Vöner – täydellinen vegevastine kebablihalle

Meidän huushollissa on käytännössä luovuttu punaisen lihan syönnistä aikapäiviä sitten, poikkeuksen vahvistavina sääntöinä guilty pleasure sisäfilepihvi kerran vuodessa ja puolivuosittainen burgeri kultaisten kaarien alla. Täysin vegaania ruokaa ei kuitenkaan yleensä tehdä ja itseni olisikin maitotuotteista äärimmäisen vaikeaa luopua ( jugurtti ja jätski <3) , mutta mitä vegaanimpaa sen parempi. Itse haluan kovasti uskoa siihen, että lihansyönti pikkuhiljaa hiipuisi muuallakin kun täällä pk-seudun ”kuplassa”, lihankasvatuksen eettiset ja ilmastolliset ja terveydelliset haitat ovat niin kiistattomat. Jos ei halua täysin lopettaa niin vähentäminenkin on tosi jees, vaihtoehtoja ruokapöytään on kuitenkin vaikka kuinka! Ja niistä vaihtoehdoista puheenollen, tässä on sellainen joka saletisti uppoaa paatuneimmallekin lihansyöjälle. Hiljattain bongattiin Prisman kylmähyllystä uusi tuttavuus, vöner. Meidän keittiössä uudet ruokainnovaatiot otetaan innokkaasti kokeiluun, mä olen just se kenelle loistava myyntiargumentti on ”uutuus” tai ”limited edition”.

Siinä se vöner pannulla tirisee

Mikä on vöner?

Vöner on siis suomalainen innovaatio, vegaaninen vaihtoehto dönerille jonka kehittäjänä on toiminut nuori ravintoloitsija -ja innovaattori- Siva Parlar. vehnäproteiinista valmistettu seitanpohjainen tuote. Proteiinia tässä on jopa 32% 1oo grammassa. Mun mielestä just esimerkiksi nyhtökaura on loistokeksintö ja toiminut tienraivaajana muille vegekeksinnöille, mutta en vaan itse ole osannut tehdä siitä kovin hyvänmakuista … Tämä lienee täysin henkilökohtainen ongelmani. Vöner on oikeasti hyvänmakuinen tuote eikä etenkään kastikkeen kanssa nautittuna yhtään puiseva. Koostumus menee läpi aidosta kebab-lihasta, mutta tässä ei oo mitään ällöjä rustonpaloja tai muita sattumia. Ei tämä nyt ehkä ihan jokapäiväistä ruokaa ole, mutta kebabinhimoon täydellinen vaihtoehto. Toki vöneristä voi halutessaan tehdä mitä vain mielikuvitus periksi antaa, laittaa vaikka proteiinilisäksi makaronilaatikkoon. Me tosiaan tehtiin tällä kertaa kebab lohkoperunoilla, resepti alla ja tähän vahva suositus! Jalopenot puuttuu, mutta ensi kerralla muistetaan nekin.

Väitän, että vöneriä asiaankuuluvien sörsselien kanssa maistettuasi et huomaisi eroa autenttiseen kebablihaan. Tuote säilytetään jääkaapissa ja siellä se säilyykin hyvänä kuukausitolkulla. Niin ja tuota itse ”lihaa” ei tartte erikseen maustaa vaan siinä on jo se kebabmaku mukana.

Vöner resepti
Omnomnom

Vöner-kebab lohkoperunoilla

1 pkt Vöneriä

Lohkoperunat:
Rosamunda-perunoita
Ruokaöljyä
Laadukasta suolaa
Mustapippuria myllystä

Tomaattikastike:
1 tlk Paseerattua tomaattia
1 rkl harissa-tahnaa
ripaus suolaa

Jogurttikastike:
2 dl kreikkalaista jogurttia
2 valkosipulin kynttä
0,5 rkl tuoretta minttua silputtuna
suolaa

Lisukesalaatti:
Kurkkua
Sipulia
Kiinankaalia
Tomaattia

Leikkaa perunat lohkoiksi, sivele lohkot öljyllä ja mausta suolalla sekä ripauksella vastajauhettua pippuria myllystä. Paista uunissa 225 asteessa n.25-30 minuuttia niin että ovat rapeita, käännä perunat puolessa välissä paistoa.

Valmista tällä välin tomaattikastike, yhdistä kaikki ainekset kattilaan ja keittele miedolla lämmöllä hetken, niin että kastike lämpenee.  Tee kylkeen jogurttikastike sekoittamalla ainekset keskenään. Valmista lisukesalaatti, tätä voit varioida haluamallasi tavalla.  Kokoa annos ja nauti!

vöner resepti
Syömäääään!

Jos menet mieluummin valmiiseen pöytään, löydät vöneriä tarjoavat kebabbilat täältä : https://voner.fi/ravintolat.