Raskauden viimeinen kolmannes ja siihen liitetyt myytit

Se on totisesti raskauden viimeinen kolmannes menossa, kun laskettu aika on viikon päästä. Eikös se niin mene, että tavallisessa kuukaudessa on keskimäärin 30 päivää, kun taas raskauden viimeisessä kuukaudessa päiviä on kutakuinkin 17848 ? Toisaalta sitä toivoo että syntyis jo, toisaalta että saispa vielä valmistautua sellaisen vuoden-pari verran.

Lähi- sekä kaukomuisti ovat meikäläisellä itsetuhoutuvaa sorttia ja jotta voin sitten myöhemmin muistella tätä toista – ja viimeistä…- kertaa, olen käynyt omakohtaiseen kokemukseen peilaten läpi raskauden viimeiseen kolmannekseen liitettyjä ”myyttejä” ja niiden paikkansapitävyyttä läpi! Kaikki raskaudet ovat erilaisia, siksipä en tykkää yhtään esim. turhasta pelottelusta, myöskään synnytykseen liittyen.

raskauden viimeinen kolmannes
Lounaalla Muumimaailmassa

Millainen on raskauden viimeinen kolmannes?

”Nyt saa syödä kahden edestä!”

Paitsi että ei, kun ruokahalu on täysin kadonnut ja mahalaukku niin puristuksissa ettei sinne tunnu mahtuvan juuri mitään ilman pelkoa halkeamisesta. MUTTA tämähän koskee vain ns. tavallista (ja trveellistä) ruokaa, herkkumaha on asia erikseen! Herkkumaha on vähän niinkuin sielu, sillä ei ole ilmeisesti mitään eksaktia paikkaa vaan tilaa päivän kolmannelle jäätelölle ja puolelle kilolle karkkia kyllä löytyy aina.

Olen usein kiittänyt onneani, ettei mulla ole raskausdiabetestä, sillä tällä itsekurilla voisi olla aika katastrofaalinen combo. Yhdistettynä koko 9 kk vaivanneeseen liikunnan puutteeseen tämä ruokavalio vaatinee melkoista kurinpalautusta ja reippaita vaunulenkkejä syssymmällä… Kiloja on tullut maltillisesti abouttia 10, mutta lihasmassalle on saanut sanoa hyvästejä. Oikeastihan vikalla kolmanneksella ekstrakalorien tarve on n.500 kaloria päivässä, eli meikäläisen matikalla reilun kokoinen Ben ja Jerry-annos lisukkeineen! Nam.

raskausajan ruokahimot

Pesänrakennusvietti

Pesänrakennusvietti ei ole yksinomaan ihmisäitien raskausoire, sillä myös lukuisat eläimet tekevät vastaavia valmisteluja ennen poikastensa syntymää. Uskotaankin, että pesänrakennusvietti on eräänlainen naaraisiin ohjelmoitu ominaisuus, joka varmistaa tulevan jälkeläisen hyvinvoinnin.” No tämä vietti on kyllä vahvana! Mieheni suureksi iloksi, sillä käytännön toteutus mun kaikenlaisia remppa-ja huushollin parannusideoita koskien jää luonnollisesti usein hänen vastuulleen. Enhän mä esim voi nostaa mitään kovin painavaa… Nyt on mm. maalattu seinää, ripustettu uusia verhoratkaisuja, paranneltu kylppäriä esim. uudella työtasolla ja siivottu, siivottu niin maan perhanasti.

Kun taloudessa on kolmevuotias, on turha kuvitella että karmealla vaivalla viimisen päälle hinkattu tiptop-siisteys pysyisi viittä minuuttia kauempaa.. Se, että mä en kestä sotkua yhtään ei ole hyvä yhdistelmä edellämainitun kanssa. Ollaankin oltu paljon mökillä, myös ihan sen takia että siellä pääsee pakoon loputonta oman kodin siivousurakkaa! Haluan, että vauva tuodaan täysin siistiin kotiin, joten valmius siihen on oltava 24/7.

lastenhuoneen sisustus
Ylläolevassa kuvassa onkin oikein loistoesimerkki mitä tämä ”pesänrakennus” on! Lastenhuone siivottuna ja 5 sekuntia siivouksen jälkeen. Tarkkasilmäiset huomaavat, että neiti oli jostakin saanut käsiinsä sakset ja sen seurauksena hiustuppoja löytyi ”kivana” yllärinä pitkin lattiaa. Voi jumalauta.

Kivut ja säryt riesana

No itselläni ei käytännössä mitään kipuja ja särkyjä ole ollut. Toki oleminen on ison ja painavan mahan kanssa tukalaa, mutta vauvan aiheuttama paine on se suurin epämtkavuustekijä, joka toki vaikeuttaa liikkumista paljon. Mutta selkäkipuja, liitoskipuja, ”sukkapuikkokipuja”, mitä-näitä-nyt-on-kipuja ei riesana ole. Jalat väsyvät kyllä helposti! Viime raskauden jälkeen mulla leikattiinkin synnynnäinen, veren pakkautumista nilkkaan aiheuttava laskimovika toisesta koivesta, joka onneksi nyt ei ole taas pahentunut.

Ja siis liian helpollahan en suinkaan ole tätä toista kertaa päässyt, puoleenväliin asti oli melkoista kärsimystä, kiitos hyperemeesin. Nyt kun koko perhe on ollut heinäkuun lomalla, on reissattu koti-Suomessa, oma olo on sen varsin hyvin sallinut vaikka pidemmät autorupeamat käyvät kylkiluiden päälle.

naantali muumimaailma
Me on oltu aktiivisesti liikenteessä, hiljattain käytiin mm. Muumimaailmassa!

Raskaushehku

Jos jotain hehkua on, se on peräisin Anastasia Beverly Hillsin paletista., niinä päivinä kun on lähdetty ihmisten ilmoille ja on jaksanut meikata. Muuten on aika hiljaista, näillä helteillä ei paljon jaksa ulkoiseen olemukseen muutenkaan ainakaan kotioloissa panostaa. The bags under my eyes are NOT Prada.

raskausviikko 38
Ei hehku.
raskauden viimeinen kolmannes
Varsin hyvä kotiasu. Ei, shortsit eivät todellakaan ole kiinni, lähellekään.

Vauvan liikkeet

”Oletko liikelaskentaa tehnyt?” kysytään neuvolassa. Liikelaskenta on tärkeä asia tietää ja toteuttaa, mutta tämän tyypin kanssa ei tarvetta ole ollut! Toisin kun esikoinen mahassa ollessaan, tämä on hyperaktiivinen ja väkivaltainen murjoja, jonka missiona lienee vähintään yhden kylkiluun katkaisu ja muutaman elintärkeän sisäelimen tuhoaminen. Luultavasti kaveri myös syntyy DIY-keisarinleikkauksella vetäisemällä kurkipotkun vatsan läpi, Näillä rambotreeneillä ulos tulee minikokoinen Bull Mentula, eikä tämä mielikuva kuulosta mitenkään erityisen söpöltä.

Maha nykii ja hytkyy jatkuvasti, mikä on ulospäin aika sairaan näköistä. Eikä myöskään mitenkään mukavan tuntuista, lisättäköön. Eikö se koskaan väsy?? Ei lupaa hyvää tulevia yöunia ajatellen…

”Lepää kun vielä voit”

Tämähän on siis tavallaan yksi paskimmista neuvoista, etenkin jos on jo jälkikasvua. Ensinnäkin, levätä ei voi varastoon ja toisekseen. jos joskus kunnon levon saaminen on vaikeaa niin kyllä se on raskauden loppupuolella. Hyvää asentoa ei saa mitenkään, vauva murjoo sisäelimiä ja kylkiluita vuorokauden ajasta riippumatta, voimat muutenkin finaalissa ja takaraivossa jatkuvasti päivittyvä to do- lista kaikesta mitä pitäisi tehdä ennen vauvan syntymää

Siksi toisekseen, tuossa -sinänsä hyvää tarkoittavassa- neuvossa on turhan negatiivinen kaiku. Esikoinen oli alusta asti hyvä nukkuja, enkä kokenut vauvavuotta mitenkään uuvuttavaksi .Tämän kakkosen kanssa jääkin sitten nähtäväksi mitä tuleman pitää…

Lisämaustetta öihin tuo tämä trooppinen kuumuus ja painajaisia näkevä esikoinen, joka herättää joka yö useaan kertaan, siirtyen lopulta nukkumaan vanhempiensa väliin X-asentoon.

nukkuminen raskaana

Raskausarvet ja ihon repeäminen

Ei ole mikään väistämätön asia, että raskauksien jälkeen vatsa on raidallinen perunapelto. Se, kuinka paljon arpia tulee on käsittääkseni ihon synnynnäinen ominaisuus, johon ei voi minkään valtakunnan rasvaamisella vaikuttaa, vaikka rasvavalmistajat mitä lupailisivat. Arpia joko tulee tai sitten ei. Itselleni ei kummastakaan raskaudesta ole tullut yhtäkään arpea, vaikka mahalla on ihan reilusti mittaa ollutkin. Toki onhan tässä vielä hyvässä tapauksessa pari viikkoa aikaa!

Jatkuva pissahätä

Se onkin jännä juttu, sillä jäätävä pissahätä voi iskeä koska vaan, mutta kun vessaan pääset onkin vauva vaihtanut asentoa pois virtsarakon päältä ja kyseessä olikin ns. väärä hälytys. Armoa baby on antanut vain voidakseen polkea rakon päälle täysin voimin viiden minuutin päästä uudestaan.

Suosittelen siis hyväksikäyttämään vessamahdollisuuden aina kun sellainen eteen tulee.

raskauden viimeinen kolmannes
Tykkimäellä vessaan menossa, of course!

Turvotus

Vaikka historiallinen helleaalto hellii ja tuskastuttaa, on pahimmilta turvotuksilta vältytty. Siitä ei voi kiittää riittävää vedenjuontia, sillä pitäisi juoda paljon enemmän… Kaikki sormukset eivät enää kunnolla mahdu ja kengät puristaa, joten kyllä tässä nestettä on kerätty jonkin verran.

Väsymys

Hell yeah, tää on kyllä läsnä! Kaikkea tekisi mieli tehdä, mutta kun ei jaksa. Päiväunia tulee otettua, mutta niiden jälkeen olo on yleensä kaikkea muuta kuin virkistynyt. Lähinnä nestehukkainen, entistä väsyneempi ja kaikinpuolin karmea. Päikkärit ei sovi mulle, vaikka kroppa niitä vaatisikin.

Näissä merkeissä sujuu siis viimeiset viikot ja päivät, kuulostaako tutulta vai onko sulla ollut täysin erilaista 🙂 ?

Psst! Seuraa Festivusta myös instassa (klik) niin saat feediisi just sua kiinnostavaa sisältöä 🙂