Maailman parhaat porkkanasämpylät | Kohota yön yli, paista aamulla

porkkanasämpylät resepti

Leipomishommat on meillä keskitetty allekirjoittaneelle, mutta poikkeus vahvistaa säännön; tällä kertaa esittelyssä resepti mieheni bravuuriin; herrrrkullisiin porkkanasämpylöihin! Nämä porkkanasämpylät ovat koko perheen ehdoton suosikki, ei meillä oikeastaan muuta leipää tehdäkään. Suosittelen todellakin kokeilemaan. Neljävuotias esikoinen rakastaa näitä yli kaiken ja pyytää, suorastaan VAATII porkkanasämpylöitä tehtäväksi tasaisin väliajoin. Nykyään hän osallistuu jo leipomisprosessiinkin itse.

Erinomaista on, että voit tehdä taikinan illalla ja laittaa jääkaappiin kohoamaan yön yli, eli tehdä ns. kylmäkohotuksen. Taikina on aamulla valmis leivottavaksi pyöreiksi pulliksi, pieni kohotus pellillä ja eikun pullat uuniin. Tuoretta sämpylää heti aamusta, todellista arjen luksusta. Eikä maksa juuri mitään, iso satsi herkkusämpylöitä!

Nämä sämpylät ovat todella pehmeitä ja niissä on kunnolla makua. Voit mainiosti myös pakastaa ne, laita vaan pakkaseen heti kun ovat hetken jäähtyneet uunista ulos otettaessa.

porkkanasämpylät resepti

Maailman parhaat porkkanasämpylät

5dl vettä
1 ps kuivahiivaa
3 isoa porkkanaa (4,5 dl raastetta)
1 dl kaurahiutaleita
1 rkl siirappia
2 tl suolaa
13-14 dl vehnäjauhoja
0,5 dl rypsiöljyä

Porkkanasämpylät resepti:

  1. Lämmitä vesi 42-asteiseksi, jotta kuivahiiva toimii. Huomioi, että jos porkkanaraaste on kylmää, se laskee lämpötilaa! Lämmitä siis tarpeeksi, ..mutta ei liikaa!
  2. Lisää veteen kuivahiiva, porkkanaraaste, kaurahiutaleet, siirappi sekä suola ja sekoita tasaiseksi.
  3. Sekoita taikinaan 5 dl vehnäjauhoja. Lisää vähitellen jauhoja ja vaivaa samalla taikinaksi. Yleiskone on erinomainen apuväline. Lisää öljy loppuvaiheessa. Taikina saa jäädä pehmeäksi, jotta sämpylät ovat kuohkeita.
  4. Viritä taikinan päälle kulhoon kelmu ja kohota taikinaa kelmun ja liinan alla yön yli jääkaapissa.
  5. Kun taikina on kohonnut, levitä aamulla hieman jauhoja pöydälle ja jaa taikina 15 osaan. Pyörittele sämpylöiksi, nosta sämpylät leivinpaperin päälle uunipellille ja anna kohota liinan alla vielä 20 minuuttia.
  6. Paista 225 asteessa 10-13 minuuttia, kunnes sämpylät ovat kauniin kullanruskeita. Tarkkaile paistoa, eivät saa ruskettua liikaa.
  7. Anna jäähtyä hetki paiston jälkeen ja nauti tuoreena tai pakasta!