Misofoonikon painajainen

misofonia

Tiedätkö, mitä misofonia on? Itse kärsin taudin vakavasta muodosta, joka haittaa arkista elämää muttei onneksi ole kuolemaksi 😀 Wikipedia kuvailee misofoniaa seuraavasti: ”Misofonia (tunnetaan myös lyhenteellä SSSS, selective sound sensitivity syndrome eli 4S) on sairaus, jossa ihminen on neurofysiologisesti herkistynyt jokapäiväisille äänille, jotka ovat valtaosalle muista ihmisistä yhdentekeviä. Tavallisesti ne liittyvät muun muassa syömiseen ja hengittämiseen ja aiheuttavat kuulijassaan hallitsematonta raivoa.” Tuo ”hallitsematon raivo” on ehkä vähän vahvasti kuvailtu, vielä ei ole tarvinnut väkivaltaan turvautua… Mutta kyseessä ei siis suinkaan ole oma herkkähipiäisyys (pelkästään) vaan kyllä tässä on nyt ihan rehellinen ja tunnustettu sairaus kyseessä! Tästä asian vakavuudesta ja sairausdiagnoosista olenkin useaan kertaan puolisoa muistuttanut, jonka mukaan sipsit maistuvat paremmalta suu auki syötynä. Anna mun kaikki kestää… Suu auki syöminen ja sipsin rouskutus ovat suoranaisia kidutuskeinoja ja ehkä pahimpana kaikista sormien naksuttelu. Olen todellakin joutunut vaihtamaan julkisissa kulkuvälineissä joskus paikkaa porsastelun takia, pahin oli junassa liioitellun äänekkäästi purkkaa suu auki maiskuttava kaveri, vieläkin puistattaa. Tietyt äänet kirjaimellisesti sattuvat korviin ja tärykalvoihin, onneksi tuo taudinkuvassa mainittu hengittäminen ei sentään häiritse, voisi olla suht hankalaa tuo sosiaalinen kanssakäyminen muutoin 😀

Nyt on misofoonikon koettelemukset viety ihan uudelle tasolle, kiitos vauva E:n. Sormien naksuttelu ja sipsin rouskutus ovat kohdanneet voittajansa, se on nimittäin hampaiden kirskuttelu ! E:llä on jo 7 hammasta, kolme alhaalla ja neljä ylhäällä. Nyt hän on keksinyt, että niitähän voi kirskutella kivasti yhteen aikansa kuluksi <3 Mitä enemmän ääntä lähtee, sen parempi. Nyt kyllä koetellaan, se ääni mikä tuosta lähtee ja ajatus että kaveri narskuttelee hampaansa irti on kertakaikkisen puistattava. Vauvahan myös nauttii herättämistään vahvoista reaktioista, eli jos meikäläinen saa jonkin primitiivireaktion minin kauhuäänistä, innostuu hän siitä entisestään. Muutenkin täällä on edetty jo vaiheeseen, missä kieltäminen saa aikaan vain naurua ja entistä innokkaampaa kielletyn asian tavoittelua. Tyyppi on muutenkin melkoinen hassuttelija, noin pienellä on jo roppakaupalla huumorintajua.

vauva narskuttelee
Jep, näillä hampailla tehdään tuhoja!

Hampaat ovat mahdollistaneet vauvelille myös ihan uusia harrastuksia, esimerkiksi pinnasängyn reunan kaluaminen niin että maalinpalat lentää… ja noh, kaiken mahdollisen sallitun ja kielletyn pureskelu muutenkin. Vauvan itku, jäätävän hajuiset kakkavaipat, yöheräily, jatkuva sotku..mikään esimerkiksi noista edellä mainituista ei tunnu missään ( okei no joskus tuntuu), mutta tuo kirskuttelu ajaa kyllä hulluuden partaalle. Mikä neuvoksi, saako hammassuojia vauvakoossa?

 

misofonia
Jeeeep, aivosairaus it is