Kolmen kuukauden vauvakuulumiset ja toimiva vinkki vauvan nukuttamiseen!

Täten seuraa havaintoja Ellenaattorin kolme kuukautta kestäneen maanpäällisen elon varrelta! Mikä yllätti, mikä on muuttunut ja mikä on paras nukutusvinkki! Pakko mainita myös vastuuvapautus vauvajutuissa; mitään yleispäteviä totuuksia ei ole, vaan yksilöitähän nuo ovat siinä missä isotkin ihmiset. On vain se oma ja muilta kuultu kokemus, jokaisella omanlaisensa. On kuitenkin omasta ja muiden kokemuksesta toimivia juttuja, joiden testaamisesta ei ole haittaa vaan parhaassa tapauksessa pelkkää hyötyä. Pahanlaatuisen ja selittämättömän koliikin omaavan vauvan vanhempaa voivat hyvää tarkoittavat neuvot ehkä v*tuttaa, mutta se että on tosi vaikeaa ei myöskään ole ainoa totuus. Luojan kiitos näin! Onneksi vauva-arki voi olla myös suht helppoa ja ihanaa, kuten meillä on ollut *koputan puuta*. Yöt nukutaan superhyvin ja päivisin naureskellaan ja puuhaillaan E:n kanssa vaikka mitä, ei voi valittaa vaikka välillä on toki myös huonompia hetkiä.

Pidemmittä puheitta,

Vauvan ensimmäiset kolme kuukautta, Festivus- edition:

 • Yöunista ei tarvinnut luopua edes vastasyntyneen kanssa, 2 kk jälkeen 7 tunnin unet putkeen alkoivat olla sääntö eikä poikkeus. Yksi-kaksi yösyöttöä riittää aikavälillä 22-08.
 • Silti väsyttää vaikka nukkuisikin hyvin.
 • Päivät kuluu valonnopeudella.
 • Omat hermot ovat vauvan kanssa yllättävän pitkät, vaikka muuten pinna palaisi hyvinkin herkästi. ( Pätee valitettavasti vain vauvaan, ei aviomieheen tai muihin elollisiin olentoihin.)
 • Näinkin pieni vauva peilaa tunnetiloja ja kaikenlaista kommunikaatiota todella hyvin. Iloinen äiti=iloinen vauva jne. Äidin hyvinvointi on siis vauvalle tärkeintä ja sitä kannattaa vaalia itselleen parhaiten sopivilla tavoilla!
 • Vauva rakastaa keskustelua ja juttelua. Älä puhu vauvan päälle,  tyyppi kertoo omalla kielellä omat juttunsa ja itse vastaat sitten tällä aikuisten kielellä.
 • Vauvoissa on helkkarin paljon poimuja. Etenkin tuo parin leuan alla piilossa oleva kaula on yksi hautomo, etenkin hellesäillä. Puhdista joka päivä!
 • Leikkaa kynnet usein! Raapii itsensä ja mutsin muuten jatkuvasti naarmuille. Helpointa on kun vauva nukkuu. JOKU nimeltämainitsematon saattoi leikata palasen vauvan peukalosta kun nuo kädet heiluu mahdottoman paljon ja sormet on superpienet ja pehmeät. Fiksua on käyttää myös lapasia käsissä, mutta me ei oikein jakseta.
 • Jos tykkäät poistua neljän seinän sisältä, ota vauva mukaan pienestä pitäen niin hän tottuu vaihteleviin tilanteisiin etkä itsekään sitten jännitä miten vauva käyttäytyy vaikka kahvilassa. Jos sattuu joskus huutamaan niin siihen ei kukaan kuole.
 • Nykyään ainakin pk-seudulla on vaikka mitä aktiviteettiä vauvan kanssa harrastettavaksi, senkun valitsee mieluisimmat. FB on myös täynnä erilaisia mammaryhmiä, mistä saa helposti uusia kavereita tarvittaessa.
 • Baby Björnin sitteri is the best.
 • Ei noiden hoito olekaan ydinfysiikkaa ja koko ajan oppii itsekin ihan mielettömästi uutta. Trust me. Koska aivokapasiteetti on rajallinen, on se sitten pois esim lähimuistista…
 • Äitiysloma ja aiemmista rutiineista/ajatusmalleista poisoppiminen on aivoille jonkinlainen buuttaus.

Eli siinäpä muutamia eteen tulleita asioita, kokemusta ei isommista mukuloista ole joten nämä pätevät vain meidän perheessä ja  3 kk ikään mennessä, ettäs sen tiedätte. Ja entäs se nukutusvinkki? Keep on reading.

cool baby
Baby cool rusetti vinossa kaupungilla
Äiti ja vauva asu
Yksi syy miksi hankkia lapsia, samis-asut!

Kirjoitan nykyään myös uuteen, nimensä mukaisesti mutseille suunnattuun portaaliin mutsimediaan jota ollaan juuri lanseeraamassa, check it out! Viimeksi nostin esille White Noisen käytön vauvan nukutuksessa, jutun pääset lukemaan TÄSTÄ. En tuota nyt kokonaisuudessaan kopioi tähän, mutta mikäli hyväksi havaitut kikat vauvan nukuttamisessa kiinnostavat niin kannattaa ehdottomasti tutustua! Meillä Youtubesta soitettu white noise eli valkoinen kohina rauhoittaa neidin välittömästi ja silmät painuvat väkisin kiinni. Lueskelin myös huvikseni kommenttikenttää youtube-videon alla ja jonkinlaista magiaa ovat muutkin vanhemmat esim. tästä meidän suosikkivideosta löytäneet. 28 miljoonaa näyttökertaa ei voi olla väärässä 😀

hmmm.. not possible