DIY lima ( turvallinen ja tahraamaton)

 

turvallinen lima

Oletko koskaan miettinyt, voisiko turvallista ja ekologista askartelulimaa lapselle (tai lapsenmieliselle) tehdä itse? Olit tai et, on vastaus että kyllä voi, saanen esitellä DIY-liman! Sen verran olen lasten leluosastoilla notkunut, että olen huomannut miten erilaisia lima-vaihtoehtoja on tarjolla tuhat ja yksi. Jännitystä lisää se, että etukäteen ei voi tietää mikä lima jämähtää esimerkiksi tukkaan, valkoiseen nahkasohvaan tai kalliiseen mattoon kuin purkka kiinni, jättäen jälkeensä mukavia rasva-ja väriläikkiä. Myös se, mitä nämä kaupassa myytävät limat sisältävät on ainakin itselleni mysteeri. Ja ainakin pienimmillä leikkijöillä on suuri houkutus maistaa kaikkea mahdollista.

tahraamaton lima

Onhan tuo limamömmöillä läträäminen jotenkin tosi rentouttavaa ja sopii siis täten myös aikuiselle stressileluksi! Tällä ohjeella teet stressilelun itse, useista kodeista jo valmiina löytyvistä materiaaleista.Värinkin voit valita vapaasti! Chia-siemenet tuovat massaan myös tekstuuria, jota pikkukätösten on hauska tunnustella.

turvallinen lima

DIY lima – ohje

 Tarvitset…

2 rkl chia-siemeniä
2 dl vettä
4 dl maissitärkkelystä
(elintarvikeväriä)

Tee näin: Lisää kahteen desiin vettä hieman haluamasi väristä elintarvikeväriä ja lisää värjättyyn veteen chia-siemenet. Anna chia-siementen liota yön yli. Lisää tämän jälkeen vesi-chiasiemen seoksen joukkoon 3 dl maissitärkkelystä kädellä vaivaten. Tämä on vähän kuin pullataikinaa. Tadaa, valmis! Ja parhaimmillaan ehkä vielä yhden yön yli vetäydyttyä.

 

Kokemuksia diy-limasta

Ensimmäisenä päivänä lima oli tosi löysää, mutta käyttökelpoista. Seuraavana päivänä se oli vetäytynyt kasaan ja koostumus oli täydellinen! Kiinteämpi, kasassa pysyvä ja helposti muovattava. Meidän lasilevyllä päällystetylle pöydälle ei käynyt minkäänlaista vahinkoa, pienet jäljet oli tosi helppo puhdistaa eikä massa värjännyt. En ehkä ensimmäisenä menisi kuitenkaan valkoisen maton päälle tällä leikkimään, joten kannattaa kokeilla miten mikäkin materiaali käsittelyä kestää. Koostumukseltaan tämä on kyllä sellaista, ettei jämähdä pysyvästi mihinkään kiinni, eikä tosiaan valmiina värjää.

tahraamaton lima

Siinä vaiheessa, kun elintarvikeväriä vasta lisäät veteen ja vaivaat ”taikinaa” käsin, voi se kyllä värjätä, mutta trust me, ei enää sen jälkeen. Limaleikkien avuksi voi ottaa vaikka kaulinta, piparimuotteja, muoviastioita, vain mielikuvitus on rajana.

Harmillisesti itse unohdin, että meidän muksu vihaa sitä että kädet sotkeutuvat, joten hänellä oli pientä ennakkoluuloa havaittavissa äidin vaivalla tekemää limakokeilua kohtaan…Käsien pesu kuuluu hänen lempihommiinsa ja ruokaillessa tulleet pienetkin sotkut pyyhkii hän omatoimisesti heti pois. Harjoitukset kuitenkin jatkuvat, ehkä jonakin päivänä neiti hoksaa muovailun ihanuuden!