Marenkikranssi juhlapöytään (gluteeniton kakku)

marenkikranssi

 

Joulu oli ja meni, oikein mukavasti vieläpä täällä päin! Koska juhlakaudelle ei loppua näy ja aina on hyvä syy leipoa, laitetaan tällä kertaa eetteriin näyttävän marenkikranssin resepti. Marenkikranssi on ihan loistava kakku vaikkapa uuden vuoden juhliinkin! Tästä saa halutessaan tosi näyttävän. Itsehän rakastan marenkia ja tämän ohjeen kanssa oli rakkautta ensi silmäyksellä. Ennustan, että vuonna 2020 marenkikranssi tulee näkymään meidän pöydässä useaan otteeseen ja hieman eri tavoilla tuunattuna! Ainakin suklaamarenkiversiota pitää ehdottomasti kokeilla, myös marjoja ja makuja vaihtamalla saa kakusta räätälöityä juuri omaan makuun sopivan. Ja te gluteenittomat ystävät, tämä kakkuhan on kaiken muun hyvän lisäksi gluteeniton!

marenkikranssi

Tässä kakussa näkyy vielä jouluinen teema puolukkasiirapin muodossa ja mielestäni se sopi tähän jopa yllättävän hyvin, kannustan ehdottomasti kokeilemaan myös muina juhlapyhinä! Ainoa moka vaan itselläni kävi, kun puolukoita ei pakkasesta löytynyt kuin reilu 1 dl ja täten jouduin puolittamaan puolukkasiirapin määrän. Siirapin määrä jäi siis itselläni vähänlaiseksi, mutta tehkää te koko annos.

gluteeniton kakku

Marenkikranssi puolukkasiirapilla

Marenkipohja

4 valkuaista
1/4 tl suolaa
3 dl hienoa sokeria
2/3 rkl maissitärkkelystä
1 tl sitruunamehua

Täyte

250 g mascarponejuustoa
200 g vadelma-valkosuklaa rahkaa
0,5 dl tomusokeria
1/2 tl jauhettua kaardemummaa

Puolukkasiirappi

2 dl pakastepuolukoita
0,5 dl vettä
1 dl sokeria
0, 5 dl siirappia

Päälle

Granaattiomenan siemeniä
Macaronseja
Ihan mitä itse haluat!

1. Erottele varovasti valkuaiset keltuaisista, varo ettei valkuaisten joukkoon pääse yhtään keltaista. Vatkaa yleiskoneella (tai sähkövatkaimella) huoneenlämpöiset valkuaiset ja suolaripaus kovaksi vaahdoksi.

2. Lisää valkuaismassaan sokeri koko ajan vatkaten. Vatkaa marenkivaahto kovaksi ja kiiltäväksi. Lisää lopuksi massaan maissitärkkelys sekä sitruunamehu ja vatkaa vielä sekaisin.

3. Nosta marenkimassasta kahden ruokalusikan avulla noin kananmunan kokoisia nokareita leivinpaperin päälle uunipellille. Muodosta nokareista n. 30 cm halkaisijaltaan oleva kranssi. Tasoita hieman pintaa lusikalla.

4. Lämmitä uuni 120 asteeseen ja paista keskitasolla n. 1-1,5 tuntia. Sammuta uunista tämän jälkeen virta ja anna marengin kuivahtaa vielä puolisen tuntia jälkilämmössä.

5. Sekoita täytteen ainekset kuhossa keskenään. Siirrä jääkaappiin odottamaan.

6. Valmista puolukkasiirappi. Mittaa kattilaan puolukat ja vesi, kiehauta pari minuuttia melko kovalla lämmöllä. Purista puolukat ja neste sitten tiheän siivilän läpi lusikan avulla painellen niin, että vain puolukan kuoret jäävät siivilään.

7. Kaada puolukoista puristeltu neste takaisin kattilaan, lisää loput siirapin ainekset. Keitä siirappia kasaan suht kovalla lämmöllä 5-10 minuutin ajan. Jos siirapista tulee liian paksua, lisää tilkka nestettä. Anna jäähtyä, jäähtyessään siirappi sakenee aika paljon. Mikäli siirappi ehtii jäähtyä liikaa ennen sen levittämistä kakun päälle, lämmitä sitä hieman lisää.

8. Nosta marenkikranssi tarjoiluvadille ja levitä päälle mascarponevaahtoa. Valuta päällimmäiseksi puolukkasiirappi ja koristele. Tarjoa heti!