10 asiaa jotka haluan opettaa lapselleni

Kaikkihan toivovat että pojasta/tytöstä polvi paranee ja ainakin ajatuksen tasolla kasvatuksen suhteen vedetään linjoja, etenkin ennen beben syntymää. Moni päätös on helpommin sanottu kuin tehty ja linjat voivat muuttua matkan varrella, mutta ei noissakaan tarvitse turhan tiukka olla. Jotkut asiat jotka haluaa siirtää eteenpäin voivat kuitenkin olla siinä mielessä kiveen hakattuja, että ne ovat hyväksi havaittuja elämänohjeita joiden noudattaminen parantaa -oman kokemuksen mukaan-  elämää.

Alla lueteltuna omat ”kymmenen käskyä” elämänohjeiden saralla! Pidätän oikeuden itsestä johtumattomiin muutoksiin, minkäs sille sitten aikanaan tekee jos mimmi haluaa nyppiä kulmat viiruiksi ja pukeutua päästä varpaisiin muovivaatteisiin ( omat tekonahkavaatteet never forget <3 ). Nää on kuitenkin sellaisia tähän ikään opittuja juttuja jotka itse koen näin aikuisen kokemuksella hyödyllisiksi. Ja siis moni näistä on opittu nimenomaan kantapään kautta, että nämä takomalla lapsen kaaliin pienestä asti hän ehkä välttää samat virheet ja on vanhempiaan fiksumpi… Onpahan ainakin yritetty.

  • Ulkonäön, vamman tms takia ei saa arvostella. Sille, minkänäköiseksi sattuu syntymään ei kukaan voi mitään eikä se määritä ketään ihmisenä millään tavalla. Sama pätee kaikkiin vammoihin. Sellaiset omat valinnat ulkonäön muokkauksessa ovat sitten eri asia, mutta myöskään se miten pukeutuu tai mitä operaatioita itselleen on tehnyt ei kerro millainen tyyppi on kyseessä. Kyllä sitä saattaa itselläkin joskus kulmakarva kohota esim. valtavasta naamatatuoinnista tai todella huomiota herättävästä pukeutumisesta, mutta eipä se liikuta omaa elämääni miltä kukin haluaa näyttää.
  • Laatu korvaa määrän. Tämän olen oppinut kantapään kautta. Kun muuton yhteydessä vuosia sitten kannoin jätesäkeittäin akryylistä biletoppia roskiin päätin että nyt saa riittää. Ajaton, laadukas ja kestävä maksaa ehkä ostohetkellä enemmän, mutta maksaa itsensä varmasti takaisin vuosien varrella. Oli kyse sitten käsilaukusta tai huonekalusta.
  •  Köyhä saa olla, muttei siltä tarvitse näyttää. Liittyy edellä mainittuun. Siisti ulkonäkö tuo itseluottamusta ja hyvää fiilistä. Vanha sanonta ”köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa” on mielestäni hyvin totta. Laatua löytää edullisestikin ja kirpputoreja on nykyään netissäkin vaikka kuinka. Kannattaa opetella tunnistamaan hyviä – ja huonoja- materiaaleja.
  • Älä nypi kulmakarvoja liikaa. Luonnolliset paksut kulmat on aina muodissa. Suuri osa meistä millenium-aikaan eläneistä tosin tietää miten trendit vaikuttavat ja katuvat liian innokasta pinsettien käyttöä tänäkin päivänä. Yksi omista uutuussuosikeista kauneusrintamalla onkin kulmakarvojen microblading! Mun kulmakarvojen pelastus.
  • Järkevää rahankäyttöä. Menot aina tulojen mukaan. Asunto-ja opintolaina ovat järkeviä lainakohteita, kaikkia muita lainavaihtoehtoja kannattaa harkita vakavasti. Silti, elämästä ja rahoista pitää myös nauttia. Kulutus = työpaikkoja! Meillä vauvan isä  voi opettaa pienestä asti säästämistä ja sijoittamista, hän on tämän huushollin asiantuntija näissä hommissa…
  • Kohtele eläimiä hyvin. Niillä, ketkä rääkkäävät tai muuten kohtelevat eläimiä huonosti on oltava todella vakavia psyykkisiä ongelmia.
  • Kaikkea kohtuudella. Tykkään ranskalaisesta meiningistä jossa tykätään nautiskelusta, mutta sitä ei vedetä överiksi. Terveellinen ja aktiivinen elämäntapa on perusta hyvään elämään ja herkuttelu tekee elämästä kivempaa. Taviksen ei tarvitse liikkua kuin ammattiurheilija.
  • Terve epäluulo.  Mediakriittisyys on supertärkeä taito, vaikka se lukisi netissä ei tarkoita että se on totta. Tärkeää on tiedostaa myös, että kaikki ihmiset eivät ole hyviä.
  • Älä anna muiden kohdella huonosti ja pidä puolesi. Oli kyseessä sitten koulu- tai työkaveri, poikaystävä, ystävä tai kuka tahansa, ”don’t take shit from no one!”. Liiallinen kiltteys kostautuu, kukaan muu ei voi koko ajan pitää puoliasi ellet tee sitä itse. Arvosta itseäsi niin paljon, ettet anna muiden kohdella sinua huonosti tai epäreilusti.
  • Älä välitä mitä muut ajattelevat. Koska kaikki ajattelevat loppupeleissä vain omia tekemisiään.  Mikään moka ei ole maailmanloppu eikä muiden mielipiteiden pidä estää tekemästä jotakin mitä itse haluaa. Kaikkia ei voi miellyttää eikä tarvitsekaan.

Sellaiset kymmenen käskyä tuli ensimmäisenä itselle mieleen, mitä itse koet tärkeänä opettaa jälkikasvulle?