Äiti, haluatko kehittää itseäsi, verkostoitua ja tukea entistä parempaa työelämää?

Hei, olisiko teillä hetki aikaa keskustella äiti-ihmisille suunnatusta, kehittävästä, uraa tukevasta ja kivasta toiminnasta? Muskarit ja vauvauinnit ovat ihania, mutta tiesitkö että yhdessä vauvan kanssa voi harrastaa myös äiti edellä? Jos siis tuntuu, että arkipäivissäsi olisi tilaa oppia uutta, kehittää omaa osaamista erilaisin teemoin ja tutustua muihin äiteihin, on esimerkiksi Mothers in Business-järjestön eli tuttavallisemmin MiBin- toiminta tutustumisen arvoinen.

Itselleni yksi tärkeä syy MiBiin liittymiseen oli päästä oppimaan itseäni fiksummilta ja ylläpitää jonkinlaista kosketusta aikuisten hommiin. MiBin järjestämissä tapahtumissa on alansa parhaita asiantuntijoita puhumassa erilaisista mielenkiintoisista aiheista ja ”järjestökollegat” ovat kaikin puolin huippuja. Itse lähdin rivijäsenyyden lisäksi mukaan myös aktiivitoimintaan, jonka varassa järjestö käytännössä toimii. Olen itse tapahtumanjärjestäjän roolissa, eli kuten arvata ehkä saattaa, järjestän tapahtumia. Tapahtumat ovatkin MiBin selkäranka ja ainoa miinus niissä tuntuu olevan liian suuri suosio, niin ettei kaikille halukkaille riitä paikkoja. Aktiiviroolissa tähän pääsee kuitenkin itse ihan konkreettisesti vaikuttamaan.

Mitä MiB oikein on?

Näin toimintaa luonnehditaan kotisivuilla: ”Mothers in Business (MiB) on urasuuntautuneiden äitien verkosto, joille työn ja perheen yhdistäminen on luonnollinen osa arkea. Me tarjoamme mahdollisuuden työelämätaitojen ja oman osaamisen kehittämiseen ja edistämme äitien asemaa työelämässä ja yhteiskunnassa”. Jäsenille järjestetään monipuolisia tapahtumia yhdeksällä paikkakunnalla  , joissa verkostoidutaan, jaetaan kokemuksia ja opitaan uutta. MiB on siis itsensä kehittämistä, verkostoitumista, uusia tuttavuuksia, hauskanpitoa ja tiukkaa asiaa. Ei voi tarpeeksi korostaa, miten tärkeää työtä MiB tekee ihan asenneilmapiirinkin muuttamiseksi ja sen ajamat asiat ovat tänä päivänä tärkeämpiä kuin koskaan. Syntyvyyden romahtaminen on ihan oikea ja konkreettinen huoleaihe, joten yhteiskuntatasolla prioriteetti pitäisi olla sellaisen Suomen luominen joka houkuttelee perheiden perustamiselle.

Sen lisäksi, että MiB tekee tärkeää vaikuttajatyötä ja ”asennekasvatusta”, on erilaisten tapahtumien järjestäminen se suurin syy miksi järjestöön liitytään. Vaikka tapahtumien sisältö on suunnattu vain ja ainoastaan aikuisille, menevät lapset siinä sivussa ihan muitta mutkitta. Itselläni on bebe ollut mukana oikeastaan joka kerta. Mun mielestä lasten mukaan ottaminen on myös hieno tapa tuoda muksuja näkyviksi. Tapahtumien aihe voi olla lähestulkoon mitä vaan, kunhan se sopii MiBin ajamiin teemoihin joita ovat:

  • Työelämätaitojen ja oman osaamisen kehittäminen
  • Perheen ja työn yhteensovittamiseen liittyvät aiheet
  • Äidin hyvinvoinnin ja jaksamisen edistäminen
Mun tapahtuma-avec

Tukea tarjoavat myös MiBin Facebook-ryhmät, joista saat vastauksen oikeastaan mihin vain. Oli kyseessä sitten joululahjavinkit, parhaat talvikengät tai uraa tukevat koulutukset, joku tietää aina vastauksen. Itse olen huomannut, että jäsenten kesken vallitsee todella hyvä henki, se että autetaan ja tsempataan toista on ihan itsestäänselvyys. Tämmöinen asenne tarttuu ja tuo hyvää fiilistä.

Kenelle MiB on?

Mothers in Business on pääsääntöisesti äiti-ihmisille suunnattu, kuten nimikin jo kertoo :).  Raskaana tai vanhempainvapaalla olevat, opiskelijat, työtä etsivät ja työssä olevat, kaikki ovat tervetulleita. Mitään ns. pääsyvaatimuksia ei ole, riittää että koet MiBin ajamat teemat omaksesi. Jos kuvittelet että ”uraäitien verkosto” on  jakkupukuisia, viimeisen päälle laitettuja naisia kokoontumassa korkokengissään, ei mielikuva ehkä voisi olla kauempana todellisuudesta! Jokainen on erittäin tervetullut just sellaisena kuin on, vaikka sitten siinä jakkupuvussa. Tai verkkareissa. Mukana on naisia eri aloilta laidasta laitaan ja yksi erityisen korostunut ryhmä on myös uran ja alan vaihtajat. Vanhempainvapaalta palaakin työelämään erityisen motivoituneita naisia, koska moni on kokenut tärkeäksi miettiä vanhempainvapaan aikana omia arvojaan, vahvuuksiaan ja niitä oikeita mielenkiinnon kohteitaan hakeutuen sellaisiin töihin joissa pääsee näitä toteuttamaanPuhumattakaan siitä, miten opettavaista se muksujen kanssa kotona oleminen oikeasti on. Ei vauvoilta digitalisaation tai Linkedinin päivityksen viimeisimpiä käänteitä opi, mutta roppakaupalla kaikkea muuta hyödyllistä kyllä. Taitoja, joista hyötyy myös työyhteisöissä.

Miksi MiBiä ja vastaavaa toimintaa tarvitaan?

Jokaisella meistä on se kuuluisa ”oma elämä” työn lisäksi, tai mikäli ei ole on se kutakuinkin varma burn out. Se, että työ ja vapaa-aika ovat molemmat tasapainossa on jokaisen osapuolen etu ja tätä tasapainoa sekä sen vaatimia toimenpiteitä MiB pyrkii ajamaan. Ymmärrystä ja joustoa puolin ja toisin siis mahdollisuuksien mukaan, niin sinkuille kuin perheellisille! Itse uskon, että avoin ilmapiiri ja ymmärrys toisten tilanteita kohtaan näkyvät suoraan myös työn tuloksissa. MiB haluaa edistää äitien asemaa työelämässä ja yhteiskunnassa, vaikka sitä toki toivoisi että tällaiselle työlle ei olisi erityistä tarvetta.

MiBin yksi tärkeä tavoite on poistaa ennakkoluuloja ja oikoa vääriä käsityksiä mm. vanhempainvapaisiin liittyen. Mielestäni teema on äärimmäisen tärkeä ja onkin todella surullista, että tosi moni miettii että voiko perustaa perhettä koska se olisi esteenä työllistymiselle. Tällaiset ajatusmallit aiheuttavat sen, että syntyvyyskäyrä jatkaa romahtamistaan. Fakta on, että työntekijän palkkaaminen on aina riski. Oli sitten nainen, mies, nuori, vanha tai jotakin siltä väliltä. Nykyajan työlämässä tilanteet muuttuvat jatkuvasti, äitiysloma on vain yksi syy monien, monien joukossa.  Fakta on myös, että sattuneesta biologisesta syystä vanhempainvapaat enemmän naisia koskettavat, mutta mikäli Suomi halutaan pitää asuttuna näin se vaan nyt on. Periaatteessa jokainen 16-54 vuotias nainen on potentiaalinen äitiyslomalle jääjä ja siinä onkin sitten jo kohtalaisen iso osa Suomen koko työvoimasta jota syrjiä mahdollisen perheen perustamisen takia.

Tärkeää on myös huomioida, että Kela korvaa leijonanosan äitiyslomasta työntantajalle koituvista kuluista. Äitiysloma harvoin myöskään tulee yllätyksenä, toisin kuin irtisanoutumiset. Raskaus ei todellakaan ole myöskään 9 kk kestävä sairasloma, vaan suurin osa pystyy sen ajan normaaliin työntekoon. Mitä tulee sairaan lapsen hoitamiseen, on vain asennekysymys etteikö se koskisi yhtälailla isää. Ja sellaista elämä on, lapset sekä aikuiset sairastavat joskus. Jos työura kestää vaikka neljä-viisikymmentä vuotta, ovat lapsi/lapset pieniä siitä vain murto-osan. Ja jos sen murto-osan hoitaa huolella, näkyvät sen tulokset tulevissa sukupolvissa positiivisesti.

vastasyntyneen kuvaus
Me ollaan nuoriso, me ollaan tulevaisuus… Neiti melkein 9 kk taaksepäin.

Nykyään on hienoa, että jokaisella on vapaus valita elääkö yksin vai perheellisenä ja ylipäätään elää omannäköistä elämää eikä minkään valintojen tulisi olla esteenä omien tavoitteiden saavuttamiselle. Myös työnteon luonteen muuttuminen mahdollistaa vaikka millaisten joustoa lisäävien ratkaisujen tekemisen, kunhan niihin halutaan vain panostaa. Lisää MiBin ajamista asioista voit lukea TÄÄLTÄ , kannattaa tutustua 🙂 Ainiin, jäsenyys maksaa 30 e/vuosi ja nyt liittyjät saavat loppuvuoden jäsenyyden samaan hintaan.

 

Lue lisää ja liity jäseneksi TÄÄLTÄ !