Mikä vauvalle nimeksi?

Yksi suurimmista konkreettisista päätöksistä koskien vauvaa on ainakin omasta mielestäni hänen nimensä. Miten siis valita se paras mahdollinen? Nimi määrittää vahvasti identiteettiä ja suotavaa toki olisi, että se olisi myös lapselle itselleen mieluinen. Nimi nyt sattuu olemaan sellainen asia, joka on ihmisellä kutakuinkin jokapäiväisessä käytössä, useassa eri asiayhteydessä. Nimenannon ollessa ajankohtainen sitä seuraa elokuvien lopputekstit ja ulkomainoksekin sillä silmällä, että se oikea nimi pomppaisi jostakin verkkokalvoille. Väestörekisterikeskus listaa vuosittain Suomen suosituimmat lastennimet ja näiden listojen sisältö onkin nimeä miettivälle erityisen hyvässä muistissa. TÄSTÄ näet esimerkiksi vuoden 2016 suosituimmat nimet TOP50-listauksen, viime vuoden tietoja ei taida vielä olla saatavilla. Kärjessä olevat nimet ovat suosittuja syystä, sieltä löytyy omaan makuunikin sopivia nimiä vaikka kuinka..ainoa miinus onkin se, että myös kaikkien muiden mielestä nämä ovat ne nimistä parhaat. Olemmekin siis dilemman edessä, antaako muksulle takuuhyvä nimi jolle kaimoja löytyy ikäryhmästä varmasti useita vai keksiä jotain uniikimpaa? Suomessa -onneksi- myös Oikeusministeriön nimilautakunta valvoo, ettei nimeämisjutuissa ihan lähde mopo lapasesta ja lasta nimetä niin että kiusaamistsäänssit nousevat moninkertaisiksi. Haades, Moolok, Xstina tai Ammu olisivat varmastikin luokkansa ainoita. Nykyään nimiä annetaan toki paljon laajemmalla skaalalla kuin vaikka 30 vuotta sitten, eli vaikka jokin nimi olisikin tosi suosittu ei se ole yhtä yleinen tänä päivänä kun se suosituin nimi vuonna 1988. Esimerkiksi sukupuolineutraalit ja luonnosta inspiraatiota saaneet nimet ovat suosittuja, näitä ei kalenterista kasarilla löytynyt.

Tämän hetken suosituimmat nimet -erityisesti tytöillä- tuntuvat nauttivan yhteistä suosiota valtiorajojen yli. Sofia/Sophia, Emma ja Olivia ovat kärjessä listoissa ympäri maailman.  Aivan kaikki nimitrendit eivät ehkä ole suoraan Suomeen lanseerattavissa, esimerkiksi kaupunkien nimiä ei näillä leveysasteilla juurikaan ihmisniminä näy. Vai miten olisi ehkäpä Lahti Virtanen, Kerava Nieminen tai vaikka Kouvola Mäkinen? Jotenkin näissä ei ole samaa coolius-astetta kuin Chicago Westissä, Brooklyn Beckhamissa tai Paris Jacksonissa. Nimitrendithän menevät myös kärjistäen sadan vuoden sykleissä, sata vuotta sitten suosittu nimi on takuuvarmasti trendikäs nykypäivänäkin. Edelläkävijä nimeääkin nyt syntyvän vauvan Ritvaksi tai Pirjoksi.

Omissa babyshowereissani tulleita nimiehdotuksia, olisiko joku näistä se lopullinen?

Omien ystävieni kanssa on myös puhuttu siitä, miten vanhempia saattaa harmittaa että huolella valittu kaunis nimi vaihtuukin päivittäisessä käytössä lempinimeksi. Etenkin pitkät nimet lyhenevät monesti helpommiksi versioiksi, Isabellasta tulee Isbe ja Aleksanterista Ale. Siinä, vakiintuuko lempinimi aktiivikäyttöön onkin vanhempien oma esimerkki avainasemassa. Jos alkaa vaikuttaa että epämieluisa lempinimi syrjäyttää oikean nimen kannattaa kohteliaasti korjata erhe ja käyttää itse vain sitä haluttua kutsumanimeä. Mikäli taas vanhemmat itsekin kutsuvat lasta lempinimellä tai heille se on täysin ok, ei ongelmaa luonnollisestikaan ole.

Oman haasteensa nimeämiseen antaa myös se fakta, että lähipiirissä moni nimi on jo ns. varattu. Voiko omalle lapselle antaa tismalleen saman nimen kun kaverin muksulla on? Entä ylpistyykö kaveri liikaa jos vauvan nimeää hänen mukaansa 😀 ?Monesti suvussa myös kulkee nimiä, jotka periytyvät etenkin toisena nimenä. Haluatko jatkaa tätä perinnettä? Toisen -tai vaikka kolmannen- nimen miettimiseen kannattaa käyttää vaivaa myös senkin takia, että on hyvin mahdollista että se syrjäyttää myöhemmin etunimen. Tiedän monia ihmisiä, jotka tunnetaan nimenomaan heidän alunperin toiseksi nimeksi annetulla nimellään.

Mikäli kaipaat inspiraatiota suomalaisen kalenterin ulkopuolelta, on tämä sivusto www.babble.com oikea nimien aarreaitta. Tuhansien nimien lisäksi nimille löytyy myös selitykset niiden alkuperästä. Itse käytin tuntitolkulla aikaa ja selasin varmasti koko aakkoset läpi tyttöjen nimien kohdalla, todella moni globaali nimi sopisi loistavasti myös Suomi-vauvalle. Suosittelen perehtymään mikäli ajankohtaista!

Ja mikä tulee meidän muksun nimeksi? No tätähän ei vielä ole päätetty, vaikka vahvoja suosikkeja toki onkin. Ollaan kerätty suosikkeja ylös ja koitetaan päästä jonkinlaiseen konsensukseen (pidätän itselläni viimeisen päätösvallan).  ”Katsotaan miltä vauva sitten näyttää” on se lause jonka aina kuulee, mutta omasta mielestäni vauva nyt ei näytä miltään nimeltä vaan nimi valitaan sen mukaan mikä omaa korvaa miellyttää. Jos nimi tulisi babyn ulkonäön mukaan olisivat hyviä ehdokkaita esim. Rusina, Sumo tai Berliininmakkara. Menisivätköhän nämä läpi nimilautakunnalle…

Miten sinun lapsesi sai nimensä ja millaisia ajatuksia nimenanto herättää ?