Millaiset ensikengät ovat parhaat vauvalle/taaperolle ?

Taas ollaan uuden edessä, kun päivä päivältä enemmän kävelevä neiti tarvitsee tätä nykyä myös jalkineita. Tai siis tarvitsee sitten kun tuo harmaa, vetinen ja jäinen sohjo tuolta ulkoa on kadonnut ja pääsee sitä kävelyä ulkosallekin harjoittelemaan, sisällä ei kenkiä tartteta.  Mitä vanhemmaksi lapsi tulee, sitä enemmän ilmestyy kaiken maailman uusia vaate-ja asustekategorioita joita on pakko hankkia. En viitsi edes laskea paljonko rahaa saati AIKAA näihin hankintoihin saa kulumaan, etenkin kun on melko tarkka näissä hommissa… Onneksi nää on mieluisia hommia joita harrastuksenakin pidän, joten jos haluaisin pääsisin kyllä helpommallakin.

name its softshell haalari

Pääsispä jo puistoon!Lähtökohtaisesti vauvataaperon jalkaahan ei ole vielä mikään pilannut, jos nyt jätetään synnynnäiset asento ym. virheet laskujen ulkopuolelle. Täten mitään korjattavaa tai tuettavaa ei myöskään ole, vaan jalan tulisi saada olla mahdollisimman luonnollisessa asennossa. Meillä vanhemmilla sen sijaan jalkaongelmia piisaa, iso kiitos siitä kaikille surkeille kengille joita itsekin olen elämän varrella käyttänyt. Tätä nykyä meikäläisen kengissä on kyllä mottona mukavuus ennen kaikkea… piikkikorkoja ei näissä lättäjaloissa näy!

Olen perehtynyt tähän kenkäaiheeseen useammastakin lähteestä ja googlettelin vielä asiaa, huomasin että ihan kenkäkauppojenkin sivuilla väitettiin, että ensikenkien tulee olla tosi tukevat, jotta lapsi saisi ensiaskeliinsa mahdollisimman paljon tukea.  Itse kyllä uskon nykysuositusten mukaiseen näkemykseen jonka mukaan parasta on olla paljain jaloin ja jos kenkiä on pakko käyttää tulisi niiden olla mahdollisimman huomaamattomat. Tukevassa kengässä jalan lihaksisto ei pääse käyttöön ja passivoituu, not good.  Tämä näkemys saa tukea loistavasta Lähiömutsin artikkelista ja tästä kaksplussan jutusta, joissa ääneen pääsevät jalkojen ammattilaiset, jalkaterapeutit. Mun mielestä erityisen hyvä pointti on, että kallis ei tässä ole yhtä kuin paras. Just koska ei se pikkujalka tartte niitä kaikkia hienoja ominaisuuksia ja supertukea joilla kalliita kenkiä myydään, hyvät kengät voi löytää vaikka henkkamaukalta kunhan tietää mitä etsii. Tietysti talvikengillä on eri vaatimuksia kun esim kevätkengillä ja kesälle on sitten sandaalit sun muut erikseen.

Millaiset ovat parhaat ensikengät vauvalle/taaperolle?

  • Ohut, taipuisa pohja. Ei suinkaan paksu ja tukeva, kuten moni varmasti olettaa.
  • Ei muotoiluja pohjallisessa. Muotoilut voivat tehdä pelkkää hallaa ja osua vääriin kohtiin.
  • Tasainen pohja. Ei missään nimessä korkoa/piilokorkoa kantapään alla, tämä aiheuttaa asentovirheitä. Monissa kengissä, erityisesti lenkkareissa on kantapää paljon varpaita korkeammalla, joten tähän kantsii kiinnittää huomiota.
  • Lestin tulisi olla suora, ei käyrä. Lapsen kengän pohjan tulisi olla suora eikä banaanimaisen käyrä.
  • Tarpeeksi isot. Kasvunvaraa saa olla reippaasti, keskimäärin 15 mm on hyvä jättää tyhjää jotta jalalla on tilaa liikkua vapaasti ja kasvaa.
  • Materiaali on tärkeä, ei muovikenkiä/keinonahkaa! Tekstiili-ja nahkakengät ovat parhaat, sillä ne hengittävät, eivät hiosta ja tuntuvat mukavilta taaperon jalassa.

Miten mitata taaperon kengänkoko?

Paras tapa on laittaa lapsi seisomaan paperin päälle ja piirtää – tai joku toinen piirtää- jalan ääriviivat paperille. Näin saat paljon luotettavamman tuloksen kuin mittaamalla jalkaa suoraan, sillä paino on jalan päällä ja jalan koko täten realistinen. Jalka ikäänkuin ”leviää” maata vasten. Pikkulasten jalat kasvavat hurjaa tahtia, jopa reilusti yli millin kuussa, joten mittausoperaatio pitäisi toteuttaa taaperoilla parin kuukauden välein.

Mitkä lenkkarit meille?

En jaksanut käydä tuhatta kenkäkauppaa läpi, joten käännyin tutun ja turvallisen Zalandon puoleen, jonne sattui alekoodikin olemaan. Pengoin Zalandon kenkävalikoiman koittaen valita mahdollisimman paljon nykysuosituksia ominaisuuksiltaan täsmääviä yksilöitä ja -kuten aina- , mahdollisimman söpöjä tietty. Haussa oli siis kevättossut yleiskäyttöön, lähinnä leikkipuistoon ja kävelyharjoituksiin kevätkaduilla. Ei ole maksettu mainos tämä, mutta tykkään Zalandosta sen -turhankin- laajan valikoiman ja loistavien filtteröintimahdollisuuksien vuoksi. Erityisplussa myös palautuksen maksuttomuudesta, ei ole nykyään itsestään selvää tämä joten suosittelen tsekkaamaan toimitus-ja palautusehdot aina ennen tilausta. Vaikka tilaan netistä paljon, niin lähtökohtaisesti en koskaan tilaile nettikaupoista huvikseni mitään tai sillä ajatuksella että palautan, tarkistan koot, materiaalit sun muut etukäteen hyvin tarkkaan joten huteja ei tule. Tämä vauvan kenkäkeissi oli kuitenkin ehdottoman poikkeustapaus, oli pakko päästä tunnustelemaan ja kokeilemaan useampaa mallia ihan livenä.  Tilasin siis viisi paria, jotka täyttivät kriteerit juuri tähän

vauvan ensikengät
Minikokoiset kenkälaatikot!
ensikengät vauvalle
Puman tarralenkkarit

 

Adidas lenkkarit taaperolle
Kolme raitaa, A D I D A S!
Elefant ensikengät
Nämä Elefantin kengät vaikuttivat itseasiassa oikein passeleilta.
Adidas crib baby shoes
Adidas crib-kengät, niin söpöt!
Ensikengät vauvalle
Puman höyhenenkevyet lenkkarit  🙂

Nämä kaikki olivat itseasiassa melko hyviä valintoja, mutta ehkä mututuntumalla nuo elefantin kengät olivat meidän tarkoitukseen parhaat. Kevyt ja ohut pohja, helppo vetää jalkaan, leveä ja suht suora lesti olivat näiden popojen valttia, tuon söpön ulkonäön lisäksi. Täytyy sanoa ettei sopivassa koossa Zalandon valikoima mikään huikea just tällä hetkellä ollut, mutta ehkä tää on just se siirtymävaihe talvesta kevääseen jolloin ei vielä keväisempien juttujen valikoima paras mahdollinen ole. Vielä kun ei tosiaan ulkona kävellä, niin pärjätään tämä välikausi ilman kumppareita sun muita erikoispopoja.