Isot piparminttumarengit – resepti

Isot marengit resepti

Ihailen aina kahviloissa niitä isoja marenkeja  kassan vieressä ja viimeisimpänä bongasin eräällä lounastauolla Picnicin uutuutena ihanan näköiset Polka-karkki marengit. Näistä inspiroituneena halusin kokeilla vastaavien tekoa kotona! Marenkien reseptejä löytyy paljon erilaisia vaikka perusaineet ovat aina samat, sokeri ja kananmunan valkuainen. Valmistustavat ja sokerin+valkuaisten lisäksi tulevat ainesosat voivat sitten poiketa toisistaan.

Jättimarengit resepti

Ensimmäinen erä marenkeja meni aivan käteen, ensin ne eivät kypsyneet millään ja sitten kun käänsin uunin volyymiä kovemmalle paloivat ne ja lässähtivät täysin. Tästä harmillisesta takaiskusta ei kuitenkaan lannistuttu vaan etsin uuden reseptin ja vaihdoin hieman taktiikkaa. Vinkkinä voisin sanoa, että näissä isoissa marengeissa pursotustekniikka ei toimi, vaan kannattaa ihan lusikalla tehdä marenkimassasta suurehkoja kekoja uunipellille. Näin ne kohoavat huomattavasti paremmin. Allaoleva resepti on siis tried and tested ja täten hyväksi havaittu, tällä tuli kahvilatason marenkeja!

Jättikokoiset piparminttumarengit

4 kananmunanvalkuaista
3 dl sokeria
1 tl sitruunamehua
0,5 tl piparminttumakua
punaista geeliväriä
Erottele kananmunien valkuaiset ja keltuaiset, katso ettei valkuaisten joukkoon joudu yhtään keltuaista! Tee vesihaude; laita valkuaiset metallikulhoon ja lisää joukkoon sokeri. Lämmitä kattilassa vettä ja laita metallikulho kattilan päälle niin, ettei kulho ole suorassa kosketuksessa kiehuvaan veteen. Lämmitä sokeri-valkuaisseosta niin kauan että se on 60 asteista. Käytä lämpömittaria tai kokeile sormella, massan tulisi olla reilusti kättä lämpimämpää muttei polttavan kuumaa.
Kun seos on tarpeeksi lämmintä kaada se kulhoon jossa on helppo vatkata. Vatkaa massaa n. 10 minuuttia niin että se on jähmeää ja kiiltävää. Lisää sitruunamehu ja piparminttumaku, sekoita vielä tasaiseksi. Lisää muutama raita punaista geeliväriä ja kääntele massaa varovasti muutaman kerran että se ”marmoroituu” kauniisti. Kasaa keoiksi leivinpellille. Paista marenkeja 100 asteessa n. 1,5 tuntia, tarkista välillä etteivät pala. Marengit ovat valmiita kun ne irtoavat pellistä helposti.
Olen itseasiassa tehnyt näitä jättimarenkeja suklaaversioina kerran aiemminkin, resepti löytyy TÄÄLTÄ. Suklaaversioissa oli ihanan suklainen tahmea sisus, näitä pitääkin tehdä pian uudestaan…