Ikea Duktig-leikkikeittiön DIY-tuunaus

ikea duktig diy

 

Juniori sai joululahjaksi kovasti odotetun leikkikeittiön, jos hän itse nyt ei vielä sanoiksi osannut odotusta pukea niin meikä-äiti odotti tätä lahjaa ainakin! Kyseessä oli tietysti keittiöiden klassikkomalli, Ikean duktig. Useita leikkikeittiöitä katselin, mutta tämä nyt oli yksinkertaisessa toimivuudessaan mielestäni paras. En halunnut mitään muovihirvityksiä ja Duktig onkin puuta. Vähiten vaakakupissa ei painanut mahdollisuus tuunaukseen, koska pohja on simppeli on siihen helppo toteuttaa omia, sisustukseen sopivia visioita.

Ikea duktig before after
Ennen ja jälkeen kuvat..tai itseasiassa jälkeen ja ennen.

Tuunausprojekti ei ollut mikään parin tunnin urakka, vaan tähän sai tuhrattua useampia päiviä. Koska eri osaset piti maalata useampaan kertaan ja antaa niiden kuivua välissä, vei ihan pelkkä maalauskin reilu pari päivää. Kokoaminen oli myös oma hommansa, jopa yllättävän pikkutarkkaa työtä. Kunhan noudattaa orjallisesti mukana tulleita ohjeita, on tästä kuitenkin täysin mahdollista selviytyä yksin vaikkei vasara muuten kädessä pysyisikään. En kuitenkaan voi tarpeeksi korostaa sitä, että tarkista erittäin hyvin mallikuvista, että palasten reiät ovat oikeilla paikoilla ja pala muutenkin on oikeinpäin! Oikea marssijärjestys on tietysti maalata ensin ja koota vasta sitten, jos haluaa siistiä jälkeä.

ikea leikkikeittiö diy
Kokki puuhissaan

Mitä materiaaleja sitten tuunaukseen käytin? Tason päällystin marmorikuvioisella dc fix-kalvolla. Iltalehdissähän näkee jatkuvasti juttuja dc fixillä toteutetuista ”keittiöremonteista” ja itse kyllä ihmettelen suuresti moisten operaatioiden suosiota. Remontista ei voi hyvällä tahdollakaan teippauksen yhteydessä puhua, sillä tuo on kyllä todella väliaikainen ratkaisu. Ehkä just ja just leikeissä tuo teippi kestää mukana, mutta kyllä itse sain jo kokoamisvaiheessa siihen pienet naarmut vedettyä. Että jos harkitset oman, OIKEAN, keittiötasosi päivittämistä uuteen uskoon teipin avulla, älä näe vaivaa. Jos on IHAN pakko jotain keittiössä päällystää niin kokeile vaikka kaapin oveen, mutta en kyllä kovin siistin näköiseksi niitäkään itse saisi. Tämä tosin saattaa olla käyttäjälähtöinen ongelma…

Puunväriset osat maalasin haalean vaaleanpunaisiksi kalustemaalilla, hiottuani pinnat kevyesti hiomapaperilla. Ovet jätin valkoisiksi. Kalustemaalin valmiit värivaihtoehdot olivat sävyjä liikennevalot, joten onneksi tämänkin maalin sai sävytettyä K-raudassa haluamakseen. Itse valitsin sävyksi Tikkurilan bubblegum-värin, joka on ihana vaalea babypink, ei liian pinkki. Harmaat muoviosat spreijasin kullanvärisellä spraymaalilla. Tässä olisi ilmeisesti kannattanut käyttää jotakin primeria alla, jotta maali pysyisi paremmin kiinni. Oman maalini ostin Clas Ohlsonilta, jossa myyjä tosin sanoi ettei primeria tartte… Mutta I prove her wrong 😛 . Tarkoituksena olisi korvata nuo muovikahvat myöhemmin metallisilla kultakahvoilla, joten tämä nyt oli tällainen väliaikaratkaisu. Hana ei ehkä ole niin kovalla käytöllä, niin spreijataan päälle jos lähtee kovasti väri kulumaan. Spraymaali siis kyllä tarttui, mutta irtoaa helposti mikäli esimerkiksi kolahtaa jotakin vasten.

Joulupukki toi lisäksi kasan erilaisia puisia ruoka-aineita, jotka ovatkin olleet ihan hitti. Näiden ostopaikasta ei ole tarkempaa tietoa, tai siis tonttujen pajaltahan nuo taitavat olla. Keittiössä kuuluu tietysti olla patoja, pannuja sun muita ruoanvalmistuvälineitä, nämä ovat  Ikeasta. Ihana yksityiskohta keittiössä on induktioliettä jäljittelevään keittotasoon syttyvät valot, kukapa muksu ei rakastaisi nappuloiden painelua! Tuunausprojektia olisi tarkoitus jatkaa virittelemällä lisää nappuloita lieteen ja ledivalot hyllyn alle, jotta kokilla olisi parempi näkyvyys.

ikea leikkikeittiö liesi
ihana yksityiskohta, valo liedessä

Kaiken kaikkiaan olen tosi tyytyväinen leikkikeittiön uuteen olomuotoon ja sen viihdyttävyyteen! Mikä tärkeintä, lahjan saaja ihastui köökkiin välittömästi. Kun lahja paljastettiin, jäi neiti suu auki tuijottamaan, mutta äkkiä ihmetys vaihtui innostukseen ja keittiö pääsi koekäyttöön.  Vaikka ikää kokilla on vasta 1v 10 kk, olivat otteet varmat ja hän selvästi tiesi mitä teki. Duktig on lelu, josta on varmasti iloa vuosiksi eteenpäin!

Ja mistä ihanista sisustustuotteista meikä-äiti haaveilee? Kulta, marmori ja vaaleanpunainen jakavat yhä vaan paikan sydämessäni ja ko. värein toteutettuja sisustushaaveita löydät TÄÄLTÄ.

P.s. ota seurantaan Instagramissa tilini @festivus_suvi, mikäli viihtyisän asumisen ja takuuvarmojen herkkureseptien ympärillä pyörivät aihealueet kiinnostavat!