Ristiäiskakku / nimiäiskakku ( minttu-kinuski-valkosuklaa)

ristiäiskakku

Ristiäiskakku ( tai meidän tapauksessa nimiäiskakku) reseptiä on kyselty, joten täältä peseee! Tämä kakku sai paljon kehuja ja kaikki meni parempiin suihin, joten voin suositella 🙂

Männä viikonloppuna siis juhlittiin meidän minimiehen nimiäisiä hänen saadessaan poikien nimistä parhaimman; kutsuttakoon häntä tästä eteenpäin Veikon sijaan nimellä Anton! Tein aiemmin kattavan listauksen poikien nimivaihtoehdoista, tällöin ei vielä tiedetty mikä kaverin nimeksi lopulta tuleekaan… Monia hyviä muitakin ehdokkaita toki oli, omina suosikkeinani esimerkiksi Alvar ja Leon.

Mutta sitten olennaiseen, eli itse nimiäiskakkuun! Sen sijaan että tilaisin kakun valmiina säästääkseni aikaa sekä (etenkin) hermoja, tämmöisenä innokkaana kotileipurina päätin tehdä juhlapöydän katseenvangitsijan itse. Päädyin tällä kertaa kerrokselliseen juustokakkuun, koska tuo ulkomuoto näytti mielestäni hauskalta. Täytteitä vaihtelemalla saa kakusta tehtyä mieluisan värisen, tässähän on vain mielikuvitus rajana. Itse halusin vaaleansinistä, joten värjäsin tuon minttukerroksen vaaleansinisellä pastavärillä. Vaaleanpunaista jos havittelee, voi tehdä vaikkapa vadelma-tai mansikkatäytteen tai värjätä haluamansa makutäytteen pinkillä värillä.

Tämä kakku vaatii hieman viitseliäisyyttä, mutta on sinänsä suht helppo tehdä. Kakun kuorruttaminen siististi on ainakin omasta mielestäni usein pirun hankalaa, joten tässä tuo harmaita hiuksia aiheuttava vaihe jää pois! Kakun voi koristella haluamallaan tavalla, itse käytin mm. tekemiäni macaronseja ( yksityiskohtainen macarons-ohje täällä) sekä marenkeja.

ristiäiskakku

Jotta täytteet pysyvät notkeina eivätkä hyydy ennenaikaisesti, toimi kokoamisessa nopeasti. Tee kaikki täytevaihtoehdot samaan putkeen ja kokoa kakku heti, kun kaikki täytteet ovat valmiina. Reunakalvon käyttäminen on kriittistä, jotta reunasta saa suht siistin näköisen.

ristiäistarjoilut

Ristiäiskakku/nimiäiskakku – kerrosjuustokakku kinuski-minttu-valkosuklaa-oreo täytteillä

20 cm halkaisijalta oleva irtopohjavuoka

Ennakkovalmistelut: Vuoraa kakkuvuoka (irtopohja, 20 cm) reunakalvolla ( saa esim Confetista), varaa erillisiä kulhoja riittävästi ja ota kaikki ainekset esille. Murskaa keksit ja sulata rasva, sekoita tasaiseksi ja levitä kakkuvuoan pohjalle leivinpaperin päälle. Laita pohja jääkaappiin ja tee täytteet.

Pohja:
200 g Oreo-tai dominokeksejä
80 g rasvaa ( voita tai oivariinia, oivariini helpompi leikata!)

Keksikerrokset väliin
300 g Oreo-tai dominokeksejä murskattuna

Suklaakinuski pohjan päälle
50 g voita
0,5 dl kuohukermaa
0,5 dl fariinisokeria
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeri
1 rkl kaakaojauhetta
ripaus suolaa

Sekoita ainekset kattilassa, kuumenna ja keittele miedolla lämmöllä n. vartin verran niin, että seos sakenee. Varo, ettei kuumene liikaa!

Minttuvaahtokerros
6 liivatelehteä
4 dl vispikermaa
0,5 dl sokeria
Sinistä tai vihreää pastaväriä
1 prk ( 500 g) valio vanilla vaniljakastiketta
2 tl piparminttuaromia
0,4 dl vettä

Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 10 minuutin ajan. Vatkaa kerma ja sokeri vaahdoksi. Värjää kerma vaahdottamisen aikana. Yhdistä vaniljakastike sekä piparminttuaromi. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon liotetut, kuivaksi puristetut liivatteet. Sekoita liivatevesi vanilja-minttuseoksen joukkoon ja yhdistä se kermavaahdon kanssa.

Kinuskivaahtokerros
5 liivatelehteä
4 dl kinuskikermaa
400 g kinuskituorejuustoa
3 rkl vettä

Vatkaa kinuskikerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon kinuskituorejuusto ja pidä hetki jääkaapissa. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sekoita ( heti kun kiehuu) joukkoon kuivaksi puristellut liivatelehdet. Sekoita ohuena nauhana kinuskivaahdon joukkoon. Sekoita tasaiseksi.

Valkosuklaavaahtokerros
2 dl vispikermaa
200 g valkosuklaata
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 rkl sokeria
4 liivatelehteä
1 rkl limettimehua

Liota liivatelehtiä n. 10 minuuttia kylmässä vedessä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sulata valkosuklaa mikrossa matalalla teholla. Sekoita jäähtynyt suklaa tuorejuuston joukkoon. Lisää seokseen kermavaahto sekä sokeri. Kuumenna limettimehu kattilassa kiehuvaksi ja sekoita siihen (heti kun kiehuu) kuivaksi puristetut liivatelehdet. Lisää liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. Sekoita täyte tasaiseksi.

Kakun kokoaminen

Vuoraa irtopohjavuoka reunakalvolla. Murskaa keksit ja sulata voi. Yhdistä ja taputtele tiiviiksi pohjaksi leivinpaperin päälle irtopohjavuokaan. Anna kovettua jääkaapissa sen aikaa kun valmistat täytteet.

Keitä suklaakinuski ja levitä se tasaiseksi kerrokseksi pohjan päälle.

Tee kaikki täytekerrokset ( ohjeet yllä). Murskaa myös väliin tulevat keksit. Kun kaikki täytteet ovat valmiina, aloita kakun kokoaminen pohjan päälle. Kerroksia tulee kaksi kutakin, joten voit jakaa täytteet puoliksi. Itse jaoin minttutäytteen kolmeen osaan, kun halusin vielä sinisen päälliskerroksen.

Kokoa vuorotellen eri kerroksia ( kinuski, valkosuklaa, minttu, keksimuru), tasoita esim. ruokalusikalla tasaisiksi. Anna hyytyä jääkaapissa yön yli ja koristele haluamallasi tavalla!

Summary
recipe image
Recipe Name
Ristiäiskakku
Published On
Average Rating
0graygraygraygraygray Based on 1 Review(s)