Paras Key lime pie – piirakka marenkikuorrutteella (tavallista paksumpi)
7-vuotis-juhlien herkkukimara jatkuu! Päivänsankarin lempikakku on kirpeänmakea key lime pie, joten sitähän sitten oli pöytään saatava. Kuvat eivät tee maulle oikeutta, sillä mokasin A) paistamalla marengin niin, että kakkuvuoassa oli irtoreuna mukana. Se olisi pitänyt ottaa pois niin marengista tulisi nätimpi, kun ei tartu reunaan kiinni.. B) ottamalla kuvat karmeassa kiireessä, ilman että kakku ehti jäähtyä ja tekeytyä.
Tämä piirakka on tavallista paksumpi, sillä useilla resepteillä piirakat jäävät tosi ohuiksi. Key lime pie- piirakka on tosin niin tuhtia, että pienempikin pala riittää, mutta tällä kertaa oli sen verran paljon vieraita etten halunnut aivan rimpulaa piirakkaa. Ja tämä paksumpi versio on vaan omasta mielestä parempi kuin se ihan littana!
Ja voin kertoa, että aika montaa reseptiä olen kokeillut, niin tämä on mielestäni paras, etenkin jos tykkää vähän muhkummasta. Tuo marenki kruunaa kyllä makuyhdistelmän. Huomioi, että marengin tulee saada vain vähän väriä pinnalta, ei paistua kovaksi. Tulee samanlainen koostumus kuin Brunebergin suukoissa.
Kananmunien määrä reseptissä on suuri, mutta ainekset voisi kyllä puolittaa, jos syöjiä ei ole niin paljon. Maku ei kärsi. Jos hiuksia käydään halkomaan, tämähän on ”vain” limepiirakka, sillä key lime on oma limettilajikkeensa. Ja itse käytin ihan jotain perus Prismalimettejä.
Tässä versiossa on myös kiva, että valkuaiset saa hyödynnettyä kakun kuorrutteena. Ylijäävistä voi tehdä vaikka näitä marenkitikkareita!
Ja huom, kuitenkin moni epäröi tuon kondensoidun maidon kanssa, niin tämän näköinen purkki on se oikea valinta key lime pie-piirakkaan. Älä ota sitä kinuskiksi keitettyä.
Paras key lime pie – piirakka marenkihunnulla (22-24 cm irtovuokapohja)
Täyte:
8 kananmunan keltuaista
2 purkkia makeutettua kondensoitua maitoa
5 limen mehu ja hienoksi raastettu kuori
Pohja:
400 g digestivekeksejä
200 g voisulaa
Päälle:
Marenkikuorrute, ohje alla.
Tee näin:
- Murskaa pohjan keksit hienoksi murskaksi esim blenderillä tai sauvasekoittimella. Sulata voi ja lisää voisula keksimuruun tasaiseksi sekoittaen.
- Voitele irtovuokapohja ja painele keksimassa tiiviisti vuoan pohjalle ja reunoille.
- Paista 20 minuuttia 170 asteessa. Anna jäähtyä täysin.
- Laske uunin lämpö 150 asteeseen.
- Raasta limettien kuori ( pese limetit ensin) ja purista limeteistä mehu kulhoon. Erottele valkuaiset ja keltuaiset, laita valkuaiset jääkaappiin suljetussa rasiassa.
- Sekoita puhtaassa kulhossa keltuaiset, kondensoitu maito ja limemehu sekä -raaste.
- Käytä pallovatkainta ja sekoita, kunnes kaikki ainekset ovat täysin sekoittuneet. Tässä kohdin happo aikaansaa kemiallisen reaktion!
- Kaada täyte jäähtyneen pohjan päälle.
- Paista 25 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja keskeltä hieman pehmeä ( ei kuitenkaan löysä).
- Anna jäähtyä ja laita jääkaappiin tekeytymään, mieluiten yön yli.
Marenkikuorrute Key lime pie-piirakan päälle
Kun kakku on tekeytynyt jääkaapissa, on aika tehdä marenkikuorrute.
4 valkuaista
230 g hienoa sokeria
1 tl vaniljauutetta
- Vaahdota valkuaiset vatkaimella tai monitoimikoneella , kunnes ne hieman vaahtoavat.
- Lisää sokeria pikku hiljaa, 2 rkl kerrallaan koko ajan vatkaten voimakkaasti.
- Lisää vaniljauute ja jatka sekoittamista, kunnes massa on jämäkkää ja siihen jää teräviä huippuja.
- Levitä marenki jäähtyneen piirakan päälle, lastalla tai pursottamalla.
- Paista uunin alatasolla 150 asteessa n. 20 minuuttia, tai kunnes marenki on saanut vähän väriä.
- Jäähdytä ennen tarjoilua.