Totuus täyteainehoidoista | Mitä täyteaineet ovat ja mihin niitä voi käyttää?

Täyteainehoidot; Luonnottomia huulia, kireäksi pumpattuja poskia ja ihmis-Kenin tai Barbien statusta havittelevia tosi tv-osallistujia.. vai pientä freesausta ilmeeseen ja väsymyksen sekä stressin fyysisten merkkien pyyhkimistä? Mitä sinulle tulee mieleen, kun puhutaan esteettisistä hoidoista ja täyteaineista?

Täyteaineiden suosio on jatkuvassa kasvussa, mutta täällä Pohjolan perukoilla aihetta ympäröi vielä tietynlainen tabu-leima. Turhamaisuus on perinteisesti koettu noh, turhaksi, routaisella pellolla perunaa kuokkiessa ei estetiikalle ole ollut suurta sijaa. Mutta maailma muuttuu, Eskoseni, ulkoisen olemuksen freesaaminen sisäistä hehkua vastaavaan voi tuoda itseluottamusbuustia.

Täyteainehoidot ovat aihealue, joka monia kiinnostaa, mutta väärää tai puutteellista tietoa on paljon. Yleisimpänä puhe “botox-huulista”, vaikka botoxin -eli botuliinin- vaikutus perustuu lihasten lamauttamiseen ja näin rypistymisen estämiseen. Botuliini ei siis suinkaan pullista huulia, eikä mitään muutakaan.

Otinkin asiaksi murtaa myytit ja selvittää totuus täyteaineista vuonna 2022. Tiesitkö, että nykyaikaisia täyteaineita käytetään esimerkiksi aknen aiheuttamien arpien korjaamiseen ja syväkosteuttamaan ihoa?

Mitä nykyaikaiset täyteaineet konkreettisesti ovat, mitä niillä voi tehdä  ja millaiset ihmiset niitä käyttävät? Haastattelimme Sensuell Estetic-klinikalla työskentelevää, esteettisiin hoitoihin erikoistunutta lääkäriä Neea Lehtiötä aiheesta. Neea, Maija Meurman ja Päivi Saarentie ovat klinikalla työskenteleviä ihonhoidon ammattilaisia, joita yhdistää intohimo ihmisten ilahduttamiseen. 

Me on Maijan kanssa haasteltu ihonhoidosta ja nykyaikaisista esteettisistä hoidoista tuntikausia ja itse luotan hänen ammattitaitoonsa 100 prosenttisesti! Maijan tavoitat täältä, mikäli mikään veitsetön toimenpide kiinnostelee suosittelen lämpimästi kysymään vaikkapa ilmaista konsultaatiota.

täyteainehoidot Neea Lehtiö

Ylhäällä lääkäri Neea Lehtiö valmiina hommiin!

Täyteainehoidot – trendinä luonnollisuus

Luonnollisuus on suuressa nosteessa ja piirteiden muokkaamisen sijaan keskitytään ihon kunnon parantamiseen ja ylläpitoon. Lääkäri Neea Lehtiö on tästä trendistä hyvin tyytyväinen.

 “Joitakin vuosia sitten, kun alakasvojen täyteainehoidot tulivat trendaaviksi oli hyvin tyypillistä nähdä kovin teräviä ja suuria leukoja ja leukalinjoja. Edelleen näitä hoitoja tehdään paljon, mutta luonnollisella lopputuloksella. Me emme halua muuttaa asiakkaan ulkonäköä dramaattisesti ja ylitäyttää kasvoja. Tavoitteena on tehdä hoitoja, jotka saa ihon hehkumaan, tekee ilmeestä pirteämmän ja korostaa jokaisen omia kauniita piirteitä.”

Mitä täyteaineet ovat?

Mitä täyteaineet ovat

Täyteaineet ovat hyaluronihaposta tehtyjä geelejä, joita injektoidaan ihoon neulakanyylin avulla. Hyaluronihappoa esiintyy  ihossa luontaisesti. Se on sokeriyhdiste, jolla on kyky sitoa itseensä vettä jopa 1000 kertaa omaa molekyylipainoaan enemmän. Ihossa hyaluronihappo kosteuttaa ihoa ja ylläpitää ihon nuorekasta kimmoisuutta.

Tieteellisesti selitettynä, täyteaineet sisältävät hyaluroniahappoketjuja, jotka ovat tyypillisesti ristiinsidottu BDDE-molekyylin avulla. Ristiinsidonnan avulla voidaan muokata geelin ominaisuuksia, jolloin saadaan erityyppisiä geelejä, eri käyttöaiheisiin. Lisäksi geelin ominaisuuksiin, kuten partikkelikokoon ja geelin pehmeyteen, ja kykyyn muokata kudosta, vaikuttaa geelin partikkelikoko.

Keskimäärin täyteainehoitojen vaikutukset kestävä 9-18 kk. Hoidon kestoon vaikuttaa hoidettu alue, käytetty aine ja oma fyysinen aktiivisuus sekä aineenvaihdunta.

Mihin täyteaineita voi käyttää?

Moni pelkää ryppyjä, mutta harva tulee ajatelleeksi, että nuorekkaampaa ilmettä havitellessa suurempi vanhentava tekijä on nimenomaan kasvojen volyymin katoaminen. Iän myötä myös luuston rakenne muuttuu, silmät painuvat syvemmälle päähän ja poskipäät madaltuvat.

“Täyteainehoidot voivat tuoda kasvoille volyymiä, mitä menetetään iän myötä. Volyymin katoaminen on seurausta siitä, kun kasvoissa luonnostaan olevat rasvapatjat alkavat pienentyvät ja sidekudos menettää kimmoisuutta”, kertoo Lehtiö. 

“Usein puhutaan ns. hamsteripusseista, jotka tulevat näkyviin alakasvoille roikkuvana ihona. Tästä seurauksena rasvakudos ikään kuin valuu alaspäin. Sitä vastoin keskikasvoilla nähdään rasvakudoksen katoa, mikä näyttäytyy ihon tyhjyytenä ja ohimoilla onttoina kuoppina”, Lehtiö kertoo. 

Täyteainehoidoilla voidaan parantaa kaikkia edellä mainittuja, ikääntymisen mukanaan tuomia muutoksia.Täyteainehoitoja voidaan käyttää hyvin monipuolisesti kasvojen alueella. Lisäksi ihoa kosteuttavia hyaluronihappohoitoja voidaan tehdä kaulan ja decolten alueella, sekä kämmeniin.

täyteainehoidot
täyteainehoidot ennen-jälkeen

Täyteainehoidot ja tyypillinen asiakas

Kerrotaan alkuun salaisuus; tyypillinen asiakas voi olla kuka tahansa! Anoppisi, työkaverisi, siskosi tai äitisi. Katukuvasta erotat vain ne, keillä on mennyt ns. överiksi. 

”Asiakkaat voidaan jakaa kahteen kategoriaan; Anti-age vaikutusta hakevaan tai ns. beautification-kategoriaan”, kertoo Lehtiö. 

”Nuoret, 20-30 vuotiaat ovat tyypillisesti beautification-asiakkaita, iho on kimmoisa eikä ikääntymismuutoksia ole. He haluavat korostaa omia, kauniita piirteitään tai korjata epäsymmetriaa. Heille tehdään tyypillisesti huulien täyteainehoitoja ja keskikasvojen täyteainehoitoja, kuten poskipäiden hoitoja, jatkaa Lehtiö. ” Nuoret asiakkaat hyötyvät myös ihoa kosteuttavista hoidoista. Tyypillisesti tässä ikäryhmässä tehdään myös ihoa korjaavia hoitoja, jos on esim. aknen aiheuttamia arpia”. 

“30-40-vuotiaiden asiakkaiden ihossa alkaa usein näkymään ensimmäisiä ikääntymisen merkkejä. Tässä ikäryhmässä tehdään yhtä lailla beautification-hoitoja, kuten nuoremmillekin, mutta usein aletaan hoitamaan ja ennaltaehkäisemään ikääntymismuutoksia. Tässä ikäryhmässä hoidot keskittyvät laajemmin keski- ja alakasvoille, sekä silmäseutuun”, Lehtiö kertoo. 

“Yli 40-vuotiailla asiakkailla tehdään tyypillisesti rejuvenation -hoitoja, joissa tavoitteena on palauttaa kasvoille nuorekkuutta. Näissä hoidoissa tehdään rakenteita tukevia hoitoja, joilla saadaan palautettua nuorekasta ilmettä kasvoille.

Hoitoina voidaan tehdä mm. poskipäiden hoitoja, silmän kyynelurien hoitoja, alakasvojen rakenteita tukevia hoitoja, sekä yläkasvoilla voidaan palauttaa menetettyä volyymia tekemällä mm. ohimoiden täyteainehoitoja”, luettelee Lehtiö. 

täyteainehoidot
täyteainehoidot

Ylläolevassa kuvassa tehty huultentäyttö yli viisikymppiselle asiakkaalle. Hoidoilla ei ole yläikärajaa!

Täyteaineiden riskit

Kuten mihin tahansa kajoavaan toimenpiteeseen, myös täyteainehoitoihin liittyy riskejä. Onkin erittäin tärkeää, että harkitessasi minkäänlaisia hoitoja teet taustatutkimuksen hyvin. Tekijän kokemus ja koulutus korreloi hoidon turvallisuuteen.

“Tyypillisimmin hoidon seurauksena voi tulla paikallista turvotusta jakihelmöintiä, kutinaa, sekä voi muodostua mustelmia. Nämä ovat ohimeneviä ja normaaleita hoitoon liittyviä oireita” sanoo Lehtiö. 

“Allerginen reaktio on myös mahdollinen, mutta hyvin harvinainen riski. Tekijän tuleekin olla varautunut hoitamaan mahdollinen allerginen reaktio”, Lehtiö jatkaa. 

Ihoinfektioiden välttämiseksi hoitoja ei tule tehdä, mikäli hoidettavalla on jokin aktiivinen ihotulehdus. Joskus huulten täyteainehoito voi provosoida herpesinfektion ja mikäli rakkuloita on, hoitoja ei voida tehdä. Kutenkin hoito voidaan suorittaa myöhemmin, viruslääkettä ennaltaehkäisevästi käytettäessä.

Vakavin hoitoihin liittyvä riski on täyteaineen aiheuttama verisuonitukos. Mikäli täyteainetta injektoidaan vahingossa valtimoon, voi se aiheuttaa kyseisen valtimon tukoksen ja laajan kuolion tämän valtimon verisuonittamalle alueelle.Maailmalla on kuvattu jopa sokeutumisia, jotka ovat johtuneet täyteaineen aiheuttamasta valtimotukoksesta. Suomessa ei ole raportoitu täyteainehoitoihin liittyviä pysyviä, vakavia haittavaikutuksia.

Eräs tärkeimmistä toimenpiteistä, joka lisää täyteainehoitojen turvallisuutta on aspiraatio. Aspiroimalla, eli vetämällä mäntää taaksepäin ennen injektiota varmistetaan, että neulankärki ei ole verisuonessa.Vaikka tekijä olisi hyvinkin kokenut ja suorittaisi aspiraation  on mahdollista, että tästä huolimatta hoidossa tulee verisuonikomplikaatio.

Mahdollista verisuonikomplikaatiota voidaan kuitenkin hoitaa mm. hieromalla aluetta, lämpöhoidolla, sekä ehdottomasti tärkeimpänä hoitotoimena on poistaa täyteaine hyaluronidaasilla. Täyteaine voidaan siis poistaa injektoimalla tukosalueelle hyaluronidaasi -nimistä lääkeainetta. Hyaluronidaasi on erityisluvallinen lääkeaine ja sitä saavat käyttää ainoastaan lääkärit. Tämän takia on tärkeää, että täyteainehoitoja tekevällä klinikalla työskentelee myös lääkäri.

Miten valita oikea täyteaine

Kuten monessa maailman asiassa, täyteaineissakin on suuria eroja eri merkkien välillä. Ei siis ole yhdentekevää mitä tuotetta käytetään, tai mikä yhtiö sitä valmistaa. Vaikka täyteaineet sisältävät pääosin hyaluronihappoa, eroavat ne toisistaan sen puhtauden ja sidosaineiden suhteen. 

“Itse luotan ainoastaan hyvin pitkään markkinoilla olleisiin ja laajasti tutkittuihin valmisteisiin. Näin tehdessäni voin taata, että asiakkaani saa parhaan mahdollisen ja turvallisen hoidon. Esimerkiksi Restylanen tuotteilla on tehty maailmanlaajuisesti yli 50 miljoonaa hoitoa, joten voin olla varma, että kyseessä on turvallinen sarja täyteaineita”, Lehtiö sanoo.

Lehtiö haluaa vielä jakaa täyteainehoitoja harkitsevalle tärkeimmän vinkin, jota noudattamalla voi estää mahdolliset ongelmat; “Ota selvää tekijästä, ja klinikasta sekä siellä käytettävistä tuotteista, kun olet menossa hoitoon. Asiakkaan turvallisuus tulee olla hoitojen keskiössä. Hoidot suunnitellaan yhdessä asiakkaan kanssa, kokonaisuus huomioiden. Jos hoito on huomattavasti keskihintaa alempi, tulee hälytyskellojen soida”.