Suolakinuskidonitsit – resepti

suolakinuski donitsit resepti

Suolakinuski on nyt megahitti, jota näkyy kaupan hyllyillä tuoteperheessä jos toisessa. Eikä suotta, sillä se on niiin hyvää!! Nämä suolakinuskipäällysteiset munkit/donitsit ovat makean ystävän unelma, itsetehty munkki on etenkin tuoreena herkkujen herkku. Eikä munkkien tekeminen ole mielestäni yhtään niin vaikeaa, kun voisi kuvitella. Meidän rasvapaistomittari oli mennyt rikki, mutta oikea paistolämpötila on jtn 170-180 astetta ja itsellä se pysyy hyvänä pitämällä lieden lämpötila kymppiasetuksen kohdalla, meillä liedessä siis lämpötilavaihtoehdot 1-15. Huomaat kyllä, jos munkki alkaa ruskistua liikaa liian nopeasti ( vähennä lämpöä) tai jää tosi vaaleaksi ( lisää lämpöä).

Tein näitä suolakinuskimunkkeja jo vappuna, mutta silloin tein sen virheen etten antanut kinuskin jäähtyä tarpeeksi ennen levittämistä munkkien päälle. Tällöin se imeytyi osaksi munkkeihin, joka ei sinänsä makua haitannut mutta ulkonäöstä ei tullut niin kaunis. Eli antakaa suolakinuskin jäähtyä hyvin!

siuolakinuski resepti

Suolakinuski munkit / donitsit

Munkkitaikina

50 g hiivaa ( tai kaksi pussia kuivahiivaa

5 dl maitoa
2 kananmunaa
2 dl sokeria
2 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
n, 16 dl vehnäjauhoja
1, 5 dl sulaa voita

Suolakinuskipäällinen

100 g voita
2 dl fariinisokeria
1 dl kuohukermaa
4 dl tomusokeria
1 tl suolaa
Koristeita päälle

 

Munkkitaikina:

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä maitoa enemmän, 42 asteiseksi ja sekoita kuivahiiva vehnäjauhojen joukkoon. Lisää munat, sokeri, mausteet ja puolet jauhoista. Sekoita tasaiseksi. Yleiskone on tässä oiva apuväline!

Lisää loput jauhot vähitellen taikinaan ja vaivaa taikinaa niin kauan että se irtoaa kulhon reunoista. Lisää viimeisenä pehmeä voi. Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa.

Leivo taikinasta pieniä pullia, siirrä pullat leivinpaperin päälle. Kohota pullat hyvin liinan alla.

Kuumenna öljy teräskattilassa 170-180 asteiseksi. Öljy on tarpeeksi kuumaa, jos sinne pudotettu leipäpala ruskistuu kauniisti 1-2 minuutissa. Varo, ettei öljy kuumene liikaa!

Paista muutama munkki kerrallaan ja käännä ne paiston puolivälissä. Nosta kypsät munkit reikäkauhan avulla talouspaperin päälle.

Suolakinuski:

Laita kattilaan voi, fariinisokeri sekä kerma. Kuumenna sekoitellen niin kauan että sokeri sulaa. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon tomusokeri. Mausta suolalla. Anna kuorrutteen jäähtyä, välillä sitä sekoitellen. Dippaa munkit kinuskiin ja koristele! Anna kuorrutettujen munkkien kovettua hetki jääkaapissa.

 

Muita, ihan parhaita suolakinuskiherkkuja ovat esim nämä:

suolakinuskijuustokakku

Suolakinuski-suklaa juustokakku

Suolakinuskijuustokakku

Molempia suosittelen lämpimästi testaamaan!

Summary
recipe image
Published On