Paras college | Kestävät vaatemateriaalit

paras college - parhaat vaatemateriaalit

Seuraa ränttäystä – ja vinkkejä – aiheesta joka on sydäntäni lähellä; kestävät, ja kestämättömät, eli laadukkaat ja laaduttomat vaatemateriaalit! Jos jotain nimittäin vihaan, niin sitä, että vasta ostettu vaate on ensimmäisen pesun jälkeen yltäpäältä nyppyinen tai muuten epäsiisti. Tällä kertaa keskitytäänkin erityisesti collegeen, joka on-kiitos etätyön ja yleisen kotoilun- nostanut viime vuosina satavarmasti myyntivolyymiään!

Pyrin olemaan todella tarkka vaatemateriaalien suhteen, mutta välillä sattuu virheitä. Ja ai että kun ottaa silloin kupoliin! Viime aikoina olen keskittynyt metsästämään laadukkaita collegemateriaaleja, koska nämä ovat meikäläisellä käytössä ääriolosuhteissa, eli puklaavan vauvan kanssa kotona. Collegeasu on virallinen, jokapäiväinen uniformuni, jonka käyttöikä on keskimäärin kaksi tuntia, ennenkuin se joutuu pesukoneeseen erilaisilla eritteillä kuorrutettuna. Olen tässä vuosien aikana käynyt niin monta collegeasua läpi, että nyt sai riittää nyppyyntyvien collegejen osto! En halua tehdä enää yhtäkään virheostosta, joten perehdyin asiaan vähän tarkemmin.

Mikä on ekologisin vaate?

Muista, että ekologisin vaate on se, mitä käytät mahdollisimman paljon ja pitkään. Vaatebisnes kaiken kaikkiaan on epäekologista, se on fakta. Jos budjettisi on rajattu ja haluat tehdä vaatekaupoilla ekologisia valintoja, ei sinun tarvitse ostaa satojen eurojen hintaisia vaatekappaleita kalliilta, ekobrändätyiltä merkeiltä. Keskity sen sijaan valitsemaan ajattomia malleja, jotka on valmistettu luonnonmateriaaleista. Jos nyt esim turkiksia ei oteta mukaan, niin suurin synti vaatekaupoilla on ostaa jo päällepuettaessa repeäviä, viimeisimmän trendin mukaisia akryylirättejä, joita valitettavasti valmistetaan järkyttäviä määriä, ainakin jos Zaran tai HM:n alennusmyyntirekkejä katsoo…

En itse halua kuitenkaan tuomita vaikkapa just Zaraa tai HM:ää, sillä molemmista voi tehdä myös laadukkaita löytöjä! Esim vauvani yksi parhaista vaatteista on Zaran 100% puuvillaa olevat, pesusta toiseen priimana pysyvät potkuhousut (näitä meillä on useaa eri kokoa) ja HM:n premium-osasto on täynnä luonnonmateriaaleista tehtyjä, ajattomia ja laadukkaita vaatteita. Toivoisinkin ko. ketjujen keskittyvän näihin ja jättävän kertakäyttömuodin valikoimista pois.

Nyrkkisääntönä vaatekaupoilla pätee, että osta luonnonmateriaaleja ( puuvilla, eri villalaadut, silkki, pellava) ja perehdy hieman keinotekoisiin muuntokuituihin. Sillä kaikki keinotekoiset eivät ole pahasta, näistä alla hieman lisää 🙂

Laadukas college

Nyppyyntyvä college, tuo saatanan maan päälle lähettämä materiaali joka tämänkin postauksen inspiroi! Collegen tulisi olla pehmeää ja mukavaa, mutta nyppyyntynyt college sekä näyttää että tuntuu kamalalta. Jos college on nyppyyntyäkseen, se näkyy jo ekan pesun jälkeen.

Varmin tapa saada kestävää, nyppyyntymätöntä collegea on tarkistaa, että materiaalilapussa seisoo ”100% puuvillaa”. Tällöin se ei nyppyynny ja kestää kovaakin pesua! Jos collegessa on akryyliä edes muutamia prosentteja, ÄLÄ osta. 80% puuvillaa ja 20% polyesteriä on aika yleinen sekoitus ja tämä omasta kokemuksesta pysyy hyvänä. Mutta nimenomaan tuolla suhdeluvulla 80-20, keinokuidun osuus ei saa olla suurempi.

Valitettava fakta on, että hinta ja laatu eivät collegeissakaan mene käsi kädessä ja brändin sisällä voi olla valtavia laatueroja tuotteiden välillä. Toki tämä on sinänsä myös hyvä asia, että voit löytää laadukasta collegea hyvinkin edullisella hinnalla!

Otetaan esimerkiksi vaikkapa Adidas; omistan merkiltä collegapaitoja jotka pysyvät priimana pesusta toiseen ja toisaalta viimeisin ostokseni, collegehousut ( 58% puuvillaa, 36 % polyesteriä, 11% viskoosia), olivat ekan pesun jälkeen nyppyjen kuorruttamat. Olisi ehdottomasti pitänyt reklamoida, mutta kuittihan oli lentänyt lähimpään roskikseen ( virhe, aina kannattaa säästää edes sen ekan pesun yli!) , enkä jaksanut lähteä ilman sitä valittamaan. Toinen esimerkki; omistan Nakd-merkin collegen, joka maksoi maksimissaan 20€ vuosia sitten. On kestänyt priimana pesusta toiseen, joten materiaalia tarkistamatta tilasin hiljattain hupparin ja housut samasta putiikista. Annas olla, ekan pesun jälkeen oli uusissa hankinnoissa nyppyä enemmän kuin kymmenen teini-ikäisen naamassa yhteensä! Aivan käyttökelvottomat.

Nyrkkisääntönä voisi siis sanoa, että mitä suurempi osa puuvillaa ja mitä vähemmän materiaaleja sekoitettu, sen kestävämpi ja nypyttömämpi college. Ketjuliikkeet notkuvat erilaisia collegeasuja, mutta näissä on keskenään valtavia eroja! Tsekkaa siis se materiaalitietolappu ennen ostopäätöstä, äläkä osta p*skaa, vaikka se kaupassa näyttäisi kuinka hyvältä. Ilo on nimittäin hyvin lyhytaikainen, trust me. Kokemusta on.

Vinkit HYVIIN collegetuotteisiin:

Arketin colleget. Löytyy useita eri malleja ja klassisia värejä! Nämä sopivat edustavampaankin menoon.


Arketin t-paidat. Ok, tämä ei ole varsinainen collegetuote, mutta nämä ovat tuollaista paksumpaa, ei-rypistyvää vähän collegetyyppistä (mutta siistimpää) matskua. Pirun hyvä paita!


COSin colleget. Laadukasta ja tyylikästä, 100 prossaista puuvillaa!


Monkin colleget . Mulla olevat Monkin colleget ovat kestäneet ilman nypyn nyppyä pesusta toiseen, erinomainen hinta-laatusuhde ja valikoimaa tosi paljon!

Weekdayn colleget. Hyviä peruskollegeita!

Huonoin vaatemateriaali

Ehdottomasti akryyli. Akryyli on tekokuitu, joka muistuttaa villaa, mutta samalla lailla kuin Mr Bean muistuttaa Ruotsin prinssi Carl Philipiä…. eli ei yhtään. Akryyli pilaa vaatteen kuin vaatteen, jo pieni määrä sitä aiheuttaa nyppyyntymistä. En näe akryylin käytössä mitään hyvää, joten jos tätä materiaalien alinta kastia näkyy tuotelapussa, jätä ostamatta. Akryyli on valmistajalle halpaa, siksi sitä käytetään esimerkiksi neuleissa.

Hyvät ja pahat tekokuidut

Polyamidi paranataa kulutuksen kestoa, joten sitä voi tuotteessa suvaita hyvillä mielin vaikkapa 20 prosenttia. Urheiluvaatteissa enemmänkin. Loppuosan – eli abouttia 80%- tulisi kuitenkin olla luonnonkuitua, jotta vaate olisi laadukas.

Polyesteri sen sijaan ei ole niin hyvä vaihtoehto, sillä sitä käytetään halpuutensa takia. Pieni määrä (esim 20 %) ei kuitenkaan pilaa tuotetta, toisin kuin akryyli. Polyesteri saa siis synninpäästön, kunhan sitä ei ole käytetty liikaa! Tosin juhlavaatteissa, joiden ei tarvitsekaan olla päällä kovin mukavia, polyesteri voi olla ihan hyvä ja perusteltu valinta.

Viskoosi

Viskoosi on puukuidusta, eli selluloosasta valmistettu biohajoava muuntokuitu. Se muistuttaa luonnonkuituja ja on hengittävä sekä miellyttävä iholla. Miksi se sitten ei ole luonnonkuitu? Luonnonkuitu on kuitu, jonka voi hyödyntää tekstiiliksi sellaisenaan, ilman kemiallista käsittelyä joka muodostaa kuidun. Villasta, silkistä, pellavasta tai puuvillasta voi kehrätä sellaisenaan lankaa.

Viskoosi voi hyvistä puolistaan huolimatta kuitenkin myös hieman nyppyyntyä sekä kutistua pesussa ja se rypistyy helposti. Viskoosi on suht arka materiaali ja viskoosivaate tulee asetella muotoonsa varovasti kosteana. Viskoosi on kuitenkin monessa vaatteessa varsin ok valinta, mutta esim collegesekoitteessa se ei mielestäni toimi!

Tsekkaa myös postaukseni lempivaatemerkeistäni hyvällä hinta-laatusuhteella 🙂