Flos 2097 kattokruunu, ostaako ledi- vai halogeeniversio?

flos 2097 kattokruunu led halogeeni
Vuoden ekat kevätauringon säteet!

Kun vajaa vuosi sitten tein päätöksen hankkia himoitsemani Flos 2097 kattokruunun, piti samalla tehdä päätös ottaako sen ledi- vai halogeenilampuilla (eli asiantuntevammin sanottuna polttimoilla). Suuresti mietitytti myös värilämpötila, sillä lediversiossa lämpötila oli todella lämmin – eli keltainen-, eikä halogeeniversiokaan hirveästi kylmempisävyinen ollut. Tuon hintaisen lampun haluaisi kuitenkin olevan suht täydellinen ja meidän vaaleaan sisustukseen ei yleisvaloksi keltainen sovi.

Hintaero Flos 2097 kattokruunu halogeeni-ja ledversioilla on tuntuva, halogeeniversio 30 polttimolla maksaa 1673€ ( Vepsäläinen ) ja ledeillä puolestaan 2039€. Onko näissä sitten muuta eroa kuin polttimoiden tyyppi? Selvitykseni mukaan ei. Polttimot pystyy kuitenkin itse vaihtamaan, joten jos ostat halogeeniversion, voit itse vaihtaa siihen ledit.

Koska polttimoita on tässä kyseisessä mallissa ( Flos 2097) 30 kpl, ei niiden vaihtaminen ole suinkaan ilmaista. Malliahan saa myös 50 kpl polttimoilla sekä pienempänä, jossa polttimoita on 18 kpl. Vepsäläisen – josta valaisin ostettiin- virallinen suositus ( ofkoors) oli, että juu lamput voi vaihtaa, mutta kannattaa käyttää Flosin virallisia, omia polttimoita. Joiden hinta siis n.18e kappale. Näitä polttimoita kun lamppuumme uppoaa 30 kpl, nousee kustannus aikamoiseksi!!

Flos kattokruunujen värilämpötila

Led-version värilämpötila on 2200 kelviniä, eli tosi -kellertävän- lämmin. Halogeeniversion lämpötila on 2700 kelviniä, eli hieman viileämpi, mutta siltikin lämpöinen. Värilämpötilalla on sisustuksessa tosi paljon merkitystä, joten tähän kannattaa kiinnittää huomiota. 4000 kelviniä on sellainen neutraali, itse tykkään tästä kun meillä tosiaan viileän vaaleita sävyjä käytetty paljon sisustuksessa. 5000 kelviniä on kylmä valkoinen, jota käytetään nk. päivänvalolampuissa.

3000 kelviniä on olohuone- yms. tiloissa kotona eniten käytetty sävy. Julkiset tilat puolestaan valaistaan 4000 kelvinillä.

Kumpikaan – led eikä halogeeni- Flos kattokruunu ei siis tarjonnut täydellistä vaihtoehtoa. Mikä neuvoksi kun mikään muu valaisin ei nyt perhana vie kelvannut?

Esimerkkejä kelvinsävistä, kuva täältä.

Mitä eroa on led ja halogeenipolttimoilla?

No ensi alkuun hinta. Halogeenit ovat edullisempia, mutta myös kuluvat käytössä ja palavat loppuun. Ledit puolestaan kestävät ajasta ikuisuuteen. Halogeenit myös kuluttavat sähköä huomattavasti ledejä enemmän. Eli loppupeleissä, halogeeni tulee usein kalliimmaksi pitkässä juoksussa. Halogeenit ovat myös poistumassa markkinoilta, joten näitä ei oikeastaan kannata edes ostaa. Ledit ja energiansäästölamput ovat tätä päivää. Halogeenit myös kuumenevat aika lailla käytössä, kun taas ledit eivät.

Oikean polttimon valinnassa on monta huomioon otettavaa seikkaa, joten näihin kannattaa hieman perehtyä ennen ostopäätöksen tekoa. Energiansäästö vai ledi, lampun kanta, lampun muoto, lumen-arvo, kelvinit, himmennysmahdollisuus… vaihtoehtoja lamppuhyllyllä todellakin piisaa! Kattava lisätietopaketti polttimon valintaan löytyy esim täältä.

flos 2097 kattokruunu polttimot
Tältä näyttävät meidän polttimot

Mihin valaisimeen päädyin?

flos 2097 kattokruunu olohuoneessa

Lopulta, pitkällisen selvitystyön jälkeen, ostin Flos 2097 kattokruunusta halogeeniversion. Mieheni puolestaan oli tehnyt ansiokasta selvitystyötä polttimoiden osalta ja löysi tähän valaisimeen sopivat Rustasta, jossa hinta oli abouttia 5€ kaksi kappaletta. Halpaa kuin saippua siis, muiden valmistajien versioihin verrattuna! Tärkeä oli myös värilämpötila, joka näissä oli 3000 kelviniä. Kylmempi siis, kuin kumpikaan Flosin omista vaihtoehdoista.

Tuo 3000 kelviniä toimii mainiosti meidän olkkarissa, on se ainakin reilusti kylmempi sävy kuin 2200 kelviniä. Ero alkuperäisiin halogeenipolttimoihin on myös se, että halogeeneissa tuo lasikupu oli täysin läpinäkyvä, kun taas näissä ledeissä tuollaista ”maitolasia”. Mutta tämä detalji ei itseä haittaa, hyvältä näyttää kummin tahansa.