Moldfinger & operaatio piha kuntoon ( + erinomainen brunssisuositus)

Koska sisätilojen kaunistamista kutsutaan sisustamiseksi, voisko ulkotilojen vastaava termi olla ulostaminen? Näillä -ala-arvoisilla- mietteillä sunnuntai-iltaan… Tämä viikonloppu on tosiaan sujunut pitkälti ulkoremontoinnin parissa ja ihan kivasti on saatu jo aikaankin! Koodisana ”piha kuntoon” on startannut ja ei Gold vaan MoldFinger on meikäläisen uusi alias.

Lähtötaso puutarhahommiinhan allekirjoittaneella oli surkea, joten tuntui tosi vaikealta aloittaa ja miettiä mitä tuolle pihalle tekisi. Kukat ja istutukset tuntuivat ydinfysiikalta ja oli vaikea hahmottaa mitä vaihtoehtoja ylipäätään on olemassa. Tässä kun asioita on selvitellyt ovat palaset kuitenkin loksahdelleet paikalleen ja alan pikkuhiljaa ymmärtää miten puutarhan rakennus toimii. Ymmärrän myös, miksi jengi tosiaan hurahtaa tähän ja sanonta”kaikki paitsi puutarhanhoito on turhaa” ei liene täysin vailla perää. Eilisellä Plantagen-Bauhaus reissulla kävikin todellinen hurahdus ja nyt onkin jo melko selvät sävelet miten pihaa lähdetään uusimaan 🙂

Tärkeimmät tähän asti opitut asiat:
– Mieti, millä saat vanhat mullat raahattua pois! Sitä on AINA huomattavasti enemmän kuin uskot ja se myös painaa ihan s**tanasti.
– Eri kasvit tarvitsevat erilaista multaa! Enpä ollut tätäkään ajatellut. Istuta samaan paikkaan siis samanlaisessa kasvualustassa viihtyviä kasveja (multapusseissa lukee vinkkejä) , lue ohjeet, mieti valon ja varjon tarve äläkä vaan roiski kasveja miten sattuu
-Perennapenkki = must have meille! Perennat ovat siis monivuotisia kukkia ja näitä löytyy hurja valikoima joista koota omannäköinen kukkapenkki. Itse ajattelin ympäröidä kukka-alueen tiilillä. Kokoamisessa vain mielikuvitus rajana.
-Homepesu ja maalaus tekevät ihmeitä vanhalle aidalle tai muille piharakenteille. Huolehdi niistä vuosittain!

Vasta alkua…

 

Kaunein puu

Puutarhuroinnissa -kuten missä tahansa muussakin – palkitsevinta on varmasti se, että näkee konkreettisesti kättensä jäljen ja oppii koko ajan uutta. Koukuttavaa, todellakin. Halpa harrastus tämä ei kyllä aloittaessa ole, mutta alkutöiden jälkeen helpottuu. Uusien kukkien kasvattaminen itse ei paljoa kustanna, mutta mikäli haluat pistää koko pihan uusiksi saa siihen upotettua loputtomasti rahaa.

 

Etupihadetalji ennen ja jälkeen

Suurin projekti tälle viikonlopulle oli aidan maalaus, lisäksi saatiin etupihalle pari uutta rehua julkisivua kaunistamaan. Meidän takapiha on terassia lukuunottamatta aika järkyttävän näköinen tällä hetkellä, tilaa hallitsi likainen, vaaleankeltainen aita joka näkyy myös suoraan olohuoneen ikkunoista. Mietittiin eri vaihtoehtoja aidan tilalle, pensas/tuija-aita miellytti eniten mutta a) siihen ei saa porttia ja b) kustannus olisi yli tonni. Päädyttiin kokeilemaan miltä pelkkä maalaus näyttäisi, sillä rumemmaksi se ei kuitenkaan aitaa tekisi. Ja kappas, homepesun ja valkoisen maalin jäljiltä aita hohtaa vitivalkoisena kuin uusi! Valkoinen aita kirkasti koko pihan ja samalla myös näkymän sisältä ulos, kannatti kerrankin mennä siitä missä AITA on matalin. Puutarhahommasaagalle luvassa jatko-osia, ei malttais millään odottaa että pääsee perennapenkin kimppuun!

Ero vanhaan on valtava

Asiasta (teemaan sopivasti) kukkaruukkuun, pakko hehkuttaa vielä Espoon seudun brunssitulokasta, Mezzaa Leppävaarassa! Aivan mieletön Libanonilaiskeittiön brunssi pilkkahintaan, 20 €, uskomatonta mutta totta..ainakin toistaiseksi. Vähän kuin Sandro, mutta paljon parempi. Brunssi on käsittääkseni ollut nyt noin kuukauden verran tarjolla ja täytyy sanoa etten parempaa ole pk-seudulla löytänyt. Tuo hinta-laatusuhde on niin hyvä, että realisti ajattelee ettei tällainen huvi jatku maailman tappiin… tapana on ollut että laatu ajan myötä heikentyy hinnan noustessa, mutta tässä tapauksessa hintaa olisi varaa kyllä korottaakin. Laadun heikkenemistä en toivo 🙂 Erityismaininta jälkkäripuolelle, pöytä suorastaan notkui toinen toistaan upeampia leivoksia jotka eivät olleet vain kauniita katsoa vaan myös todella hyviä.  Katsokaa vaikka itse:

Mezza brunssi
Kaikki oli herkullista

 

MEzza brunssi jälkiruoka
Valitse nyt näistä, kaikkea haluais maistaa!

 

MEzza brunssi

 

MEzza brunssi

 

Myös juomapuoleen oli panostettu