Miten onnistua macaronsien leipomisessa – paras macarons ohje

paras macarons ohje

Macarons – tuo kotileipurin loppuvastus! Jokainen leipomisesta innostunut tietänee, että macaronseja ympäröi myyttinen maine; niiden leipomisessa on mahdotonta onnistua kotona.

Totta onkin, että macaronsien teossa on monta vaihetta, joiden pitää mennä ihan nappiin onnistuneen lopputuloksen takaamiseksi. Suurpiirteisyys ei tähän hommaan sovi. Onnistuminen on kuitenkin täysin mahdollista, kun noudatat alta löytyvää reseptiä orjallisesti – kyseessä on The Paras Macarons-ohje!

Itse innostuin ihan huolella täydellisen macaronsin metsästyksestä, kun eka tekemäni erä meni aivan reisille, hyvin monella tapaa. Ensimmäinen ajatus oli luovuttaa ja kääntyä valmiiden leivosten puoleen, mutta sisuuntuneena kuitenkin halusin vielä kokeilla ja selvittää, missä meni vikaan. Erä erältä lopputulema parani ja ehkä viiden kokeiluerän jälkeen olin hoksannut, miten mikäkin vaihe tulee oikeaoppisesti suorittaa. Jäinkin täysin koukkuun näiden hienostuneiden söpöläisten tekemiseen, en vaan voi lopettaa! Pakastin täyttyy eri värisistä ja makuisista macaronseista uhkaavasti…

Itse en suosittele silikonisten macarons-”peltien” käyttämistä, sillä koin, että macaronskuoret jäävät niihin paljon herkemmin kiinni kuin pelkkään leivinpaperiin.

Mantelijauhepussit ovat yleensä 80 g painoisia, joten tämä resepti on mitoitettu yhden mantelijauhepussin mukaan. Mikäli haluat isomman satsin, voit tuplata käytettävät määrät.

paras macarons ohje

Paras macarons-ohje

Tällä reseptillä tulee n. 16-18 kpl.

Tarvitset lisäksi: keittiövaa’an ja tehosekoittimen tai sähkövatkaimen sekä pursotuspussin pyöreällä suuttimella.

Esivalmistelut: Piirrä leivinpaperille ympyröitä, joiden halkaisija on n. 4 cm. Esim maustepurkin korkki käy hyvin apuvälineenä! Jätä ympyröiden väliin n. sentin verran tilaa.

Macarons ainekset:

  • 80 g mantelijauhetta
  • 148 g tomusokeria
  • 64 g  huoneenlämpöistä munan valkuaista
  • 0,2 tl suolaa
  • 0,3 dl sokeria
  • Haluamasi väristä pastaväriä tippa,-pari

Tee näin:

Yhdistä mantelijauho ja tomusokeri, sekoita ne tehosekoittimella ( tai sähkövatkaimella) mahdollisimman hienojakeiseksi jauhoksi. Kannattaa sekoittaa useita minuutteja! Siivilöi valmis jauho erilliseen kulhoon. Heitä pois ne isompikokoiset rakeet, joita siivilään jää. Valmiiseen taikinaan ei haluta sattumia!

Erottele valkuaiset, varmista ettei yhtään keltuaista tule mukaan. Lisää suola valkuaisten joukkoon. Sekoita tehosekoittimessa hetken aikaa keskiteholla niin, että valkuaisista tulee kuohkeaa vaahtoa ( ei siis marenkimaisen kovaa eikä valkoista, vaan nimenomaan vaahtoa vasta tässä vaiheessa!).

macarons resepti
Tältä vaahdon tulisi näyttää ennen sokerin lisäämistä

Lisää valkuaisten joukkkoon kahdessa erässä sokeri koko ajan sekoittaen. Lisää myös haluamasi pastaväri. Aloita minimaalisen pienellä värimäärällä ja lisää sitä tarvittaessa. Voit myös sekoitella erilaisia väriyhdistelmiä käyttämällä muutamaa eri väriä, muistele kuvaamataidon oppitunteja, miten violettia saadaan sinisestä ja punaisesta jne. Käytä nimenomaan pastaväriä sen takia, että niitä riittää pienempi määrä eikä se täten vaikuta vaahdon koostumukseen. Sekoita massaa keskiteholla niin kauan, että se on kiiiltävää ja sen verran kiinteää, että muodostaa huppuja vatkainta nostaessa. Massasta ei kuitenkaan haluta yhtä kovaa kuin marenkeja tehdessä. eli sen sijaan että se olisi liikkumattoman kovaa, halutaan massa jättää hieman notkeaksi.

Valmis vaahto

Lisää siivilöity tomusokeri-mantelijauhoseos valkuaismassaan parissa erässä, siivilän läpi. Pyöräytä massa nopeastai tehosekoittimessa niin, että se on ihan tasaista.

Kaada valmis massa pursotinpussiin ja sulje pussi pussinsulkijalla. Käytä pursotinsuuttimena pyöreäreikäistä päätä.

Pursota massaa eivinpaperille (johon olet etukäteen piirtänyt ympyrät) ympyröitä apuna käyttäen. Oikea pursotustekniikka on pursottaa keskelle ympyrää ja antaa massan hieman levitä kohti ympyröiden reunoja. Älä siis pursota ympyrää ihan täyteen vaan jätä hieman ( muutamia millejä) leviämisvaraa! Mikäli massa on oikean paksuista, leviää se tasaisiksi ympyröiksi, joihin ei jää huppuja.

Kopauta pelti napakasti vasten keittiötasoa tai pöytää. Tämä auttaa poistamaan ilmakuplia kuorista. Macaronsien pintaan nousevat ilmakuplat voit puhkoa esim. hammastikulla.

Anna macaronsi-kuorien kuivahtaa huoneenlämmössä pellin päällä puoli tuntia- tunti ennen uuniin laittoa. Pinnan tulisi hieman kuivahtaa, voit kokeilla sormella.

Lämmitä uuni 130 asteeseen. Uuneissa on eroja, joten jos tiedät uunisi olevan tehokas jätä vähän viileämmäksi. Vinkki: Laita tyhjä uunipelti ylätasolle suojaamaan macaronseja saamasta väriä! Paista macaronseja uunin keskitasossa 15 minuuttia niin, että puolessa välissä paistoaikaa käännät pellin tasaisen paistotuloksen varmistamiseksi.

Anna valmiiden macaronskuorien kuivua huoneenlämmössä ennen irroittamista leivinpaperista.

Täytä macaronsit haluamallasi täytteellä. esim. alta löytyvällä suolakinuskilla! Voit pakastaa joko pelkät kuoret, tai täytetyt macaronsit.

macarons resepti

Suolakinuski-täyte macaronseihin

Tämä resepti riittää tupla-annokseen macaronseja.

  • 100 g voita
  • 2 dl tomusokeria
  • 0,5 dl valmista kinuskia
  • sormisuolaa

Anna voin pehmetä huoneenlämpöiseksi. Vatkaa huoneenlämpöinen voi kuohkeaksi.

Lisää voin joukkoon tomusokeri kahdessa erässä koko ajan vatkaten. Sekoita tasaiseksi.

Lisää kinuski kahdessa erässä ja vatkaa täydellä teholla ( n. 5 minuutin ajan), kunnes kreemi on kuohkeaa. Laita valmis kreemi pursotinpussiin ja pursota pyöreän suuttimen avulla toisen puolen macarons-kuoren päälle.

Lisää kreemin päälle varovainen ripaus sormisuolaa ja paina toinen macarons-kuori päälle.