Herkulliset donitsit uunissa ( ilman uppopaistoa)

 
Kaksi lempparilehteäni, Tiede-lehti ja Glorian ruoka & viini kolahtavat postiluukkuun yleensä tismalleen samana päivänä ja siinä sitä onkin varsinainen first world problem kun miettii kumpaa ensimmäisenä lukisi. Tässä kuussa toisen lehden kansi kertoi lihaksen kasvusta ja rasvan palamisesta, toisen kannessa taas oli herkullisen näköisiä donitseja. Donitsilehti voitti tällä kertaa kamppailun.
 
Meillä paistetaan munkkeja kerran vuodessa, eli perinteisesti vappuna. Tiede-lehden kanteen aasinsillalla viitaten, rasva se on tässäkin touhussa kyllä palanut, suorastaan käristynyt! Kannattaa käyttää sitä paistolämpötilan mittaria…Varsinaisia donitseja en ole kuitenkaan koskaan tehnyt, vaikka esimerkiksi Lidlin paistopisteen vaniljadonitsi on mielestäni hinta-laatusuhteeltaan ihan paras herkku! Tämän Glorian reseptin mukaan donitsit paistetaan uunissa ja maun luvattiin olevan vähintään yhtä hyvä kuin uppopaistetuissa. Reseptiä oli pakko päästä kokeilemaan ja  tätä varten tarvittiin donitsipelti ja suurempi pursotin. Nämä löytyivätkin Prismasta, joten eikun hommiin. Lopputulos oli, että a) nämä oli todella helppo ja nopea tehdä b) kiitos pellin ja pursottimen, oli ulkonäkö perfektionistiesteetikon silmää miellyttävän kaunis sekä tasalaatuinen c) donitsit olivat herkullisen makuisia! Eivätkä yhtään niin syntisiä kuin uppopaistetut. Veikkaan, että donitsipelti ei todellakaan jää kertakäyttöhankinnaksi….
 
Reseptiä pesee siis täältä, alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty piimää mutta korvasin sen itse luonnonjugurtilla ja hyvin toimi.
 

Donitsit uunissa ( 12 kpl)

 
1dl luonnonjugurttia
1 dl sokeria
1/2 dl ruokaöljyä
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl soodaa
1/4 tl suolaa
2 tl kardemummaa
 
Lisäksi
öljyä pellin voiteluun
n. 50 g voita donitsien voiteluun
 
Pinkki kuorrute
2 dl dl tomusokeria
n. 1 rkl vettä
tilkka punaista elintarvikeväriä
tilkka vanilja-aromia
 

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen, voitele donitsipelti öljyllä. Sekoita kulhossa jugutti, sokeri, öljy ja kananmuna. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet eli jauhot, vaniljasokeri, leivinjauhe, sooda, suola ja kardemumma. Sekoita nämä kaksi erillistä seosta nopeasti yhteen tasaiseksi taikinaksi. Kauho taikina suurehkoon pursotinpussiin ja pursota donitsipellin koloihin pyöreällä pursotinsuuttimella. Täytä kolot n. puoleenväliin, kohoaa uunissa!

 
Paista donitseja 7-8 minuuttia. Sulata voi ja kumoa paistetut donitsit leivinpaperille, voitele ne voisulalla. Anna donitsien jäähtyä noin puolisen tuntia ennen kuorruttamista.
 
Kuorruttamisessa vain mielikuvitus on rajana, itse käytin perinteistä tomusokerikuorrutusta. Tomusokerin voi maustaa tai värjätä haluamallaan tavalla