Jouluinen pipari-kinuski juustokakku

Mikäli pikkujoulu-, itsenäisyyspäivä- tai joulupöytäsi kaipaa vielä kakkuideoita, tässä sinulle yksi joka ainakin testiyleisöön upposi kuin turunväylä männä syksynä tulvan alle! Sain hiljattain toimeksiannon tehdä 60-vuotisjuhliin kakun ja koska takataskussa ei ollut mitään valmista reseptiä jota olisi ollut pakko päästä kokeilemaan, mentiin alkavan joulunajan kunniaksi jouluisella teemalla. En hetkeen ollutkaan tehnyt ihan perinteistä juustokakkua, juustokakut ovat kuitenkin mielestäni tosi helppo ja suht nopea tehdä. Myös täytevariaatioita voi muokata mielensä mukaan rajattomasti.

Loppupeleissä vieraita olikin hieman enemmän kun olin ajatellut, joten juhlapaikalla heräsi huoli kakun riittävyydestä kaikille. Mutta jotenkin siitä riitti, kuin aikanaan kahdesta kalasta ja viidestä leivästä konsanaan…

Kinuskikakku joulu

Jouluinen pipari-kinuski juustokakku

(20-24 cm vuoka)
Pohja
200g Piparkakun makuisia dominokeksejä/joulupipareita
80g voita
Täyte
3 dl vispikermaa
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
200 g vaniljatuorejuustoa
200g piparkakun makuista rahkaa
4 liivatelehteä
0,5 tl piparkakkumaustetta
Päällinen
2 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
1 ½ dl fariinisokeria

Murskaa piparit pieneksi muruksi ja sulata voi. Kaada sula voi piparien joukkoon, sekoita tasaiseksi ja taputtele irtopohjavuokaan kiinteäksi kakkupohjaksi.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää tomu-ja vaniljasokeri ja sekoita tasaiseksi. Vatkaa erillisessä kulhossa tuorejuusto ja rahka niin että ne notkistuvat. Yhdistä seokset. Lisää piparkakkumauste, mikäli kaipaa mielestäsi lisää makua! Kiehauta kattilassa 1 rkl vettä ja lisää liivatelehdet yksi kerrallaan kuumaan vesitilkkaan. Sekoita tasaiseksi. Kaada liivateseos ohuena nauhana samalla varovasti sekoittaen täytteen joukkoon. Kaada täyte pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 3 tuntia.

Laita päällisen liivatteet likoamaan kylmään veteen noin kymmeneksi minuutiksi ja laita kerma sekä fariinisokeri kattilaan. Kuumenna seos niin että se kiehahtaa. Lisää liivatelehdet yksi kerrallaan varovasti joukkon, samalla sekoittaen seosta. Anna jäähtyä ja kaada jäähtynyt seos kakun päälle. Huom! Pidä kakkua kakkuvuoassa jotta kiille ei karkaile ympäriinsä vaan jää kakun päälle. Anna hyytyä mielellään yön yli. Enjoy!

Myöhemmin kakku sai vielä kynttilät päälleen