Mikrosementointi ohjeet – vessan tai kylppärin uudistus DIY-meiningillä

Mikrosementointi on aihe joka herättää kiinnostusta ja syystä, kyseessä on materiaali jolla saa uusittua kylppärin ja vessan ulkonäön moderniksi kustannustehokkaasti vaikka ihan itse (kunhan viitseliäisyyttä löytyy). Me remontoimme siis pikkuvessamme itse mikrosementillä ja koska mies oli se joka urakan pääosin hoiti, toimii hän myös ”vieraskynänä” tässä tekstissä, itse en olisi yhtä yksityiskohtaisia ohjeita osannut kirjoittaa 🙂 Aiempi postaukseni jossa esiteltiin valmista lopputulosta löytyy TÄÄLTÄ!  Tässäpä siis hyvinkin yksityiskohtaiset ohjeet ja kokemukset mikrosementoinnista itsetehtynä:
 
Uutta kotia etsiessämme tutustuimme materiaaliin nimeltä mikrosementti. Mikrosementti on siis erittäin hienojakeinen jauhe, josta voi tehdä siistin pinnan niin märkä- kuin kuiviintiloihin. Mikrosementtiä on kahdenlaista, grueso eli karkeampijakoinen on kovempaa ja sitä on hyvä laittaa lattiaan. Normaali mikrosementti ei nimittäin kestä kovia kolhuja vaan siihen voi tulla kuulemma ”kuoppia” joten se sopii oikeastaan vain seiniin. Mikrosementti käy tosiaan märkätiloihin, koska kuivuneeseen mikrosementtiin laitetaan päälle vedenkestävä lakka. Lakkaakin on itse asiassa kahdenlaista, joista toinen-veteen sekoitettava -on oikeastaan vaan pisarasuoja. Omassa vessassamme ei ollut lattiakaivoa, joten se lasketaan kuivaksitilaksi.
 
Vessan lähtötilanteessa lattiassa ja seinissä oli siis vanhat, ruskeanbeiget laatat joista oli ehdottomasti päästävä eroon. Näin jälkeenpäin mietittynä olisi voinut vain maalata laatat valkoisiksi ja päivittää vessan kalusteet uusiksi (toim.huom. vaimo on eri mieltä, maalatut laatat oisivat olleet kyllä kämäsempi vaihtoehto…). Mikrosementoinnin työmäärä oli nimittäin huomattavasti suurempi kuin aluksi ajattelin.
 
Alla kalusteet purettuna ja ohut laastikerros seinissä:
wc mikrosementointi
 
 


Vessamme on kooltaan noin 1,5m*1,3m ja korkeudeltaan 2,5m. Seinät ovat kipsilevyä joissa laatat ovat kiinni, katossa on samaa kattopaneelia kuin muualla asunnossa. Lattiassa on lattialämmitys, joka ei haittaa mikrosementtiä käytettäessä. Mikrosementtiä saa useilla eri väreillä ja valkoiseen päädyttiin, koska asuntomme on muutenkin hyvin vaalea ja pieni vessa pienenee entisestään mikäli siitä tekee kovin tumman. Huomioitavaa kuitenkin on, että valkoista väriä on todella monta vivahdetta ja tässä tehtiin pieni virhe, koska valkoinen mikrosementti vivahtaa hieman harmaaseen ja keltaiseenkin joten ihan vitivalkoinen lopputulos ei ole. Eron näkee esimerkiksi alimmasta kuvasta, jossa allas on siis täysin valkoinen, mutta seinien väri hieman erilainen. Osittain värin vivahde johtunee siitä että mikrosementtikerros on erittäin ohut ja alla on valkoista saneerauslaastia. Ehkä jos mikrosementtikerroksia olisi laittanut lisää niin väristä olisi pikkuhiljaa tullut puhtaanvalkoisempi. Nyt kerroksia tuli 4. Lopputulos on kyllä valkoinen, muttei täysin puhtaanvalkoinen. Pintakuviointi muistuttaa hieman marmoria, eli täysin tasaisenväristä lopputulosta mikrosementillä ei käsittääkseni saa mitenkään vaan elävä pinta on se juttu.
 
mikrosementointi itse
Mikrosementin ostimme Vantaalla sijaitsevasta SBL liikkeestä. Materiaalit pieneen vessaan maksoivat noin 550-600 euroa, verrokkina kerrottakoon että pyydettiin myös ammattilaisilta tarjouksia urakasta ja korkeimmalle tarjoukselle hintaa olisi tullut parhaimmillaan melkein 3000e lisää…Houkutus tehdä itse oli siis suuri. Hintaan sisältyi saneerauslaasti, joka laitetaan mikrosementin alle, grueso lattiaan, lakat sekä tarvittavat tarvikkeet. Grueso loppui kesken, joten sitä piti ostaa muutamalla kympillä lisää. Saneerauslaasti sekoitetaan veteen, mutta mikrosementtiin tarvitaan mukana tulevaa akryylinestettä. Mikrosementin ja saneerauslaastin sekoittamiseen tarvitaan pora ja sekoitusvispilä sekä ämpäri. Ämpäri ja sekoitusvispilä maksoivat muutaman kympin ja pora löytyi jo omasta takaa. Lastoja tarvittiin kolme. Yksi lapiomainen, yksi iso saneerauslaastin levittämiseen ja yksi pienempi mikrosementin levittämiseen. Lapio ja iso löytyi Bauhaussista muutamalla kympillä ja pienemmän levityslastan sai SBL:stä sementtien mukana.
 
 
Työ alkoi vanhojen kalusteiden purkamisella. Siihen tarvittiin putkimiestä ja aikaa työhön meni muutama tunti. Vessassa oli lämmin- ja kylmävesiputket pintavetona, vanhat valkoiseksi maalatut kupariputket vaihdettiin kromattuihin työn lopussa. Kalusteiden ja putkien poiston jälkeen olisi kannattanut poistaa oven karmit sisäpuolelta, koska laastin levittäminen siististi reunoihin oli vaikeaa ja nyt tulos jäi hieman karkeaksi. Mikrosementillä saa sinänsä anteeksi lopputuloksessa, koska pinta on joka tapauksessa hieman karun näköinen.

 

Laasti menossa kohti seinää
 
Ennen laastin sekoittamista pesin laatat maalinpesuaineella ja laitoin saumoihin primer-ainetta. Kyseinen aine on siis vähän kuin kovaa liimaa, joka parantaa laastin tarttumista. Jos vanhat saumat murenevat helposti tulisi ne raaputella pois. Ennen Primerin laittoa koitin raaputella saumoja pois, mutta kyllästyin aikaa vievään toimenpiteeseen ja raaputtelin vaan helpoiten lähtevät laastit pois sekä laitoin Primerin. Primerin jälkeen seiniin tuli saneerauslaasti, laastipussissa oli ohjeet veden sekoitussuhteelle. Sekoitussuhteen ei kuitenkaan tarvitse olla niin tarkkaa, ohuempaa laastia on helpompi levittää kuin paksua. Koittamalla vähän eri sekoitussuhteita tietää mikä itselle sopii parhaiten. Saneerauslaastia tulee seinään 2-3 kerrosta ja sen tarkoituksena on saada seinä täysin tasaiseksi, ensimmäinen kerros tulisi laittaa niin, että vain saumat täyttyvät. Alla olevassa kuvassa on laasti lätkästy vain seinään, mutta parissa alemmassa kuvassa näkyy paremmin minkäverran laastia ensimmäisessä kerroksessa on. Tähän työhön sopii hyvin iso ja leveä lasta sekä laasti-lapio, jotta sangosta saa kaivettua laastia lastan päälle. Kannattaa aloittaa seinistä ja tehdä seinä kerrallaan alhaalta ylös. Toisaalta ei se kiveen kirjoitettua ole, mutta laastia aina tippuu pieniä tippoja lattiaan joten lattiasta saa siistimmän kun sen tekee vasta seinien jälkeen. Tippuvat laastinpalat voi kerätä pienellä lastalla samantien pois tai sitten antaa niiden kuivua ja raaputella ne vaan pois.

 

 

Ensimmäinen laastikerros seinässä
Kuten yllä olevasta kuvasta huomaa on eka kerros laastia erittäin ohut ja epämääräinen. Kerroksen kuivumisen jälkeen kannattaa pahimmat rönsyt raaputella pois lastalla tai sitten ihan hiekkapaperilla. Hiekkapaperin karkeudella ei ole laastin kanssa väliä.

 

 

 

 

Kun laastia on vetänyt muutaman kerroksen oppii aika hyvin sen miten siitä saa tasaista ja miten se tarttuu seinään. Omat vinkit: Vedä isoja vetoja alhaalta ylös. Kannattaa vetää mahdollisimman ohuita kerroksia useampaan kertaan vaikka se onkin hieman työlästä ja hermoja raastavaa. Yllä olevasta kuvasta näkyy kuinka laasti ei välillä tartu tasaisesti vaan sinne tänne jää ns. kuoppia. Se kuinka paljon niitä jää riippuu millaista laasti on ja miten hyvin sitä saa vedettyä suoraan seinään. Huomasin myös, että ei kannata välittää ns. viiruista, joita syntyy kun laastia laittaa edellisen kohdan viereen. Lastan reuna tekee aina pienen viirun, mutta nuo viirut saa aika helposti hiottua pois. Muutenkin kannattaa hioa seinä kerrosten välissä tai vähintään rapsutella laastalla pahimmat epätasaisuudet pois.

mikrosementointi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Yllä olevasta kuvasta näkyy kulmaa. Se on rumannäköinen, koska laasti ei ole siinä vielä täysin kuivunut. Kulma on tosin myös hyvin vaikea tehdä lastalla, koska lastan reuna osuu helposti toiseen seinään. Sileällä kumihanskalla saa aika hyvin vedettyä tuon kulman siistiksi. Eli ihan silottelee sormella laastia tasaisesti reunaan. Itse laitoin laastin ihan vanhan laatoituksen silikonin päälle. Hyvin tuntuu pysyvän ainakin vielä. Alemmista kuvista näkyy vähän paremmin millaiseksi reuna jää. Tosin kuvissa on jo mikrosementtikin vedetty.

 

SBL tuotteisiin tuli ohjeet mukaan, joita kannattaa noudattaa. Erityisesti kuivumisajat ovat tärkeitä! Kuivumisaikojen takia työssä kestää aika kauan, koska varsinkin palkkatyön ohessa pystyy tekemään vain yhden kerroksen illassa vaikka itse mikrosementti aika nopeasti kuivuukin. Mikrosementin levittämisestä ei ole valitettavasti kuvia…Se on hieman erilaista kuin saneerauslaastin levittäminen, koska sitä tehdään pienellä lastalla. Mikrosementin levittäminen on mukavempaa kuin saneerauslaastin, koska sen saa helpommin tasaiseksi. Se vie kuitenkin hieman enemmän aikaa, koska levitysmäärä on pienempi. Kerroksia joutuu helposti tekemään neljä tai viisi, jos haluaa että väri näkyy siistinä. Ylläolevassa kuvassa näkyy hieman normaalia enemmän tummia juovia, koska sementti ei ole vielä täysin kuivunut kulmassa. Lopputuloksessa juovat näyttävät hienommalta. Kannattaa myös hioa mikrosementtiä kerrosten välissä niin lopputuloksesta tulee siistimpi tai ainakin sellainen tunne jäi omasta mielestäni. Hiomisesta jää seinään pölyä, joka tulee harjata tai imuroida pois ennen uutta kerrosta. Hiontapaperin karheudet löytyy tuoteohjeista.

 
mikrosementti diy

Lattiaan tuli vanhojen laattojen päälle aluksi grueso-mikrosementtiä. Se on huomattavasti karkeampaa kuin normaali ja myös paljon kovempaa. Tämän takia sitä täytyy laittaa lattiaa, koska normaali saneerauslaasti-mikrosementti kombo ei lattiassa niin hyvin kestäisi. Minulla kävi niin, että lattiaa varten varattu grueso-loppui kesken enkä jaksanut enää laittaa sitä lisää joten ostimmekin lattiaan vinyylilaminaattia. Kyseessä ei siis ole vinyylikorkkilaminaatti vaan ohut muovinkaltainen tuote. Lattia on lämpimän tuntuinen ja kestää täysin vettä. Pontti on tehty niin, että se ei päästä vettä lävitseen joten periaatteessa sitä voisi käyttää vaikka suihkuhuoneen rakentamiseen. Meidän vessa ei ole märkätila, joten periaatteessa lattian olisi voinut tehdä vaikka puulankusta. Jälkeenpäin ajateltuna lattian laattojen päälle ei olisi edes kannattanut laittaa gruesoa vaan suoraan jotain muuta helpommin asennettavaa lattiamateriaalia. Ylläolevasta kuvasta vielä sen verran, että siitä näkee hyvin kuinka grueso jää hieman eriväriseksi riippuen millä sekotussuhteella sen sekoittaa nesteen kanssa. Mielestäni käytin ihan samaa sekoitussuhdetta, joten se on todella pienestä kiinni. Kuvassa tummempi kerros ei ole vielä kuivunut, mutta se jäi tosiaan hieman tummemaksi kuin alempi kerros. Gruesoa levittäessä pitää muistaa, että sitä ei voi hioa enää kuivumisen jälkeen joten se pitää saada tosi tasaiseksi ja hioa tarvittaessa hieman märkänä. Ilmeisesti grueson päälle olisi tullut vielä normaalia mikrosementtiä, mutta en olisi niin vakuuttunut lopputuloksesta, koska grueso jää todella karheaksi.

 

mikrosementti diy
 

Mikrosementti pitää vielä usean kerroksen ja kuivumisen jälkeen lakata. Seiniin tuli vesiohenteista lakkaa, jota levitetään 5 kerrosta. Jokainen kerros on hieman erilaisella sekoitussuhteella ja lakkaa ennen sementin pitää kuivua useita päiviä. Sementin kuivumisaika kannattaa ottaa projektiaikataulussa huomioon. SBL ohjeessa mainittiin, että lakka tulisi levittää sienellä, mutta en oikeen tiedä mikä olisi paras vaihtoehto. Keltaisesta sienestä jäi nimittäin ensin hieman väriä seinään ja toisesta sienestä jäi seinään pieniä palasia. Kannattaa siis koittaa levitystuotetta ensin johonkin piiloon jäävään kohtaan. Lakasta jäi myös hieman raidallisuutta seinään, jota ei tosin huomaa kun läheltä katsottuna. Tasoon tuli hieman järempää lakkaa, joka kestää paremmin vettä. Lakka hieman haisee, joten pientä tilaa lakatessa on hyvä pitää huolta tuuletuksesta.

Tilasin vessaan myös normaalin laminaattitason. Kaikista halvin kelpasi, koska laitoin sen päälle myös mikrosementtiä. Taso onnistui hyvin ja mikrosementtiä oli helppo siihen levittää, koska taso oli luonnollisesti erittäin tasainen. Ensimmäinen kerros oli hieman vaikeampi, koska tason materiaalihan on aika liukas. Sementti kuitenkin kuivui siihen hyvin ja seuraavat kerrokset oli helpompi levittää.

diy mikrosementointi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Vessan kaappi oli Ikeasta, koska harvassa paikassa myydään kaappia, jonka päällä ei ole omaa tasoa tai allasta. Mikrosementti on siitä hyvää, että sitä pystyy poraamaan vaikka sen alla on laatat. Ilmeisesti saneerauslaasti ja mikrosementti sitoo jotenkin laattaa, joten meillä ei ainakaan mitään ikäviä yllätyksiä tapahtunut kuten laatan halkeamista mitä hieman pelkäsin. Taso ja kaappi ovat nimittäin seinässä kiinni kulmaraudoilla eikä ruuvin reikiä ole mahdollista laittaa vanhojen laattasaumojen kohdalle (missälie ne edes olisivat). Alla on vielä lähikuva seinästä, jossa hieman näkyy tuota kuviota. Väri eivät tuossa kyllä toistu täysin totuudenmukaisesti, seinä on oikeasti valkoisempi eikä noin harmaa.
mikrosementointi
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
mikrosementointi diy
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Summa summarum, mikrosementointi on varteenotettava ja kustannustehokas vaihtoehto uudistaa kylpyhuone tai vessa täysin, mutta aikaa ja vaivaa se vaatii. Muista myös varautua putkimiehen kustannuksiin! Mikäli tämän pitkän sepustuksen jälkeen jäi kysymyksiä aiheesta, kommenttiboksi on aina avoinna 🙂 . Alla vielä ennen-jälkeen kuvat vessan muodonmuutoksesta!


 

Mikrosementointi itse
Vessa ennen ja jälkeen