ovat yllätävän hyviä!), joten mikroa ei tarvitse hääpaikalle tuoda näitä varten.

Näpertelystä tykkäävät voivat toki tehdä karkkeja myös itse! Nyt ovat erityisen trendikkäitä ilmeisesti ns. rock candy-tikkarit, koska näiden tekoon ohjeita on ainakin omiin silmiin sattunut paljon. TÄÄLTÄ löytyy esimerkiksi yksi, eikun kokeilemaan 🙂

Näyttäviä ja häihin kivasti sopivia rock candy-tikkareita voi tehdä itse. Kuva

Millaiset karkkikupit, pussit tai ottimet?

Koska pelkästään käsin karkkia on vähän nihkeää mättää, on hyvä olla tarjolla myös jotain mihin karkit laittaa. Meillä oli sekä kuppeja että pusseja, kupeista syötiin paikan päällä ja pusseissa vietiin kotiin. Muista myös ottimet, perinteisiä karkkikauhoja ja-pihtejä saa tilattua edullisesti ebaystä, mutta toki normaalit lusikatkin ajavat saman asian.

Meillä käytössä olleita kukkakuvioisia pusseja ja ottimia
Hifistelijähän saa esim Etsystä tilattua erilaisia kustomoituja pusseja tai vaikka pusseihin liimattavia tarroja omilla nimillä. Hyvän kokoisia pahvikuppeja on myyty ainakin Tigerissa, Clas Ohlsonilla ja erilaisissa juhlatarvikeverkkokaupoissa ja huhun mukaan myös ihan prismoissakin. Nämä myydään yleensä jäätelökupin nimellä.

”jäätelökuppiin” mahtuu sen verran ettei ihan heti lopu kesken…

Myös kertakäyttömukeja ja muffinssivuokia voi toki käyttää, mutta näihin ei paljon mahdu. Näitä löytyy esimerkiksi aarreaitta Ebaystä todella edullisesti erilaisia kuoseja, mutta jostakin syystä tuota isompaa ja kaikinpuolin parempaa jätskikuppikokoa en ole – pitkäjänteisestä yrittämisestä huolimatta- onnistunut ebaystä tai aliexpressistä bongaamaan!

Paljonko karkkia per vieras?

Haluatteko, että kaikki tulee varmasti syötyä paikan päällä vai että vieraat voivat viedä ”vieraslahjana” karkkia kotiinkin? Mikäli laatuja on monta, ottavat ihmiset määrällisesti enemmän kun jos tarjolla on vain muutamia eri vaihtoehtoja. 100 g/vieras on omasta mielestä aika vähän, itse suurena karkinystävänä varaisin vähintään 150g ( tai jopa 200g !) niin ei varmasti lopu kesken ja jää vielä kotiinviemisiä. 150 g on varmasti hyvä keskivertomäärä jos halutaan pelata varman päälle. Meillä ainakin tietyt lajit olivat hittejä ja loppuivat nopeasti, esimerkiksi tuoreet lakut ja geishat sun muut suklaat upposivat erityisen hyvin.

Mitä mielipiteitä karkkibuffet herättää? Onko erittäin jees ja tullut jäädäkseen vai ehkä so last season?