Mitä vastasyntynyt vauva tarvitsee?

Nykyvauvojen ympärillä pyörii valtava bisnes erilaisia tuotteita, mistä ensikertalainen vauvan omistaja siis voi tietää mitä ihan alkuun kannattaa hommata jos haluaa myös välttyä virheostoksilta? Näin kolmen viikon ja kolmen päivän valtavalla kokemuksella on syntynyt jonkinlainen käsitys mitä ihan vastasyntyneelle kannattaa kotiin hommata, lähtötietotasohan oli pyöreä nolla. Näin pieni vauvahan ei oikeasti hirveän paljon vielä tarvitse, eri asia jos vanhemmat haluavat söpöjä juttuja omaksi ilokseen hamstrata…Vauvahan saattaisi pärjätä ilman minikokoisia tyllihameita, mutta näitä nyt on meidän bebelle jostakin syystä kerääntynyt. Tässä siis oma listani tuotteista jotka itse olen havainnut arkea helpottaviksi! Tottakai vastasyntynyt tarvitsee myös vuodenaikaan sopivia vaatteita sisälle ja ulos, mutta niitäkään ei tarvitse hirveää varastoa olla kunhan jaksaa joskus pyykkiä pestä. Meillä pukeudutaan sisällä oikeastaan aina body+housut+sukat comboon ja ulos mentäessä tietty lämpöiset ulkoiluvaatteet.

Hyvät vaunut

Mihin ikinä vauvan kanssa lähteekään, tulevat vaunut mukana. Syytä siis on, että ne ovat käytössä mahdollisimman hyvät jotta liikkuminen on kivaa! Meillä tulee eniten vaunuiltua Espoon kaduilla ja metsissä, joten valinta oli Emmaljungan NXT90-malli ( Outdoor-renkailla) joka toimii tosi hyvin epätasaisemmassakin maastossa mutta myös kauppakeskuksissa. On tosi näppärä ja helposti ohjattava kulkupeli, ei pahaa sanottavaa tähänastisen käyttökokemuksen perusteella! Ulkonäkökin miellyttää kovasti, ei ollut vähäisin seikka miksi näihin päädyttiin. Kyseessä on siis yhdistelmävaunut, joista saa vauvan kasvaessa rattaat.

Emmaljunga NXT90
Lisättiin hyökkäysvaunuihin lampaantalja lämpöä tuomaan
Unipesä

Pyhä tarkoitus oli, että vauva nukkuisi alusta asti omassa pinnasängyssään vanhempien sängyn vieressä. No, ei nuku ei vaan äidille ja vauvalle on kivempaa nukkua samassa sängyssä ( tämä ei jää vuosikausiksi tavaksi, toim. huom! ). Kiva kompromissiratkaisu onkin ollut ottaa unipesä sänkyyn viereen ja vauva nukkuu sitten siinä. Ei ainakaan tarvitse miettiä kierähtääkö joku unissaan vauvan päälle ja pikkuvauvat  tykkäävät turvallisesta tunteesta minkä unipesän ahdas tila tuo. Unipesä on myös helppo siirtää sinne, missä vauva päiväunia nukkuu.

Unipesä vauvalle

Babybjörnin sitteri

The sitteri, joka nauttii  suurta suosiota. Eikä syyttä, sillä meillä ainakin vauva viihtyy siinä tosi hyvin pitkiäkin aikoja! Päiväsaikaan tyyppi ei viihdy selällään paikallaan makaamassa ja tämän sitterin saa pikkuvauvallekin ergonomiseen asentoon ( =ei liian istuvaan) josta on kiva katsella ympäriinsä. Vauva saa sitterin hytkymään itsekin ( vauvat tykkää hytkymisestä!) mutta sille on myös helppo antaa itse jalalla vauhtia samalla kun surffaa nettikaupoissa. Helpottaa omaa elämää kun saa kädet vapaaksi ja muksu viihtyy itsekseen. Miinusta sitterin tylsistä värivaihtoehdoista, mutta tämäkin first world problem on helppo ohittaa tilaammalla nätimmät päälliset! Itse tilasin omani FB:stä, Joiku-toiminimellä ompelevalta kotiäidiltä 🙂 .

Babybjörn sitteri
Karvaisen isoveljen kanssa sitterissä, tässä viihtyy
Tutti ja tuttinauha

Jos et halua olla 24/7  vauvan ihmistuttina, on perinteinen tutti hyvä vaihtoehto. Omasta mielestäni tutissa ei oikeesti ole muita haittapuolia kun ehkä sitten vieroitus aikanaan, en ole ainakaan löytänyt mitään päteviä syitä miksi tuttia ei kannattaisi antaa. Meidän vauva ainakin tykkää kovasti imeä kaikkea mahdollista, joten tutti rauhoittaa yleensä hyvin. Ja jos joku on satavarma niin se, että tutti on hävinnyt mystisesti jäljettömiin silloin kun sitä tarvitsisi… ellei se ole tiukasti vauvassa kiinni. Silikoninen tuttinauha onkin käytännöllinen, pestävä, kestävä ja nätin näköinenkin vielä, meillä on TÄMÄ. Tutti on aina käden ulottuvilla, which is good. Selvinnyt myös on, että tuteissakin on muotoilueroja ja joku istuu pärstävärkkiin paremmin kun toinen. Meillä hyväksi on havaittu Ainu MAM start- tuttien muotoilu, ei mene nenä lyttyyn!

silikoninen tuttinauha
Silikoninen tuttinauha ja meidän vauvan naamaan sopiva tutti
Rintapumppu

Omasta mielestäni ”manuaalinen” riittää varsin hyvin, en haluaisi sähköistä. Täysimetyksen superhyvä apuväline jolla voi pumpata maitoa varastoon kun baby jää vaikkapa isän kanssa kaksin tai lähdetään kaupungille. Täytetty tuttipullo on helppo ottaa mukaan lyhyille reissuille (esim kauppaan) ja syöttää kiljukaulaa tarvittaessa missä vaan nopeasti.

Meillä tämä, Philips Avent-malli
Harsot

Itselleni harsojen tarkoitus ei ennen mukulaa oikein auennut, vaikka mammapiireissä näistä aina puhutaan. Mutta tosiaan, harsoja on hyvä olla kotona – mieluiten eri paikkoihin aseteltuina- että niitä on aina helposti käden ulottuvilla. Vauvan syöminen on ajoittain sotkuista hommaa joten harso on hyvä suoja ja siivousväline, ihan vauvan naamankin pyyhkimiseen. Jos vauva puklailee paljon, kuluu harsoja varmasti jäätävä määrä. Toimii myös vaikka alustana vaipanvaihdolle reissun päällä, tai peittona.  Harsojen plussia esimerkiksi pyyhkeeseen verrattuna ovat pieneen tilaan meneminen ja nopea kuivuminen. Harsoja myydään varmasti hyvin monessakin paikassa, mutta en itse ole kyllä perus H&M:llä, Lindexillä tms bongannut. Faktatietoa on, varsinaisten lastentarvikeliikkeiden lisäksi ainakin Ikea ja Name it myyvät monipakkauksia. Ja netistä löytyy tietty ihanilla kuoseilla, vaikka yksisarvisten kuvilla.

Vaipanvaihtopiste veden lähellä

Mikäli siis mitenkään mahdollista. Kun sinapit on housussa, on vesipiste todellakin kullanarvoinen. Mikäli siis vaihtoehtona on hoitopöytä ilman vesipistettä tai laittaa ihan pelkkä vaipanvaihtoalusta kodinhoitohuoneeseen/kylppäriin/vessaan, niin suosittelen jälkimmäistä vaihtoehtoa.

Pelkkä alusta riittää, kunhan on lavuaari lähellä…
Muuta hyödyllistä…

Mikrohöyrysterilointilaite! Tää on ainakin miehen suosikki. Eli pömpeliin laitetaan vettä, steriloitavat jutut ( tuttipullon osat, tutit, pumppu..) ja pömpeli mikroon muutamaksi minuutiksi. Autollisilla perheillä pakollinen hankinta on turvakaukalo  ja ainakin talvivauvoille kaukaloon sopiva lämpöpussi on osoittautunut hyväksi hankinnaksi. Turvavyöt saa näppärästi pussin rei’istä läpi ja vauvan ympärille, kauppaan mennessä kaukalon saa vauvoineen napattua mukaan ja iskettyä vaunujen runkoon kiinni. Meidän pussi on Babys only-merkkiä ja babypinkki väriltää, ofkoors.

babys only lämpöpussi

Tuossapa siis omassa käytössä hyödyllisiksi osoittautuneita välineitä jotka oli hyvä löytyä kotona heti alusta asti 🙂 . Muita juttuja ei toistaiseksi ole oikeastaan kaivattu-itsestäänselvien vaippojen tms lisäksi-,  hankitaan sitten sitä mukaa kun tarvetta ilmenee!