Vauvan kanssa matkalla – mitä kannattaa ottaa huomioon

vauvan kanssa matkalla
Meidän majoituspaikan edessä, ladies in blue stripes

Käväistiin tosiaan männä viikolla lomailemassa Montenegrossa ja saavuttiin just sopivasti juhannushelteisiin kotisuomeen..eiku. Säästä ei perinteisesti voinut taaskaan päätellä onko joulu vai juhannus, mutta puiden vihreät lehdet sentään antavat vähän vihjettä. Vauva E on nyt 4 kk vanha ja tämä oli siis hänen ensimmäinen ulkomaanmatkansa! Miten siis meni reissu näin pienen matkustajan kanssa? Lentokoneella luonnollisesti mentiin ja lentomatka Montenegroon oli maltilliset 3 tuntia. Koska asutaan Espoossa, ei matka lentokentälle ole pitkä ja se taittui  omalla autolla. Vuokrattiin lentokentältä vauvan rattaita varten erillinen kuljetuslaukku Airshell, eli valtavan kokoinen pehmustettu laatikko jossa rattaiden ainakin kuuluisi säilyä ehjinä ruumassa. Lisää tietoa TÄÄLTÄ! Tää oli ihan superhyvä, viikon vuokra maksoi 18 euroa ( saatiin vielä TUI:lta euro alennusta woohoo)  ja sinne olisi mahtunut ihan hervottomasti kamaa. Me ei ihan etukäteen tajuttu että kuinka paljon sinne oikeasti voi ladata tavaraa, mutta yhdistelmärattaiden runko ja turvakaukalo menivät kevyesti. Painorajoitusta ei ole. Takaisin tullessa laitettiin sinne vielä pyykkisäkkikin ja tilaa olisi jäänyt tuliaisviinipullolle jos toisellekin.

Vauvalla oli tosiaan oma passi, joka kannattaa hakea hyvissä ajoin ennen reissua. Passia varten vauva tarvitsee luonnollisesti nimen. Tiesitkö, että passikuvan voi ottaa myös itse (ilmaista!) ja ladata poliisin kuvapalveluun kunhan se täyttää kuvalle asetetut ehdot? Meidän vinkki vauvan kuvaukseen on laittaa vauva selälleen valkoiselle alustalle ja napata kasvokuva suoraa ylhäältäpäin. Onnistui ekalla yrittämällä!

Airshell kuljetuslaukku
En tajunnut parempaa kuvaa ottaa, mutta tässä kasataan laukkua lentokentällä. Kuvassa näyttää vielä pienemmältä kuin livenä!

Lentomatka meni varsin hyvin, mennessä ja tullessa toistui oikeastaan sama kaava; puolet matkasta tyyppi oli superiloinen ja kiinnostunut katselemaan kaikkea lentokoneessa, sitten tuli pienen hetken kestävä hysteerinen huuto ja tämän jälkeen nukkumatti. Nousujen tai laskujen aikana ei onneksi ollut mitään ongelmaa, vaikka takaisin tullessa E:llä oli jo nuhaa. Vauvalla ei koneessa ollut omaa paikkaa vaan hän matkusti vuorotellen meidän sylissä. Näin pienen kanssa matka menee helposti näin, mutta taaperon kanssa saattaa ollakin jo haastetta pidellä aloillaan sylissä koko matka. Kakkavahingoilta onneksi säästyttiin, mutta näihin kannattaa ehdottomasti varautua mm. vaihtovaatteilla.

vauva lentokoneessa
Not snakes but babies on a plane!

Mitä kannattaa huomioida vauvan kanssa matkustaessa?

  • Selvitä etukäteen paikalliset hätänumerot – vara ei venettä kaada!
  • Muista huolehtia matkavakuutukset kuntoon.
  • Vauva tarvitsee oman passin mikäli kohteeseen passi vaaditaan.
  • Mikäli mukana on rattaat, on Airshell-kuljetuslaukku ihan super.
  • Alle 2-vuotias matkustaa vanhempien sylissä.
  • Ota koneeseen vaihtovaatteet vauvalle JA itselle! Muista myös vaipat ja kosteuspyyhkeet. Ja käsidesi. JA muovipussi johon voi laittaa sinapin kuorruttamat vaatteet mikäli pahin tapahtuu…
  • Avaamattomat vauvanruokapakkaukset saa myös muista nesteistä poiketen ottaa käsimatkatavaroihin.
  • Pehmustettu leikkimatto kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan. Useissa majoituksissa on kovat kivilattiat, leikkimatolla vauva pysyy turvallisesti maan tasalla pehmeällä alustalla.
  • Mikäli tarkoitus on liikkua autolla/taksilla, ota turvakaukalo mukaan. Me pärjättiin loistavasti koko reissu yhdistelmällä rattaiden runko+turvakaukalo, jolla vauvaa kärräiltiin ympäriinsä.
  • Jos kohde on helteinen, huolehdi vauvan suojaaminen auringolta. Mikäli liikutte turvakaukalon varassa, on päivänvarjo tarpeen. Hyvä tietopaketti vauvojen suojaamisesta auringolta löytyy TÄÄLTÄ .

Hauska detalji oli, että Montenegron päässä isot äijänköriläätkin hymyilivät ja osoittivat huomiota vauvalle, mutta Suomen päässä passitarkastuksissa sun muissa ei pieni pallopää hymyjä kirvoittanut vaan kohtelu oli koko perheelle tasaveroisen hymytöntä ja asiallista :D.

Montenegro matkakohteena

Vielä pari sanaa itse kohteesta! Montenegro tuntuu olevan nyt kovassa nosteessa matkakohteena, eivätkä suurimmat turistimassat ole tänne vielä kuitenkaan löytäneet. Vuoristoinen ja tosi vehreä, olivat ensimmäiset mielikuvat paikasta. Upeita kukkasia oli joka puolella ja kaunista luontoa. Majoituttiin kaupungissa nimeltä Tivat ja käytiin päiväreissuilla läheisissä kaupungeissa Kotorissa ja Budvassa. Tämä osoittautuikin hyväksi setiksi, alunperin piti majoittua Budvassa mutta tehtiin muutos suunnitelmiin kun kuultiin että se on enemmänkin bilemesta…ja vauvan kanssa matkatessa ei baareihin tartte juurikaan vilkuilla. Tivat oli rauhallinen kohde jonka uusi ja siisti kävelykatu oli selkeästi suunnattu varakkaamalle väelle. Tivatin satamalaiturissa oli parkissa toinen toistaan jäätävämmän kokoista paattia (suurin yksityisvene oli kokoluokkaa Tallinnanlaiva) ja ympäristöön rakennettiin parhaillaan kovaa vauhtia luksushotelleja.  Kotor puolestaan oli pienempi kaupunki joka sijaitsee korkeiden vuorten välissä, tästä johtuen Kotorin ilmasto on melko mielenkiintoinen. Kotoria ympäröivät vehreät vuoret keräävät yllensä hyvin paikallisia ukkosia sekä rankkasateita, jotka iskevät ihan yhtäkkiä helteisenä ja aurinkoisena päivänä. Kun katsottiin sääennustetta ennen reissua, näytti se joka helkkarin päivälle ukkosta ja sadetta, ei siis mitenkään mairitteleva lomaennuste. Totuus ei onneksi ollut näin karu, vaan lämmintä ja aurinkoa piisasi, sade-ja ukkoskuurot olivat tosiaan hyvin paikallisia ja lyhytkestoisia.

Tivat montenegro
Tivatin rantabulevardia
Kukkia oli joka puolella
Upeita hortensiapensaita löytyi joka värissä
Tivat montenegro
Turkoosi, täysin kirkas ja LÄMMIN merivesi <3
Kellä lie tällainen paatti, oli saanut ihan privaattilaiturinkin.

Budva tosiaan oli kuulemamme veroinen, eli selkeästi enemmän turisteille suunnattu ”bilemesta”. Ravintoloita ja erilaisia krääsäkojuja täältä löytyi tosi paljon, joten jos tykkää actionista on tämä varmasti sopiva kohde 🙂 Mitään kovin syväluotaavaa analyysiä ei maasta ole tähän hätään antaa, keskityttiin lähinnä lämmöstä nauttimiseen ja syömiseen perus turistimeiningillä. Reissulta tuli luonnollisesti tuliaisina vauvan ensimmäinen nuha, lentokoneiden atmosfäärihän on tunnetusti erinäisille taudeille varsin suotuisa leviämisympäristö.

Budvan vanhan kaupungin kupeessa, tästä puuttuivat ne krääsäkojut
Thug life! Tällaisella kyydillä neiti matkusti ympäriinsä
Budvan biitsin edustalla. Vaunujen aurinkovarjo oli kyllä ihan must porotukselta suojaamaan
Maistettiin ekaa kertaa ananasta joka osoittautui loppupeleissä hitiksi

Ei siis kannata pelätä vauvan kanssa reissaamista, meillä ainakin tyyppi nautti lämmöstä ja viihtyi tosi hyvin kun oli kaikkea uutta ihmeteltävää! Muutamat raivarit tuli iltaravintoloissa mutta näiltäkin vältyttiin kun optimoitiin syötön ja unen ajoitus ennen raflaan menoa 🙂