Mitä vauva tarvitsee? | Tärkeimmät hankinnat vauvavuodelle

Sisältää affiliate-linkkejä

Tuoreille vanhemmille ovat markkinamiehet keksineet jos jonkinlaista myytävää, mutta mitä vauva tarvitsee oikeasti? Tämä lista pohjautuu omaan kokemukseen kahdesta vauvasta ja keskusteluista muiden vanhempien kanssa :).

Näissä hankinnoissahan pätee myös se, että toiselle äärimmäisen tärkeä tavara on toisen turhake. Vauvoissa on eroja, kuin myös vanhempien mieltymyksissä. Etukäteen ei kannata hamstrata liikaa tavaraa, sillä tavara ei kaupasta lopu! Jos jotakin tarvitset, saat sen kyllä myöhemminkin.

Mitä vauva tarvitsee

Hyvät vaunut. Ja mitkä ovat ne parhaat? Tähän ei ole yhtä oikeaa vastausta, vaan vaunujen paremmuus riippuu käyttötarkoituksesta. Onko vaunulenkkimaastosi enemmän avaraa metsäpolkua kuin kaupunkia ahtaine hisseineen ja raitiovaunuineen? Näissä tarvitaan erilaisia ominaisuuksia.

Vaunut ovat hankinta, josta kannattaa maksaa vähän enemmän. Bugaboo, Emmaljunga ja Cybex lienevät vaunujen kärkikastia, ko. merkit tarjoavat paljon erilaisia malleja eri käyttötarkoituksiin ja laatua johon voit luottaa. Tässä pohdintaani lastenvaunuista ennen esikoista, kun en vielä aiheesta mitään tiennyt 😀

NXT90 Duo Outdoor Black - Emmaljunga

Baby björn sitteri. Tämä vaan on paras. Pieni vauva ei lattialla kauaa viihdy, mutta en ole kuullut yhdestäkään vauvasta, joka ei rakastaisi tätä sitteriä. Sitteri on hankintana hintava, mutta saat sen takuuvarmasti myytyä eteenpäin hyvään hintaan! Sitterin käyttöikä on puolisen vuotta, tämän jälkeen vauva alkaa kammeta itseään pois siitä, oppiessaan liikkumaan paremmin. Mutta tuon puolen vuoden ajan tämä on ihan must.

baby björn sitteri

Kantoreppu. Tulan kantoreppu on paras ja helpoin. Tämänkin myyt eteenpäin hyvään hintaan, kun et itse enää tarvitse. Jotkut tykkäävät kantoliinoista, mutta itse en niihin ole perehtynyt. Tulan versio on tosi helppo käyttää ja säätää itselleen sopivan kokoiseksi.

tula kantoreppu

Kylpyamme ja kylpytuki. Meidän beebikset ovat rakastaneet kylpemistä ja kylpytuki on ehdoton lisävaruste! Vauva viihtyy, polskuttelemassa pidemmänkin pätkän ja itse käyt rauhassa suihkussa. Ilman tukea vauvan peseminen on huomattavasti haastavampaa, siinä saa pelätä jatkuvasti vauvan lipeämistä käsistä veden alle.

mitä vauva tarvitsee

Harsoja. Kevyitä harsoja ei voi olla liikaa! Jos vauva on pulauttelevaa sorttia, näitä kuluu ihan jäätävä määrä. Harsoilla voi tehdä kaikkea, tarvitset niitä, trust me. Ne ovat pyyhe, suoja pulauttelulta, ruokalappu, peitto, siivousväline… Ohuet musliiniharsot kuivuvat nopeasti.

mitä vauva tarvitsee - harsoja

Leikkimatto. Leikkimatolla on pehmeä kelliä ja harjoitella liikkumista. Roikkuvat lelut viihdyttävät vauvaa ja kannustavat liikkumaan!

Turvaistuin. Turvaistuin kuuluu hankintoihin, joissa ei missään nimessä kannata pihtailla. Selkä menosuuntaan ja käyttämätön istuin ovat turvallisin yhdistelmä. Katso Autoliiton tekemä vertailu ja varmista, että istuimesi on saanut hyvät pisteet!

Syöttötuoli. Meillä on molemmilla syöttötuolien klassikot, Stokken tripp trappit, jotka kasvavat lapsen mukana. Syöttötuoleja löytyy huomattavasti huokeammallakin, moni vannoo esimerkiksi Ikean syöttötuolin nimeen. Tämän kevyen muovituolin voit kiikuttaa suihkuun ja pestä vaikkapa lapsen yhä siinä istuessa! Kannattaa tosin riisua lapsi ensin…

Ensiastiat. Kun vauva 5 kk iässä alkaa opetella kiinteiden syömistä, tarvitsee hän tähän tarkoitukseen sopivan lusikan ja lautasen. Imukuppimaisesti pöytään tarttuvat lautaset ovat hyviä, sillä niitä vauva ei ainakaan ihan heti saa viskattua lattialle.

Rintapumppu. Meidän vauvat ovat olleet täysimetyksellä ja pumppailla on tarvinnut todella harvoin. Käsikäyttöinen pumppu on riittänyt näihin muutamiin kertoihin. Pikkukakkosta odottaessa ostin höyryissäni sähkökäyttöisen pumpun, jota on käytetty tasan nolla kertaa 😀

Unipesä. Unipesä on – nimensä mukaisesti – turvallinen pesä vastasyntyneen nukkua. Meidän molemmat vauvat ovat nukkuneet unipesässä ensikuukautensa, niin että unipesä on ollut sängyssä meikäläisen vieressä. Esikoinen nukkui myös omassa pinnasängyssään, mutta tämä pikkuveli on vallannut meidän vanhempien leposijan kokonaan…unipesä on kätevä siirtää paikasta toiseen.

mitä vauva tarvitsee - unipesä

Vaatteita. Kietaisubodyt ovat must kokoon 74 asti. Huomaat kyllä, jos yrität pukea vastasyntyneelle kippuralle pään yli vedettävää bodyä, helpommin menee se kuuluisa kameli neulansilmän läpi.

Vaatteiden oikea määrä riippuu täysin vauvastasi ja pyykkäysinnostasi. Esikoiseni ei puklannut koskaan ja oli muutenkin oikein siisti vauva, pärjättiin tosi vähillä vaatteilla ja käytettiin lähinnä tiettyjä lemppareita. Tämä pikkukakkonen sensijaan puklaa non stop ja pissa-sekä kakkavahinkoja sattuu usein. Vaatteita lentää pesuun valtavaa tahtia ja garderobin tulee täten olla suurempi kuin esikoisella. Ero on kuin yöllä ja päivällä! Esimerkiksi Lindex myy erinomaisia kietaisubodeja lukemattomissa eri väreissä, edulliseen hintaan.

Tutteja ja tuttipulloja . Tutti on ollut meidän ipanoille välttämätön äänenvaimennin, toinen vaihtoehto on toimia jatkuvana tuttina itse, enkä sitä kyllä suosittele kenellekään. Esikoinen rakasti tuttia yli kaiken, tämä uusin tulokas ei niin fanaattinen ole, mutta vaatii kyllä tutin nukahtaakseen.

En henk.koht. näe tutin käytössä mitään haittapuolia, muita kuin että se on hukassa aina kun sitä tarvitaan… Huom! Tutteja on eri kokoisia eri ikäisille, sekä eri mallisia ”imuosia”. Oman kokemuksen -ja yleisen suosituksen-mukaan paras on sellainen, joka on toiselta puolen litteä. Ei siis tasaisen pyöreä. Litteästä tutista vauvakin on tykännyt eniten.

Ensilelut . Kun hampaat alkavat puskea ikenistä läpi, on purulelu tai muutama hyvinkin tarpeen. Vauvelit myös tykkäävät erilaisista helistin-asioista, kun he oppivat tarttumaan, on kiva helistellä menemään. Sen kummempia leluja vauva ei tarvitse, koko maailma on nimittäin vauvalle yhtä lelua!

ensilelut vauvalle

Hoitolaukku. Hoitolaukku on ehdoton, sillä se nielee sisuksiinsa vaihtovaipat, vaatteet, harsot, ruuat, lelut, äidin meikit ja karkkipussin! Kaiken, mitä vauvan kanssa liikkueassa siis tarvitsee.

mitä vauva tarvitsee

Vauvakirja. Tämä muumi-vauvakirja on mielestäni erinomainen! Kuva ei tee oikeutta, mutta on luonnossa tosi nätti ja kiva täytettävä fiksuilla kysymyksillä. Vauvakirjoissakin on toden totta eroja! Täytä kirjaa säännöllisesti, sillä vaikka luulisit muistavasi kehitysvaiheet ja merkkipaalut jälkikäteen, et niitä enää vuoden päästä muista…

muumi vauvakirja

Kuumemittari ja ensiapupakkaus. Nämä toki itsestäänselvät hankinnat löytyä kotoa 🙂 Varmista, että kuumemittari myös toimii! Meidän digitaalinen korvamittari oli nimittäin ihan susi.

Lämpöpussi. Talvivauvalle ehdoton, jotta pieni pysyy varmasti lämpimänä. Joutsenen pussi on ihana, mutta hintava, edullisempiakin vaihtoehtoja löytyy runsaasti! Meillä on tämä lämpöpussi ja se kerää ihasteluja, missä ikinä liikutaankaan 😀

Puuttuiko listalta jokin teidän perheelle olennainen hankinta?