Perhevapaan vaikutus työuraan – syrjintä perustuu vääriin oletuksiin

perhevapailta paluu

 

Mothers in business-järjestön blogissa oli hiljattain juttua tärkeästä aiheesta, ”Raskaus- ja perhevapaasyrjintä perustuu usein virheellisiin olettamuksiin”. ” Lähes puolet (42 %) Mothers in Business MiB ry:n tuoreen jäsenkyselyn vastaajista kertoo kohdanneensa syrjintää tai epäasiallista kohtelua työelämässä elämäntilanteensa perusteella. Syrjintä tai epäasiallinen kohtelu ilmenee vastaajien mukaan muun muassa raskaussyrjintänä, urakehityksen tyssäämisenä perheellistymisen myötä tai perhevapaalta palanneen motivaation tai osaamisen väheksymisenä.” Kuulostaako tämä hyvältä Suomen vauvakatoa ajatellen?

Sitä toivoisi, ettei tästä asiasta tarvitsisi edes puhua, eli siitä että raskaana oleva tai perheellinen ei ole lasten myötä menettänyt aivokapasiteettiaan. Mutta koska maailma ei todellakaan ole valmis tässäKÄÄN asiassa, niin eihän tätä aihetta voi tarpeeksi käsitellä. Mun mielestä on täysin käsittämätöntä, että rekrytointitilanteessa edes tehtäisiin olettamuksia mahdollisesta perheellistymisestä tai jo olemassa olevasta perheestä. Sanotaanpa nyt siis kaikki yhdessä; Se, onko perhettä vai ei, ei määrittele arvoa työntekijänä mitenkään päin. Sitä voi olla joko loistava tai täysin paska työntekijä sinkkuna tai vanhempana.

Rekrytointi on aina riski

Mikäli pelkää työntekijän jäämistä äitiyslomalle kuin ruttoa, niin kaikki alta 45-vuotiaat naiset pitäisi siis varmuuden vuoksi jättää palkkaamatta. Ja newsflash, nykyään tosiaan ISÄKIN voi jäädä vaikka vuodeksi lapsen kanssa kotiin, mitä koko ajan enenevässä määrin onneksi tapahtuukin. On todella tekopyhää voivotella Suomen lapsikatoa – eli tulevien veronmaksajien ja yhteiskunnan pyörittäjien vähyyttä- , jos mitään ei tehdä sen tukemiseksi, että turhat olettamiset loppuisivat. Valtion tuki on asia mitä todella tulisi miettiä, mikäli naisvaltaisia aloja pyörittävät yrittäjät joutuvat äitiysloman – oman tai työntekijän- kohdalle osuessa konkurssiin. Menee sitä rahaa aika paljon typerämpiinkin hankkeisiin, täällä Espoossa esimerkiksi täysin kelpoisten asfalttiteiden auki repimiseen ja uudelleen päällystämiseen, tai uuden moottoritiekaistan rakentamiseen… just saying.

Ja työntekijän rekrytointihan on aina riski. Kuinka kalliiksi tuleekaan rekrytoida ja perehdyttää uusi asiantuntija, joka lähtee puolen vuoden päästä esim. kilpailijan leipiin. Esimerkiksi b2b-puolella myyjä tekee ekat puoli vuotta yleensä vain tappiota yritykselle. Nainen nyt sattuu olemaan se, kuka lapsen synnyttää, mutta toinen newsflash; raskaus ei ole sairaus. Itse olin raskaana ollessani pitkälti elämäni kunnossa, eikä sairaslomia todellakaan tarvittu. Jollekin se toki voi olla syystä tai toisesta aikaa, jolloin on työkyvyttömänä, mutta työkyvyttömyys voi kohdata ketä tahansa miljoonan eri syyn takia.

Vanhempainvapaalta motivaatiobuusti työelämään

“Jäsenkyselymme vastauksista käy ilmi, että työnantajat ja esihenkilöt tekevät usein virheellisiä olettamuksia työntekijän osaamisesta, motivaatiosta tai jaksamisesta. Oletetaan, että perhevapaalta palaava ei halua haasteita tai jätetään äiti palkkaamatta, koska ajatellan, ettei hän voi tehdä matkatyötä.” Esimerkki elävästä elämästä: Mä en oo koskaan halunnut työelämässä oppia uutta tai saada uusia työtehtäviä kuin vanhempainvapaan jälkeen. Ensimmäinen vuosi meni siivillä beben kanssa kotona ollessa, mutta toisen vuoden hoitovapaan käytin opintoihin. Opiskelin vauvan- tai taaperohan se jo oli – hoidon ohella täysipäiväisesti digitaalisen markkinoinnin koulutusohjelmassa ja nautin siitä niin paljon! Mulle perhevapaa oli ainakin pelkkä mahdollisuus. Koin, että äitiyslomalle jäädessä mun aivot jotenkin resetoituivat ja aloin välittömästi nähdä uusia mahdollisuuksia vanhan oravanpyörän ulkopuolella. Suosittelisinkin kaikille jonkinlaista breikkiä työelämästä jos et koe olevasi unelmaduunissasi, mikäli se vaan on mitenkään mahdollista. Se antaa mahdollisuuden pysähtyä miettimään, mitä oikeasti haluaisit tehdä ja erityisesti miten sen voisit saavuttaa. Mulle oli alusta asti selvää, että töihin vanhempainvapaalta palatessani haluan uusia haasteita, tai tykkään kutsua niitä enemmänkin mahdollisuuksiksi. Myös suunta, johon haluan mennä kirkastui parin vuoden aikana koko ajan selkeämmäksi.

vastasyntyneen kuvaus
Kuva: vauvakuva.fi

Oma kokemukseni työnteosta perhevapaiden jälkeen

Ilokseni sain itse perhevapaiden jälkeen just sellaisen työn mitä voin omaksi unelmaduunikseni kutsua. Työni Personalhusetilla markkinoinnin ja viestinnän parissa on hurjan mielenkiintoista ja yhteiskunnalliseltakin kannalta merkityksellistä. Vaikka kulunut vuosi on ollut ajoittain hyvinkin raskas, on työmotivaatio pysynyt koko ajan korkealla. Reissut ovat sattuneesta syystä olleet jäissä tämän vuoden, mutta mikäli työni satunnaista matkustamista vaatisi, ei se olisi ongelma koska lapsellani on onneksi myös toinen vanhempi.

Vaikka lapset parhaita ovatkin, minä ainakin kaipaan myös aikuisten juttuja ja ajateltavaa. Vanhemmuus on tuonut elämään valtavasti sisältöä, opettanut asioita sekä vahvistanut ominaisuuksia, joista on aidosti hyötyä myös työelämässä. Se on perhanan kovaa duunia olla pienten lasten kanssa, mä ymmärrän täysin mitä vanha ”vitsi” siitä että töihin mennään lepäämään tarkoittaa. Koska työ on tervetullutta vastapainoa perhe-elämälle, väitän että moni vanhempi on entistä motivoituneempi myös työelämässä. Myös vastuu muista perheenjäsenistä tuo tietynlaista motivaatiota. Avainasemassa toki on, että työ mitä tekee on mielekästä ja työnantaja ymmärtää ihmisillä olevan elämää työpaikan ulkopuolella. Mutta tämäkin on seikka joka on tärkeä jokaiselle, perhestatusta katsomatta.

Toki nykyinen arkeni vaatii paljon sopimista puolison kanssa ja usein on kiire sekä kauhea sählinki päällä, mutta ei se mitenkään kamalaa ole 😀 Ja iiiso hatunnosto yksinhuoltajille, te teetta mahtavaa duunia! Avainasemassa perheen ja työn yhdistämiselle on kyllä myös mahdollisuus joustoihin, oma työnantajani Personalhuset on kyllä ollut mielestäni ihanan perheystävällinen,  ja tästä olen kiitollinen <3 Ja me ollaan erilaisia, jos haluaa olla lasten kanssa vuosia kotona, niin hieno homma. Mutta mikäli se ei ole oma juttu, on päiväkoti taivaan lahja. Mä oon ainakin erinomainen äiti, vaikka rakastan päiväkotia, ja niin muuten rakastaa tyttärenikin.

Hei te lapsia harkitsevat tulevat äidit: Upea ura ja yhtä upea vanhemmuus eivät mitenkään sulje toisiaan pois, vaan on täysin mahdollista saada molemmat.

Kuva: Laura Kallahti Photography