Mitä kaksi ( ja puoli) vuotias leikkii?

Muru

Ennenkuin omaa muksua oli, en osannut lapsista sanoa onko joku yksi vai neljävuotias. Pienintäkään havaintoa ei ollut, mistä asioista minkäkin ikäinen tykkäsi, saati mitä hänen kanssaan tulisi leikkiä. Tai ostaa lahjaksi, jos tutulla lapsella jokin merkkipäivä oli. Elämä lapsen kanssa on yhtä oppimista, mutta koska aivojen kovalevy on ilmeisesti rajallinen, unohtaa asioita samaan tahtiin kuin niitä oppii. Mä esimerkiksi ajattelin, että TODELLAKIN muistan päivälleen minkä ikäisenä E oppi kävelemään, paljonko hän painoi, koska imetys loppui, milloin tuli ekat pissat pottaan jii än ee. Noh, voin kertoa, että ei mitään havaintoa näistä merkkipaaluista enää ole, ellei niitä ole johonkin ylös kirjoittanut ja voi luntata sitä kautta.

Tässä siis -myös itselleni muistiin – mistä kaksi ja puolivuotias tykkää! Vinkit lahjaideoihin ja ideoita, mitä tuollaisen pikku papanan kanssa voi leikkiä, jos sellainen nakki napsahtaa 🙂

Millainen kaksi ja puolivuotias on?

Uhma puskee vahvasti päälle ja omaa tahtoa löytyy. Ja tämähän on tärkeää kehityksen kannalta, vaikkakin joskus semiraskasta. Mulla kyllä menee kiukuttelut onneksi toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, eipä niistä itse jaksa yleensä hermostua edes. Hyvä, että on omaa tahtoa eikä ole heittopussi! Kaikki mahdollinen halutaan tehdä itse ja vuoroin suositaan jompaa kumpaa vanhempaa. Se, ken ei jonain päivänä ole suosiossa saa tuta nahoissaan kelpaamattomuutensa. Samalla neiti on myös hämmästyttävän fiksu ja yllättää osaamisellaan joka päivä. Keskustelu sujuu jo hienosti, välillä joitakin sanoja haetaan pitkään ja kirjaimet vaihtavat paikkaansa, mutta ei ole niin justiinsa.

Kiukkukohtaus kun hän halusi ponin, ei saanut 🙁 Oh the drama!

Kaverisuhteet alkavat muodostua ja tiettyjen kaverien nimet erottuvat päiväkotikertomuksissa erityisen hyvin. Meidän neiti osaa pukea ja hoitaa vessakäyntinsäkin itsenäisesti, vahinkoja sattuu enää äärimmäisen harvoin. Nykynuoriso on ihanan kannustavaa, leikkipuistossa äiti saa valtavat kannustukset ”hyvä äiti, hienoa äiti!” jos laskee vaikkapa liukumäestä. ”Hienosti meni, äiti!”. Kehumisen ja kannustamisen kulttuuri on selkeästi muuttunut ja päiväkodissa tuetaan tätä, mikä on erinomainen asia. Meillä kasvaa toistaiseksi aito rinsessa, joka rakastaa mekkoja – usein päälle puetaan kerralla kaksi -, kynsilakkaa ja meikitkin kiinnostavat. Mallioppimistahan tämä, kun katsoo vierestä äidin meikkaamista.

”Hyvä äiti, hienosti äiti!”

Tilanteesta riippuen hän on omasta mielestään vuoroin pieni vauva ja iso tyttö ❤ Ja kuten näistä kuvistakin saattaapi nähdä, on lippis kasvanut neidin päähän 😀 Mikään muu päähine ei kelpaa, että tässä saattaa tulla ongelma kun ilmat viilenevät…

Pikku shoppailija

Kaksivuotiaan lempiasiat

Toki voin puhua vain oman mukeloni puolesta, mutta eiköhän jotkut asiat ole yleistettävissä. Eli ota alta vinkit talteen ja sovella vaikkapa lahjaideoina tai yhteisleikkeinä:

Palapelit!

Palapelit on tämän hetken kuumin hitti. Näitä E tekisi loputtomasti ja hämmentävällä taidolla, 42 palaisen palapelin osaa koota käytännössä itsenäisesti. Välillä sitä tuntee itsensä äärimmäisen fiksuksi ( or not), kun häviää kaksivuotiaalle palapelin kokoamisessa…

Leikkirannekello

E on ollut kiinnostunut meidän vanhempien kelloista ja välillä toivonut, että ”äiti osta mulle kaupasta kello!”. Ja äiti sitten osti, tosin kellotaulu oli ko. rannekkeessa vain koristeena eikä oikeasti toiminut, mutta ai että mikä aarre tämä on! Kulkee ranteessa jatkuvasti ja kelloa esitellään ylpeänä kaikille.

Ryhmä Hau

Kaikissa muodoissaan. Lempilelu on pehmo-Kaja ja telkkarista samoja jaksoja jaksettaisi katsoa loputtomasti ( Francois pingviinipuvussa on kova). Parhaita palapeleja ovat Ryhmä haun kuvalla varustetut ja sukissa on oltava Kajan kuva. Kiinnostukselle ei näy loppua hetkeen.

Kirjat

Erityisesti ollaan tykätty oppi ja ilo-kirjasarjan kirjoista, joissa on selkeä pedagoginenkin kulma. Toinen suosikki on kuvakirjat, joissa seikkailee tietysti neiti itse. Olen tilannut useita kirjoja ifolorilta ja näitä on todella luettu hintansa edestä!

Piiloleikki

E on hiffannut piiloleikin tarkoituksen ja osaa hienosti laskea kymmeneen. Hän osaa etsiä muita piilosta, mutta ei malta itse pysyä omalla vuorollaan paikallaan, vaan juoksee välittömästi piilostaan etsijän luo ”Täällä mä olen!”

Hiekkaleikit

Vanha klassikko, joka toimii vuodesta toiseen, Hiekkakakut on vaan best! Hiekkajäätelötötteröitä voisi tehdä loputtomasti.

kaksivuotiaan leikit
Suunta kohti hiekkalaatikkoa!

Ruuanlaitto ja leipominen

Kivaa on, että E on alkanut osoittaa kiinnostuksen merkkejä ruuanlaittoa kohtaan. Hän haluaa ja saa itse kaataa aineksia kulhoon ja sekoittaa, meikäläinen saa vielä hyvän leipomiskaverin! Parasta on tietysti taikinan nuoleminen, kenenpä mielestä ei. Leipomiseen kuuluu tietysti myös oma, pieni essu.

Hyppiminen

Kaikenlainen riehuminen, joka sisältää hyppimistä on sikakivaa! Meillä saa hyppiä sängyllä ja sohvilla, sekä sohvapöydiltä alas. Miksei sängyllä saisi hyppiä?  Se on mielestäni joku jäänne historiasta ilman perusteita, ”näin on aina ollut”-meiningillä.

Piirtäminen ja vesivärit

Piirtäminen on mielestäni erinomaista ajanvietettä, joten sitä kannattaa tukea! Suosittelen kyllä unohtamaan tussit ja pysymään puuväreissä ja vahaliiduissa… Kannattaa myös ostaa kernikangas, jonka voi laittaa alustaksi vaikka pöydälle tai lattialle. Luulisi, että vesiväri öö liukenisi veteen, mutta eipä muuten liukene vaan jää ikitahroiksi, jotka eivät lähde millään puhdistusaineella pois.

Nukke ja nukenhoitovälineet

Nukkea hoidetaan kuin oikeaa vauvaa, kärrytellään ulkona ja kannetaan nätisti sylissä, puetaan ja annetaan ruokaa. So cute! Nuo nukenrattaat on kyllä myös olleet ihan hitti jo pitkän aikaa.

Tomera pikkuäiti vauvaa ulkoiluttamassa

 

Muun muassa sellaista kuuluu meidän päiviin, mitäs teidän taaperot tykkää tehdä?