Mikrosementointi ohjeet – vessan tai kylppärin uudistus DIY-meiningillä

Vessamme on kooltaan noin 1,5m*1,3m ja korkeudeltaan 2,5m. Seinät ovat kipsilevyä joissa laatat ovat kiinni, katossa on samaa kattopaneelia kuin muualla asunnossa. Lattiassa on lattialämmitys, joka ei haittaa mikrosementtiä käytettäessä. Mikrosementtiä saa useilla eri väreillä ja valkoiseen päädyttiin, koska asuntomme on muutenkin hyvin vaalea ja pieni vessa pienenee entisestään mikäli siitä tekee kovin tumman. Huomioitavaa kuitenkin on, että valkoista väriä on todella monta vivahdetta ja tässä tehtiin pieni virhe, koska valkoinen mikrosementti vivahtaa hieman harmaaseen ja keltaiseenkin joten ihan vitivalkoinen lopputulos ei ole. Eron näkee esimerkiksi alimmasta kuvasta, jossa allas on siis täysin valkoinen, mutta seinien väri hieman erilainen. Osittain värin vivahde johtunee siitä että mikrosementtikerros on erittäin ohut ja alla on valkoista saneerauslaastia. Ehkä jos mikrosementtikerroksia olisi laittanut lisää niin väristä olisi pikkuhiljaa tullut puhtaanvalkoisempi. Nyt kerroksia tuli 4. Lopputulos on kyllä valkoinen, muttei täysin puhtaanvalkoinen. Pintakuviointi muistuttaa hieman marmoria, eli täysin tasaisenväristä lopputulosta mikrosementillä ei käsittääkseni saa mitenkään vaan elävä pinta on se juttu.
Laasti menossa kohti seinää |
Ensimmäinen laastikerros seinässä |
Kun laastia on vetänyt muutaman kerroksen oppii aika hyvin sen miten siitä saa tasaista ja miten se tarttuu seinään. Omat vinkit: Vedä isoja vetoja alhaalta ylös. Kannattaa vetää mahdollisimman ohuita kerroksia useampaan kertaan vaikka se onkin hieman työlästä ja hermoja raastavaa. Yllä olevasta kuvasta näkyy kuinka laasti ei välillä tartu tasaisesti vaan sinne tänne jää ns. kuoppia. Se kuinka paljon niitä jää riippuu millaista laasti on ja miten hyvin sitä saa vedettyä suoraan seinään. Huomasin myös, että ei kannata välittää ns. viiruista, joita syntyy kun laastia laittaa edellisen kohdan viereen. Lastan reuna tekee aina pienen viirun, mutta nuo viirut saa aika helposti hiottua pois. Muutenkin kannattaa hioa seinä kerrosten välissä tai vähintään rapsutella laastalla pahimmat epätasaisuudet pois.
Yllä olevasta kuvasta näkyy kulmaa. Se on rumannäköinen, koska laasti ei ole siinä vielä täysin kuivunut. Kulma on tosin myös hyvin vaikea tehdä lastalla, koska lastan reuna osuu helposti toiseen seinään. Sileällä kumihanskalla saa aika hyvin vedettyä tuon kulman siistiksi. Eli ihan silottelee sormella laastia tasaisesti reunaan. Itse laitoin laastin ihan vanhan laatoituksen silikonin päälle. Hyvin tuntuu pysyvän ainakin vielä. Alemmista kuvista näkyy vähän paremmin millaiseksi reuna jää. Tosin kuvissa on jo mikrosementtikin vedetty.
SBL tuotteisiin tuli ohjeet mukaan, joita kannattaa noudattaa. Erityisesti kuivumisajat ovat tärkeitä! Kuivumisaikojen takia työssä kestää aika kauan, koska varsinkin palkkatyön ohessa pystyy tekemään vain yhden kerroksen illassa vaikka itse mikrosementti aika nopeasti kuivuukin. Mikrosementin levittämisestä ei ole valitettavasti kuvia…Se on hieman erilaista kuin saneerauslaastin levittäminen, koska sitä tehdään pienellä lastalla. Mikrosementin levittäminen on mukavempaa kuin saneerauslaastin, koska sen saa helpommin tasaiseksi. Se vie kuitenkin hieman enemmän aikaa, koska levitysmäärä on pienempi. Kerroksia joutuu helposti tekemään neljä tai viisi, jos haluaa että väri näkyy siistinä. Ylläolevassa kuvassa näkyy hieman normaalia enemmän tummia juovia, koska sementti ei ole vielä täysin kuivunut kulmassa. Lopputuloksessa juovat näyttävät hienommalta. Kannattaa myös hioa mikrosementtiä kerrosten välissä niin lopputuloksesta tulee siistimpi tai ainakin sellainen tunne jäi omasta mielestäni. Hiomisesta jää seinään pölyä, joka tulee harjata tai imuroida pois ennen uutta kerrosta. Hiontapaperin karheudet löytyy tuoteohjeista.
Lattiaan tuli vanhojen laattojen päälle aluksi grueso-mikrosementtiä. Se on huomattavasti karkeampaa kuin normaali ja myös paljon kovempaa. Tämän takia sitä täytyy laittaa lattiaa, koska normaali saneerauslaasti-mikrosementti kombo ei lattiassa niin hyvin kestäisi. Minulla kävi niin, että lattiaa varten varattu grueso-loppui kesken enkä jaksanut enää laittaa sitä lisää joten ostimmekin lattiaan vinyylilaminaattia. Kyseessä ei siis ole vinyylikorkkilaminaatti vaan ohut muovinkaltainen tuote. Lattia on lämpimän tuntuinen ja kestää täysin vettä. Pontti on tehty niin, että se ei päästä vettä lävitseen joten periaatteessa sitä voisi käyttää vaikka suihkuhuoneen rakentamiseen. Meidän vessa ei ole märkätila, joten periaatteessa lattian olisi voinut tehdä vaikka puulankusta. Jälkeenpäin ajateltuna lattian laattojen päälle ei olisi edes kannattanut laittaa gruesoa vaan suoraan jotain muuta helpommin asennettavaa lattiamateriaalia. Ylläolevasta kuvasta vielä sen verran, että siitä näkee hyvin kuinka grueso jää hieman eriväriseksi riippuen millä sekotussuhteella sen sekoittaa nesteen kanssa. Mielestäni käytin ihan samaa sekoitussuhdetta, joten se on todella pienestä kiinni. Kuvassa tummempi kerros ei ole vielä kuivunut, mutta se jäi tosiaan hieman tummemaksi kuin alempi kerros. Gruesoa levittäessä pitää muistaa, että sitä ei voi hioa enää kuivumisen jälkeen joten se pitää saada tosi tasaiseksi ja hioa tarvittaessa hieman märkänä. Ilmeisesti grueson päälle olisi tullut vielä normaalia mikrosementtiä, mutta en olisi niin vakuuttunut lopputuloksesta, koska grueso jää todella karheaksi.
Mikrosementti pitää vielä usean kerroksen ja kuivumisen jälkeen lakata. Seiniin tuli vesiohenteista lakkaa, jota levitetään 5 kerrosta. Jokainen kerros on hieman erilaisella sekoitussuhteella ja lakkaa ennen sementin pitää kuivua useita päiviä. Sementin kuivumisaika kannattaa ottaa projektiaikataulussa huomioon. SBL ohjeessa mainittiin, että lakka tulisi levittää sienellä, mutta en oikeen tiedä mikä olisi paras vaihtoehto. Keltaisesta sienestä jäi nimittäin ensin hieman väriä seinään ja toisesta sienestä jäi seinään pieniä palasia. Kannattaa siis koittaa levitystuotetta ensin johonkin piiloon jäävään kohtaan. Lakasta jäi myös hieman raidallisuutta seinään, jota ei tosin huomaa kun läheltä katsottuna. Tasoon tuli hieman järempää lakkaa, joka kestää paremmin vettä. Lakka hieman haisee, joten pientä tilaa lakatessa on hyvä pitää huolta tuuletuksesta.
Tilasin vessaan myös normaalin laminaattitason. Kaikista halvin kelpasi, koska laitoin sen päälle myös mikrosementtiä. Taso onnistui hyvin ja mikrosementtiä oli helppo siihen levittää, koska taso oli luonnollisesti erittäin tasainen. Ensimmäinen kerros oli hieman vaikeampi, koska tason materiaalihan on aika liukas. Sementti kuitenkin kuivui siihen hyvin ja seuraavat kerrokset oli helpompi levittää.
Vessan kaappi oli Ikeasta, koska harvassa paikassa myydään kaappia, jonka päällä ei ole omaa tasoa tai allasta. Mikrosementti on siitä hyvää, että sitä pystyy poraamaan vaikka sen alla on laatat. Ilmeisesti saneerauslaasti ja mikrosementti sitoo jotenkin laattaa, joten meillä ei ainakaan mitään ikäviä yllätyksiä tapahtunut kuten laatan halkeamista mitä hieman pelkäsin. Taso ja kaappi ovat nimittäin seinässä kiinni kulmaraudoilla eikä ruuvin reikiä ole mahdollista laittaa vanhojen laattasaumojen kohdalle (missälie ne edes olisivat). Alla on vielä lähikuva seinästä, jossa hieman näkyy tuota kuviota. Väri eivät tuossa kyllä toistu täysin totuudenmukaisesti, seinä on oikeasti valkoisempi eikä noin harmaa.
Summa summarum, mikrosementointi on varteenotettava ja kustannustehokas vaihtoehto uudistaa kylpyhuone tai vessa täysin, mutta aikaa ja vaivaa se vaatii. Muista myös varautua putkimiehen kustannuksiin! Mikäli tämän pitkän sepustuksen jälkeen jäi kysymyksiä aiheesta, kommenttiboksi on aina avoinna 🙂 . Alla vielä ennen-jälkeen kuvat vessan muodonmuutoksesta!
21 elokuun, 2016 @ 8:35 pm
Kuinka kauan meni koko projektiin aikaa?
23 elokuun, 2016 @ 6:51 pm
Me tehtiin tätä siis hyvin verkkaiseen tahtiin iltaisin työn ohella joitakin viikkoja kun ei ollut kiire saada valmiiksi..tarkkaan kulunutta aikaa en valitettavasti osaa sanoa. Eri kerrosten kuivumisaikoihin pitää väkisinkin varata aikaa, mutta jos ei tarvitse esim. työn ohessa tehdä niin kyllä tuon helposti parissa viikossa saisi valmiiksi. Sanoisin siis, että valmistumisnopeus riippuu hyvin paljon omasta ahkeruudesta,tilan koosta, remonttikokemuksesta ja käytettävissa olevasta ajasta 🙂
18 helmikuun, 2019 @ 10:09 am
Wautsi! Kylläpä se vaan näyttää hyvältä, ei voi muuta sanoa. Meilläkin tulossa WC:n kevyempi uudistus ja pähkäillään tässä juuri eri vaihtoehtoja. Osa yrityksistä https://kodinplaza.fi/ sivustolla suosittelee maalausta esimerkiksi V33:lla tai Tikkurilalla, osa suosittelee kovempaa pinnoitetta esimerkiksi mikrosementin muodossa. Haluisin kysyä, että onko tuo mikrosementti kestänyt kuinka hyvin nämä ensimmäiset vuodet? Olen itse kallistumassa mikrosementtiin päin enemmän ja enemmän, sen verran hyvältä se näyttää.
4 maaliskuun, 2019 @ 12:12 pm
Moikka ja kiitos! On kestänyt hyvin, ei tuo mun mielestä näin kuivatilassa mene kyllä miksikään 🙂 Ehkä jälkiviisaana olisi itse valittu vähän harmaampi sävy, valkoisessa on snadisti kellertävyyttä mikä omaan silmään vähän pistää. Ihan paras vaihtoehto on teettää mikrosementointi ammattilaisella, mutta kustannustehokkain on tehdä itse. Se on täysin mahdollista, mutta kannattaa oikeasti varata aikaa ja tehdä niin huolellisesti kuin pystyy.
29 maaliskuun, 2019 @ 1:50 pm
Meillä kävi värinvalinnan kanssa samoin ja seinistä tuli omaan makuuni liian kellertävät. On siis suihkullinen kylpyhuonen. Lattiasta tuli mielestäni erinomainen, kun värinä oli harmaa, eikä valkoinen. Grueson päälle tasoittui oikein hyvin, mutta jatkossa tekisin kyllä täysin erikseen seinät ja lattian, sillä seinistä tippui lattiaan siivousyrityksistä huolimatta liikaa ”möhnää” työn lomassa, mikä todella häiritsi taas lattian sementoimista. Lopussa kun porattiin reikiä kiintokalusteille, poksahti kovaa ja syntyi puolipallon muotoinen reikä massoitukseen. Ilmeisesti laatan alla oli vähän ilmaa jäänyt joskus laatoitusvaiheessa, mikä nyt räjäytti koko valmiin pinnan(halkaisija noin 5cm). Siitä sitten se reikä paikkailemaan, joka kerros uudelleen. Onneksi ei rikkonut vesieristettä. Melkoisen paljon suurempi työ, kun mitä alkuun ajattelin, mutta ihan hauskaa hommaa!
29 maaliskuun, 2019 @ 2:14 pm
Joo perfektionistit tietävät että on valkoista ja VALKOISTA 😀 Ensi kerralla sitten harmaata…Heh, hyvä että mielestäsi oli hauskaa hommaa, meillä jos mieheltä (joka homman teki) kysyy, ei ”hauska” ole varmastikaan ka adjektiivi mikä mieleen tulee 🙂 Tai voihan se olla että aika on kullannut muistot! Ja tosiaan ensi kerralla on monen asian suhteen viisaampi, tekemällähän näitä oppii.
19 heinäkuun, 2019 @ 10:03 pm
Moikka, oliko teil suihkutilan lattiassa myös, mitenhän siellä kestää kovaa kulutusta ja esim shampoopullojen tippumista jne ?
30 heinäkuun, 2019 @ 11:50 am
Moikka,
meillä ei ole suihkutilassa itsellämme mikrosementtiä, vaan ihan peruslaatta. Luulisin kyllä, että kestää kulutusta hyvin sielläkin, paljonhan noita märkätilojakin mikrosementillä tehdään. Jättäisin itse kyllä märkätilan ammattilaisen tehtäväksi, etenkin ensikertalaisena 🙂