Kympin vauva kymmenen kuukautta – Perhelomalla Tukholmassa

vauva 10 kuukautta
Kuka arvaa mitä tapahtui tämän kuvan ottamisen jälkeen? Vihje: pallo ei ollutkaan muovia vaan lasia…

Minille napsahti mittariin jo/vasta 10 kuukautta, joten on perinteisen kuukausipostauksen aika! Mitä bebe siis tätä nykyä puuhaa?

  • Yläfemman heittely on superkiva uusi taito. Käsi nousee esim. hisseissä ventovieraille, jotka harvemmin tajuavat tarttua tähän heille tarjottuun yläfemma-mahdollisuuteen 😀
  • Kävelyä neiti ei (onneksi) ole vielä ihan hiffannut, tätä ei ole edes harjoiteltu koska ei mikäään kiire tämän suhteen… Tukea vasten liikkuminen sujuu loistavasti ja nelivedolla on opittu myös peruuttamaan.
  • Juttua riittää, mölinän seasta voi bongata jo kauan sitten opitun äiti-sanan (tämä toistuu jatkuvasti), kakka on toinen suosikki ja isikin on kuultu.
  • Kurkistuskirja on suosikki, jonka ääreen jaksetaan hetkeksi keskittyä. Muuten omat lelut on aika nähty ( joulupukki tuo varmaan jotain uutta…) ja luonnollisesti kaikki kielletty kiinnostaa eniten.
  • Kaappien ovet on opittu avaamaan, joten äidin on pitänyt järjestellä sisältöjä uusiksi. Lisää säilytystilaa tänne, kiitos.
  • Ensimmäinen flunssa on podettu, tukkoisen nenän kanssa yöt olivat aika mielenkiintoisia…tarkoittaen tunnin välein heräilyä ja itkeskelyä.
  • E ei juurikaan vierasta, vaan istuu reippaasti sylissä kuin sylissä. Laivalla tavattu joulupukki aiheutti kuitenkin jäätävän itkukohtauksen, mikä on hyvä. Parrakkaita vieraita miehiä pitääkin pelätä.
  • E viihtyy muiden vauvojen/lasten seurassa ja ottaa kovasti kontaktia. Onkin kiva, että lähipiirissä on paljon muksuja joiden kanssa leikkiä!
  • Ruokavalio monipuolistuu koko ajan ja omin käsin syöminen onnistuu hienosti. Äitikin uskaltaa antaa jo isompia paloja syötäväksi ilman pelkoa tukehtumisesta. Uusin hitti on päärynän palat! Me annetaan E:n maistaa ihan reippaastikin maustettua ruokaa, vauvan ruuan ei tartte olla mautonta. Ja hyvin tuntuu uppoavan. Ei kannata miettiä vauvan puolesta että mistähän hän mahtaisi tykätä, vaan antaa vauvan päättää itse. Voit yllättyä.
Seilorit lähdössä laivalle

 

Vauvan kanssa Tukholmassa

Jouluinen Tukholma
Pallokorva jouluisessa Tukholmassa

Käytiin heittämässä joulureissu länsinaapurin puolella, laivalla tietysti kunnon Ruotsi-turistin tavoin. Päiväristeily ei allekirjoittaneelle riittänyt koska ostohousut olivat tukevasti jalassa, joten yövyttiin Tukholmassa hotellissa. Lähdettiin matkaan sunnuntaina Silja Serenadella, jossa oli sattumalta perheteema. Teema olikin vahvasti läsnä, sillä matkustajat olivat pääsääntöisesti lapsiperheitä ja esiintyjänä toimi Hevisaurus. Mikäli ei ole kiire, suosittelen kyllä nimenomaan laivamatkaa lentämisen sijaan, sillä lapsille laivalla riittää ihmeteltävää ja se on ihan oma ohjelmanumeronsa. Lapsille löytyy oma Siljaland-leikkipaikka, jossa oli mm.klassikkojen klassikko, pallomeri. Mikä parasta, pallomeriä oli kaksin kappalein, yksi pienimmille lapsille ja toinen isommille. Uhkarohkeasti sukellettiin pallojen sekaan, kukaan ei ole varmaan selvinnyt pallomeripistäytymisestä ilman jotakin tautia. Palloja on nuollut yksi jos toinen mukula ja epäilen ettei niitä pestä koskaan. Ja kyllä, flunssahan muksulle tuli Ruotsin tuliaisina, liekö peräisin pallomerestä vai jostakin muualta.

Ruokailu hoidettiin menomatkalla perinteisesti buffetissa, oma suosikki oli pehmis-kone omnomnom. Buffa on ihan ookoo vaihtoehto erityisesti muksujen kanssa matkaavalle, ei se ruuan taso gourmeeta ole, mutta monipuolisesta valikoimasta saa kyllä vatsansa täyteen. Erityisplussa -pehmiksen lisäksi- ruokaviineistä! Vauvakin sai maistaa ruokia, suosikkeja olivat avokado, peruna ja porkkanalaatikko.

Pallomeri Silja SerenadePallopää pallomeressä

Ylipäätään E selvästi tykkää kun on jotakin tavallisesta poikkeavaa actionia, hän jaksoi reippaasti kaksi päivää istua pääsääntöisesti rattaissa kun äiti kiersi Tukholman kauppoja. Välillä käytiin syömässä ja päästettiinpä muksu vapaaksi myös NK:n huonekaluosastolla. Jaloittelu olikin E:lle mieleen, katsottiin vaan ettei lähistöllä ollut niin kalliita rikkoutuvia esineitä joita ei olisi varaa tarvittaessa ostaa…

Vauvan kanssa Tukhomassa
NK:lla seikkailemassa

Jouluinen Ruotsi on kyllä ihana, koristeluihin on todella panostettu joka puolella. Jouluvaloja, kuusia ja toinen toistaan hienompia koristeluja on hurjasti. Kroonista sisustuskuumetta poteva saa täältä muutenkin tosi paljon inspiraatiota, kauppakeskuksista, ravintoloista ja hotelleista, kaikki on viimeisen päälle trendikästä ja mietittyä. NK on esimerkiksi upeasti sisustettu kauppakeskus, hissejä myöten.

Haymarket_Stockholm
Haymarketin joulukuusi ja sisustus muutenkin oli upea

Me yövyttiin keskustan ytimessä Haymarket-hotellissa, jolle vahva suositus! Hotelli sijaitsi ihan Hötorgetin vieressä ja oli trendikkään 1920-luku teemaisesti sisustettu. Silmä lepäsi yksityiskohdissa, kylppärissä kaikki hanasta ja vessapaperitelineestä suihkuun olivat kullanväristä messinkiä. Mikä tärkeintä, aamupala oli loistava. Todella kattava setti, josta löytyi jokaiseen makuun kaikenlaista. Tuorepuuroa, hedelmiä, lämpimiä croisantteja, tuorepuristettuja mehuja, kalaa sekä jälkkäreitä ja kai siellä niitä perus makkaramunakkaitakin oli, en tiedä kun en käytä.

Haymarket_Stockholm
Oh yes, golden shower! Ja kuohuva kylkeen.

Lienevätkö ruotsalaiset tässä(kin) suhteessa hieman avoimempia, mutta vauva keräsi monessa paikassa hurjasti ihan ääneen ihasteluja ja kommentointia. Kyllähän se äidin mieltä aina lämmittää, että ulkopuolisetkin huomaavat miten söpö se muksu on 😀 Tosin Suomessakin on suhtauduttu lähes pelkästään positiivisesti vauvan kanssa liikkuvaan, vaikka välillä vaunut tiellä ovatkin.

Omia suosikkeja Tukholmassa ovat mm. Filippa K-Cos hybridi tyyppistä, ajatonta vaatetta myyvä Arket ( liikettä ei Suomessa), Zara Home, NK tavaratalo, Åhlensin lastenosasto, kodin tarvike ja ruokaosasto ( erityisesti pullaosasto), Birger Jarlsgatanin seudun luksusliikkeet (vaikka ikkunaostoksina), Samsoe&Samsoe, sisustusliikkeet, Other Stories ja yhtenä detaljina Gallerian-kauppakeskuksen frozen yogurt-baari. Frozen yogurt ja pehmis ovat mun ikuisia ykkösherkkuja…

Laivalla matkatessa talviaikaan on muuten parasta myös se, ettei ole sitä jatkuvaa pukemis-riisumisrumbaa. Voi käydä leikkipaikassa, tax freessä ja syömässä ihan samoissa vaatteissa. Jos matkaan lähtee keskellä viikkoa, ei myöskään ole jonoja tai ruuhkia. Bilemeininkiä kaipaavalle en sunnuntai tai arkiristeilyjä suosittele missään nimessä, menomatkalla matkustajien keski-ikä oli n. 5 vuotta ja tulomatkalla 65 vuotta. Yleisesti ottaen tuossa vauvan+vaunujen kanssa matkaamisessa on ainakin meidän perheessä se miinuspuoli, että koko ajan on kauhea säätämine ja tavaraa hirveästi mukana. Tämä johtaa siihen, että meiltä hävisi reissun aikana vaikka mitä, aina mun villakangastakin vyöstä vauvan joululahjaan 🙁 byy!