Valaisimien valintoja sekä valaistuksen sävyn suuri merkitys sisustuksessa!

Vielä on kesää jäljellä ja valoista parasta, luonnonvaloa piisaa niin ettei kattolamppuja ole tarttenut oikeastaan paikalleen viritellä… mutta kuten tiedämme on tilanne täysin toinen yhdeksän kuukautta vuodesta, jolloin valaistuksella on hyvin suuri merkitys kun ulkona on säkkipimeää.

Akuutein tarve olisi siis saada valaisimet ainakin keittiöön, eteiseen ja pikkuvessaan ja näiden etsimiseen onkin uhrattu  tunti jos toinenkin. Itse olen vannoutunut kattokruunujen fani ja meiltä löytyykin niitä tällä hetkellä kaksi kappaletta, toinen mummini vanha  kristallikruunu makkarista (toim. huom. kattokruunut ei koskaan mene pois muodista) ja modernimpi, läpinäkyvästä muovista valmistettu olkkarista.

Tällä hetkellä itseäni miellyttää erityisesti kaksi hyvin erilaista ”valaisinsuuntausta”, kuparin väriset modernit mallit sekä nuo megakimallusöverikattokruunut eri muotoisina. Toinen ei sulje pois toista, joten ehkä hommataan näitä molempia! Why compromise?
1. Tom Dixon Copper pendant 2.Designhouse Stockholmin Work-valaisin 3. Vitan Conia Copper-lampunvarjostin


Alla vielä kokoelma tätä toista ääripäätä, aina niin ihanaa kimallusta <3 




 Valaistuksen merkitys sisustuksessa on älyttömän iso, mutta sitä ei ehkä hirveästi keskivertosisustaja mieti. Yleisesti ottaen kotikäyttöön suositellaan ja kodeissa myös suositaan noita lämpimiä matalan värilämpötilan sävyjä ( Kelvin-asteikon alkupää) , ne ovat yleisen mielipiteen mukaan kodikkaita… Mutta MINUN mieleeni ovat ehdottomasti viileämmät sinertävät värisävyt. Ennen meidän huushollissa ostettiin lamppuja kun vanha kärähti sen enempää kelvineitä miettimättä, mutta nyt värilämpötila on ensimmäinen mihin kiinnitän huomiota lamppua valitessa, sehän siis ilmoitetaan suoraan lampun pakkauksessa.

Kelvin-asteikko

Erityisesti kun sisustuksen värimaailma on valkoista ja harmaata on viileä valaistusväri huomattavasti modernimpi, raikkaampi ja parhaat puolet esille tuova vaihtoehto. Kellertävä valo tekee myös valkoisesta kellertävää ja likaisen tunkkaisen näköistä, kun taas viileän värisävyn valo pitää puhtaan valkoisen myös sellaisena kuin se on tarkoitettu. Tämän harakan mieleen olevat kimaltavat elementit sisustuksessa ovat myös enemmän edukseen viileässä valossa…

Päivänvalo on mielestäni ehdottomasti parasta valoa ja päivänvalolampuiksi nimitetäänkin lamppuja joiden sävy on yli 5000 kelviniä. Kotikäytössä tuo 4000 K on hyvä ja raikas väri, sitä löytyy ledeistä ja energiansäästölampuista. Nämä(kin) asiat ovat toki niitä kuuluisia makuasioita, lämpimänsävyiseen sisustukseen varmasti sopiikin myös paremmin lämpimät sävyt 🙂

Kuva: http://www.airam.fi/, käyttötarkoituksista lisäisin kyllä kodin tuohon kirkkaaseen lamppuun 🙂

Alla olevan kuvan tarkoitus ei ole demonstroida sinnepäin pedattua sänkyä, vaan värisävyjä yöpöytien lampuissa. Toisessa on vanha, lämpimänsävyinen lamppu ja toiseen vaihdettu kirkas energiansäästölamppu. Myös sängyn takana olevan harmaan tapetin kimallus pääsee paremmin oikeuksiinsa viileässä värissä.

Tämä viileä on enemmän omaan mieleen

Oletko sinä kiinnittänyt huomiota valaistussävyihin kotonasi?