Puutarhanhoito for dummies – viisi vinkkiä aloittelevalle puutarhurille

Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, tää koronakaranteeniaika on ollut meidän perheessä ihan superkiireistä! Molemmat tehdään etätöitä kotoa käsin ja toi taaperokin on siinä hoidettavana samalla, päiväkotia alkaa olla kaikilla jo todella ikävä… Kaiken vapaa-ajan on vienyt nyt projekti ”pihan kunnostus”, johon olen totaalikoukussa! Enää en juurikaan edes hätkähdä multaa käännellessä vastaan tulevia paksuja kastematoja… tai vähän tuli kyllä kylmiä väreitä kun kirjotin ton. Meillä on siis uudessa kodissa aika iso piha, josta puolet on muutaman vuoden villinä kasvanutta ryteikköä ja puolet viime vuonna asennettua nurmikkoa muutamalla pensaalla koristeltuna. Tuo ryteikköosuus onkin jännä, siitä ei nimittäin yhtään tiedä mitä maa alkaa puskea. Legenda kertoo, että paikalla on joskus ollut kasvimaata ja erinäisiä istutuksia, mutta me muutettiin tähän marraskuussa eikä olla nähty pihalla siis muuta kun ruskean ja harmaan sävyjä.

Kukkapenkin istutus ohjeet
Kyllä siihen kuulkaa kukkapenkki nousee!

Edellisessä kodissa meillä oli pieni piha ja meikäläinen on ollut tunnettu siitä, että viherpeukalon vihreä on peräisin rikkaruohoista.  Noh, aivan fiilareissa lähdettiin sitten nelisen vuotta sitten ekaa omaa pihaa täyttämään Plantageniin, jossa kärryihin lastattiin pioneja, vadelmaa, kaikkia ihania kukkia, helkkarin kalliita koristekiviä, vähän multaa ja eikun kassalle. Suuren osan siitä rahasta joka omistajaa vaihtoi, olisi voinut kuitenkin käytännössä polttaa, lopputulos olisi ollut sama. Ei vissiin vaativille herras-rehuille riittänyt pelkkä maahan istutus, olisivat vaatineet ties mitä erikoismultaa ja kasvuolosuhteiden huomioimista. Eli allekirjoittanut tiesi puutarhanhoidosta yhtä paljon kuin kana kvanttifysiikasta, intoa oli mutta osaaminen oli alkutekijöissä. Kuten monissa muissakin asioissa, tekemällä oppii ja nyt uuden, huomattavasti entistä isomman pihan kimppuun on käyty paljon fiksumpina.

Pihan hoito vinkit
Hyvä siitä tulee

 

Silmissäni näen pihamme sellaisena siirtolapuutarhatyyppisenä, vehreänä ja täynnä kukkia. Toki isolla terassilla varustettuna. Ei ehkä vielä tulevana kesänä vattu- ja pensasmustikkapuskat notku marjoista, mutta jos vaikka seuraavana! Pitäisi laittaa aitaa, jatkaa terassia, istuttaa vaikka mitä, siivota ryteikkö… Alkuun on kyllä jo hyvin päästy, mutta ei tässä aikaa muille harrastuksille kyllä jää.

mustat istutuslaatikot
Omavaraisuusaste lähenee sataa prosenttia.

Viisi vinkkia aloittelevalle puutarhurille

  • Ennenkuin ostat tai istutat mitään, LUE ne kasvin mukana tulevat ohjeet. Lue ne jo kaupassa. Kiinnitä erityistä huomiota siihen, millainen multa sille sopii, millainen on istutusväli ja millainen on valon sekä veden tarve. Älä istuta samaan penkkiin kasveja, joilla tarpeet ovat aivan erilaiset. Valitse ne kukat, kasvit ja pensaat, jotka sinua miellyttävät ja sen jälkeen mieti, mihin kohtaa pihaa ne istutat, jotta kasvu-olosuhteet ovat otolliset. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.
  • Käytä veden läpäisevää suoja-alustaa kukkapenkissä, sekä pensaitten ympärillä. Tämä estää rikkaruohojen kasvun, sillä niitä meinaan tulee muuten satavarmasti penkki täyteen tukahduttamaan kalliilla rahalla hankkimiasi kukkasia. Lapioi suoja-alustan päälle uutta, rikkaruohovapaata multaa ja istuta ostamasi kasvit siihen. Jos istutat yksittäisiä marja- tms. pensaita, laita suojakangas myös niiden juureen, voit peittää sen esimerkiksi koristehakkeella.
  • Malta mielesi, äläkä istuta taimia ulos liian aikaisin. Vaikeaa, i know. Lehdettömiä pensaan taimia voi istuttaa jo alkukeväästä, mutta kaikki, millä on lehdet paleltuvat herkästi. Paleltuneita kasveja ei pelasta mikään.
  • Kasvatuslaatikot ovat erittäin hyvä vaihtoehto kasvimaalle tai kukkapenkille. Niitä saa kympillä ja voi laittaa minkälaisen maaperän päälle tahansa. Viljelykset pysyvät myös siististi rajattuna siellä missä pitää.
  • Puutarhanhoitoon kannattaa ja pitää sitoutua. Ensinnäkin, se vie satavarmasti mukanaan ja toisekseen, kasvit tarvitsevat hoitoa yllättävän paljon keväällä ja alkukesästä.  Kastelu, pensaiden leikkaus, nurmikon lannoitus ja kalkitseminen, paikkojen siistiminen, kitkeminen jne.

Vanha kiinalainen sanonta kuuluu:

” Jos haluat olla onnellinen yhden päivän, ota humala.

 Jos kolme päivää, mene naimisiin.

Jos kahdeksan päivää, teurasta sika ja syö se.

 Jos haluat olla ikuisesti onnellinenryhdy puutarhuriksi.”

Se on jämpti.  ”Mikään ei ole niin tärkeää kuin puutarhanhoito…eikä sekään ole kovin tärkeää”. Siinä elämänohjeita, jotka eivät ole tyhjästä syntyneet.

 

Seuraa meidän piha-ja sisustusprojekteja myös instagramissa, @festivus_suvi tilillä!

Karanteenifiilikset