Siirtonurmen asennus pihalle

Huh hellettä, ainakin siltä se meidän pihalla tuntuu. Mielettömät kelit senkun jatkuu! Saatiin juuri parahiksi tämän vuoden pihaprojekti maaliin niin, että keleistä on saanut nauttia aiempaa nätimmällä pihalla. Meidän pihalle paistaa aurinko koko päivän,  tällaiselle auringonpalvojalle ihan luksusta aiempaan Kallion kerrostaloasumiseen verrattuna. Siellä jos halusi nauttia kesäpäivästä oli jokakertainen ongelma mihin mennä kun parvekettakaan ei ollut? Mikäli yhtään yksityisyyttä ja omaa rauhaa arvostaa niin läheiset puistot olivat iso EI, toiset vaihtoehdot olivat tyyliin terassi tai lähteminen johonkin helkkarin kauas. Allekirjoittanut arvostaa perisuomalaiseen tapaan omaa tilaa ja sitä, että pääset ovesta suoraan privaattipihalle <3.

Piha silloin kun asunto ostettiin

Meidän pihalla on iso, joku 25m2 kokoinen terassipatio ja tämän lisäksi kukkapenkki sekä sellainen ”tällä ei ole mitään virkaa-alue”. Siihen oli laitettu epäkäytännöllistä ja rumaa pikkukiveä, josta haluttiin eroon. Tilalle päätettiin laittaa nurmikkoa, muksun ja koirankin kannalta kivempi, omaan silmään paljon kauniimpi vaihtoehto.  Nurmikkoa ei jaksettu alkaa itse istutella siemenestä, siitä nyt ei olisi yhtään takeita mitä tulee ja haluttiin se nurtsi HETI. Päädyttiin siis siirtonurmeen! Tarve oli noin 12 m2:lle ja yhden neliömetrin hinta pyöri viiden euron molemmin puolin. Kerrankin joku tuntui yllättävän halvalta! Niin kauan kuin pääsi virtuaalikassalle tilausvaiheeseen, jossa kuljetusmaksuksi lätkäistiin reilu sata euroa. Noin kuudenkymmenen euron tilauksesta satkun toimitusmaksut tuntuivat turhan suolaiselta, joten selvitettiin voiko nurmikkoa noutaa jostakin itse. Kirkkonummen takana sijaitseva Finnurmen toimipiste sattui olemaan kohtuullisen ajomatkan päässä. Haettiin nurtsi sitten itse vuokrapakulla kotiin suoraan pellolta, jälkikäteen ajateltuna tuo määrä olisi mahtunut meidän Qashqaihiinkin.

siirtonurmen asennus
Osa valmiista nurtsista 🙂

Siirtonurmen asennus on helppo projekti, ensin reippaasti multaa alueelle, lanataan multa tasaiseksi ja tiiviiksi, kastellaan märäksi ja sen jälkeen ladotaan päälle nurmikkolevyt ns. tiililadonnalla. Jälkihoitona tulee muistaa kastella nurmikkoa kahden viikon ajan joka päivä. Nyt sattui tämä ennenkuulumaton helleaalto tähän vaiheeseen, joten me on kasteltu päivittäin kahdestikin. Naapurillamme on viime syksynä istutettu siirtonurtsi huomattavasti isommalle alueelle ja se näytti heti talven jälkeenkin todella hyvältä. Eli hyvin on kestänyt vuodenaikojen vaihtelut ja lämpötilojen vaihtelun 60 asteella!

siirtonurmi
Näin siirtonurmilaatat ladottiin mullan päälle

siirtonurmen asennus

Mikäli ikinä enää tulee tarve nurmikolle, en edes ajattele sen istutusta suoraan siemenestä. Ainakin jos kyse on golfkenttää pienemmästä nurtsialueesta.. Tosin jos meillä tulee golfkentän kokoinen piha olemaan niin tämän mahdollistaneen Eurojackpot-voiton ansiosta varaa on varmasti myös siihen siirtonurtsiin ja sen kasteluun. Vielä kun tuon kellertävän taka-aidan saisi vaihtoon, toki olen tehnyt tästä esityksen taloyhtiön hallitukselle ( jonka jäsenistä kaksi kolmasosaa on meidän taloudesta 😀 ).