Se parempi laskiaispulla – pullapitko vadelma&vaniljatäytteellä

Tuore pullahan on aina ajankohtaista, mutta erityisesti se on sitä laskiaisen lähestyessä.  Se perinteinen HILLOLLA (mantelimassa on rienausta) ja kermalla täytetty -vaikeasti syötävä- hatullinen laskiaispulla on tietysti el classico mutta luovuuttahan saa toki laskiaisherkun muotoilussa käyttää. Viime vuonna tein itseasiassa pullan ”hienostuneempia” versioita,  laskiaistuulihattuja jotka oli ihan hitti. Mukavan keveitä ja vähemmän sotkuisia syödäkin. Näitä on ehkä pakko tehdä tänäkin vuonna, mutta tänään teki mieli leipoa pakastimeen perinteistä pullaa. Toki koko pullasatsi ei pakastimeen asti ehdi vaan kadonnee parempiin suihin.

vaihtoehto laskiaispullalle

Pullapitko vadelma-vaniljatäytteellä

Pullataikina:

5 dl maitoa
2 pss kuivahiivaa
14 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
1 tl suolaa
1,5 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
150g voita huoneenlämpöisenä

Täyte:

vaniljakreemijauhetta
n.3dl maitoa
paistonkestävää vadelmamarmeladia
raesokeria ja kananmuna voiteluun

Lämmitä maito hieman yli kädenlämpöiseksi, niin että se tuntuu sormeen selkeästi lämpimältä. Sekoita lämpimän maidon joukkoon kananmuna, sokeri, suola, kardemumma ja puolet vehnäjauhoista joidenka joukkoon on sekoitettu kuivahiiva. Vatkaa esim puuhaarukalla tai yleiskoneella reippaasti tasaiseksi massaksi. Lisää joukkoon loput vehnäjauhoista sekä pehmeä voi. Alusta taikinaa käsin tai yleiskoneella niin kauan että se irtoaa kulhon reunoista hyvin! Anna taikinan kohota  peitettynä vedottomassa ja mieluiten lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, itse laitan uuniin joka on n. 45 asteinen. Myös vesihaude toimii, katso ettei vettä pääse kulhon sisään.

Tee vaniljakreemi ohjeen mukaan, nämä saattavat vaihdella käyttämäsi kreemijauheen merkin mukaan. Itse käytin Sallisen vaniljakreemijauhetta, johon tulee yksi osa kreemiä ja kolme osaa kylmää nestettä. Neste ja jauhe vatkataan ja laitetaan hetkeksi jääkaappiin tekeytymään. Laita tekeytynyt kreemi pursotinpussiin, ihan muovinen pakastepussikin ajaa asian. Laita myös vadelmahillo omaan pursotin/pakastepussiin.

Kun taikina on kohonnut, jaa se neljään osaan (mikäli haluat tehdä koko taikinasta pitkoja). Valmista pitkot pareittain, kaulitse leivintaikinan päällä (itse en tätä tajunnut tehdä…) yhdestä taikinapalasta n. 25*30 cm kokoinen levy. Alla olevassa kuvassa demonstroitu miten nuo pursotukset tulisi asetella 🙂 Pursota vaniljakreemiä molemmin puolin pitempiä sivuja, voitele keskelle jäävä osa kananmunalla. Taita reunat vaniljakreemiraitojen yli niin että keskelle jää vielä tyhjä tila hillo-ja kreemiraidalle. Anna kohota.

Pullapitko ohje
Asettele täytteet näin

Kun taikinalevyt ovat kohonneet, pursota vielä keskelle hillo-sekä vaniljaraita. Voitele reunat kananmunalla ja koristele raesokerilla. Paista 200 asteessa n. 17-20 minuuttia, tarkkaile ettei pala. Voit vielä halutessasi pursottaa jäähtyneen pitkon päälle tomusokeri-vesiseoksesta raitoja..tai laittaa vaikka sitä kermavaahtoa!

Pahoittelut kaikille kenellä alkoi yhtäkkiä korvissa soimaan Pullava-pitkon mainosmusiikki, on aivan jäätävä korvamato…Or is it just me?